Артритът е възпаление на ставите. Ако имате тази диагноза, това четиво е за вас!
Здраве

Артритът е възпаление на ставите. Ако имате тази диагноза, това четиво е за вас!

Артритът е често срещан проблем. Запознайте се с неговите особености, за да знаете как да си помогнете срещу това заболяване. Ето най-често задаваните въпроси и техните отговори.

Артритът отделно заболяване ли е?

Всъщност има над 100 фактора, които могат да предизвикат артрит. Неоспорим факт е обаче, че артритът е генетично предопреде­лен и може да се предава по наследство. За облекчаване на симптомите при различните видове артрит могат да се прилагат еднакви лекарствени средства.

Ставните болки ли са първият признак на артрита?

Артритът и ставните болки

Ставната болка не е задължително признак на артрит. Понякога този тип болка е поради възпалени сухожилия, бурсит, травми, предизвикани от механично въздействие върху ставите (напр. скъсани сухожилия), както и заболявания, които не са ставни – напр. фибромиалгия (която предизвиква и болки в ставите и мускулите).

Артритът неминуема част от остаряването ли е?

Артритът и възрастта

Всъщност той може да се появи на всяка възраст – наистина, засяга по-скоро по-възрастни хора, но това не е правило. Някои видове артрити се срещат и при децата, като при тях се получават усложнения, защото оказват влияние на формирането на костите, ставите и психологическото състояние на детето.

Всеки вид артрит ли протича много тежко?

Реално много често артритът е в лека форма – да, влошава качеството на живот, но не води до силни страдания и нетрудоспособност.

Възможните причинители на артрита включват ли мазната и висококалорична храна?

Това се твърди особено за подаграта – острият възпалителен артрит. Но неправилното хранене може да доведе до подагра само когато има наличие на генетичен дефект, който провокира неправилно освобождаване на пикочна киселина в организма. Затлъстяването може единствено да провокира възникване на подагра.

3а да се открият причините за увреждане на ставите, достатъчна ли е рентгенова снимка?

Проблемът е, че сухожилията, ставите и хру­щялите практически не се виждат на рентген. Голяма част от диагностичните проблеми могат да се решат с помощта на компютърна и магнитно-резонансна томография.

С анализ на кръвта ли се диагностицира артритът?

Наистина, съществуват тестове, които дават точен резултат, но има и ограничения в използването на стандартни кръвни изследвания за диагностика на артрита. Например определянето на скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) може да помогне за диагностициране на възпалението, а ревматоидният фактор (РФ) – да определи ревматоидния артрит. Антинуклеарните антитела (АНА) помагат при диагностициране на системен лупус.

Остеопорозата придружена ли е от болка вгърба или гръбначния стълб?

Донякъде е така, но по-често остеопорозата протича безболезнено. При това заболяване намалява здравината на костите и възниква риск от счупвания, но докато не се случи това, болка няма. При остеопороза болка възниква и при компресия на нервите, в резултат на из­кривяване на гръбнака, заради дегенеративни ставни заболявания…

За лечението на остеопорозата не трябва да се чака – когато забележите симптоми, се обърнете към лекар, защото понякога симптомите се проявяват в напреднал стадий. Затова на жените в менопауза се препоръчва да минават на скрининг за определяне на плътността на костите, за да може навреме да се регистрира евентуално възникване на заболяването и да се предотвратят счупвания.

Артритът

Артритът лекува ли се?

Както споменахме, има различни видове ар­трит, затова основното при избора на лечение е точната диагноза. Една от причините за неблагоприятна прогноза при ревматоидния артрит е дългият период между началото на болестта и постъпването на пациента под наблюдение от ревматолог, който да назначи адекватна терапия. Според съвременните принципи на терапията непосредствената цел на лечението е достигането на състояние на продължителна ремисия, както и нама­ляване на болките в ставите, подобряване на тяхната подвижност, подобряване на общото състояние на болния.

Източник: Здравен журнал

Болки в ставите – рецепти за лечение с билки и натурални средства


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар