След спорт и тренировка има 4 важни неща, които трябва да направите, ето ги!
Здраве

След спорт и тренировка има 4 важни неща, които трябва да направите, ето ги!

След спорт организмът има нужда да си почине и да възстанови енергийните си запаси. За да сме най-ефикасни, трябва да действаме още в първия час след тренировката.

Интензивното физическо усилие никога не бива да бъде прекратявано рязко. Тялото има нужда от постепенно връщане към покой, за да се предотврати стресът в кръвообращението. Забавете ритъма, като преминете от бягане в ходене в рамките на 5-7 минути. Не забравяйте да дишате дълбоко с бавни вдишвания и издишвания.

Правилно хранене след спорт

Храненето след спорт

Веднага след тренировка, ако изпитвате глад, хапнете пресен плод, малка шепа сушени плодове или кисело мляко с мед и мюсли.

За следващото хранене предвидете солидна порция протеини, които ще помогнат на организма да възстанови мускулните влакна, и бавни захари за запълване на енергийния недостиг.

Хидратация

Пийте вода след спорт

Организмът има нужда да възстанови изгубените чрез потенето течности. Щом свърши тренировката, пийте много вода, дори да не изпитвате жажда. През следващите 2-3 часа продължете да пиете, но само по 3-4 глътки през 15-20 минути.

Ако тренировката е била продължителна и много натоварваща, след нея изпийте една енергизираща напитка.

Разтягания след спорт

Разтягане

Целта на разтяганията е да отпуснете мускулите и да намалите напрежението в нервните окончания. Разтягайте всяка група от работилите мускули в продължение на 30 секунди. Не допускайте това да предизвиква болка. Можете да повторите разтяганията на следващия ден.

Студена финална струя

Душ след обилно потене и кратка почивка

След като тялото си върне нормалната температура, вземете топъл душ. Завършете със струя студена вода, като насочите душа първо към глезените. За 1 минута го придвижете до ханша по двата крака последователно. Това ще засили кръвообращението.

След душа направете масаж на краката с масло от арника – пак отдолу нагоре.

И един съвет – спортувайте за здраве и не претоварвайте организма си повече, отколкото може да понесе. Целта е да сте здрави, а не зависими от стимуланти.

Маслото от гаултерия облекчава болки в гърба, навехнати крайници и още…Прочетете рецепти за лечение с него!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар