Срещу стреса и когато се чувствате напрегнати, използвайте тези няколко трика за сваляне на напрежението
Здраве

Срещу стреса и когато се чувствате напрегнати, използвайте тези няколко трика за сваляне на напрежението

Спортът и медитацията помагат срещу стреса, но понякога имаме нужда от експресен ефект, за да си възвърнем спокойния дух. Няколко съвета могат да ни бъдат от полза.

Пейте, за да се освободите от „топката“ в стомаха

Пейте срещу стреса

Няма нищо по-ефикасно срещу опънати нерви от пеенето. Под душа или на волана освободете напрежението, като запеете с пълно гърло. Това ще доведе до по-дълбоко дишане, което тръгва от стомаха, издигащият се въздух отпуска диафрагмата и отива директно в кръвта. Биохимичните процеси се ускоряват, токсините се елиминират по-добре и тялото си набавя необходимия за спокойствието кислород. От друга страна, ритъмът на дишане, наложен от пеенето, предизвиква ефект на масаж върху органите на храносмилането – стомаха и червата. Неприятната „топка“ в стомаха постепенно изчезва.

Доказано е, че вибрациите на гърлото вследствие на преминаващия през гласните струни въздух има релаксиращ ефект. И да не забравяме, че музиката стимулира производството на ендорфини, които водят до лека еуфория и пропъждат черните мисли.

Потопете се в ароматни вана, да разсеете тревогите

Ароматерапията срещу стреса

Вечерта, когато напрегнатият ден е вече зад гърба ви, напълнете ваната, за да отмиете с водата тревогите и безпокойството. Мускулите се отпускат, ускорява се кръвообращението, което води до по-лесно освобождаване от млечната киселина, отговорна за умората.

За да постигнете оптимален релаксиращ ефект, спазвайте някои правила. Водата трябва да е на 37 градуса. Изсипете в нея шепа едра морска сол и разбърквайте, докато тя напълно се стопи. Затоплете 1,5 л мляко и разтворете в него половин чаена чаша лавандулов или акациев мед. Прибавете меденото мляко към водата във ваната. Преди да се потопите, не забравяйте да сложите в дифузера ароматно масло от сладък портокал и да изключите телефоните.

Самомасаж за релакс

Самомасаж

Отпуснете лицето си с няколко лесни движения.

  • Плъзгайте меките върхове на пръстите кръгообразно, като започнете от горната част на носа, минете под дъгите на веждите и слезте надолу към челюстите.
  • С галещо движение прокарайте пръсти по горните клепачи в посока към слепоочията.
  • Направете същото, като тръгнете от областта под очите към слепоочията.
  • Наведете главата назад и прокарайте пръсти от средата на брадичката към ушите.
  • Завършете с масаж на скалпа.

Отпуснете се за 5 минути върху леглото и не мислете за нищо…и запомнете – само от вас зависи спокойствието ви!

Източник: Здравен журнал

Какво да правим, когато сме в стресова ситуация?


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар