Оплаквате ли се от менопауза, недостиг на енергия, загуба на блясъка на косата и кожата, тревожност … Ето решенията!
За красотата Здраве

Оплаквате ли се от менопауза, недостиг на енергия, загуба на блясъка на косата и кожата, тревожност … Ето решенията!

Менопауза, липса на енергия, коса и кожа без блясък, нервност и тревожност – за всички тези проблеми има ефикасни решения от природата. 

„Навлязох в менопауза и все повече усещам неприятните й симптоми“

Доматен сок при менопауза

Решението е… доматен сок.

Японски учени са установили, че жени в климактериум, които пият два пъти дневно по 200 мл доматен сок в продължение на 8 седмици, са намалили наполовина своята тревожност, топлите вълни и раздразнителността си. Предполага се, че този благотворен ефект се дължи на аминокиселина в доматите, която има успокояващ ефект върху мозъка и действа подобно на естрогена. 

„Никога нямам достатъчно енергия“

Гимнастика

Решението е… гимнастика

Упражненията стимулират секрецията на ендорфини, които ни карат да се чувстваме по-добре. И колкото повече се движи човек, толкова повече нараства и желанието му да е активен. Добро начало е да започнете с 20 минути разходка дневно. Променяйте скоростта на движение, например: ходете 3 минути с нормално темпо, след това засилете крачка за 3 минути – все едно бързате за важна среща… Редувайте така скоростта на ходене и ще видите колко бързо ще увеличите физическата си издръжливост и ще подобрите цялостно състоянието си.

Повече фрешове също е начин да решите проблема с липсата на тонус. Основните витамини, които ни карат да се чувстваме жизнени, са тези от групата В. Можете да си ги осигурите от зеленолистите зеленчуци. Направете си сок от броколи, спанак, кейл и др. Ако вкусът не ви допада, добавете ябълка към сока.

„Кожата и косата ми са без блясък“

Йога за лицето

Решението е… йога за лицето

Поставете двата си средни пръста между веждите, а с показалците натиснете двата външни ъгъла на очите. Погледнете към тавана, докато все още държите пръстите си на описаните места, и в същото време повдигайте долните си клепачи нагоре, правейки силно кривогледство. Починете за малко и повторете още 5-6 пъти. Накрая затворете очи и силно стиснете клепачи за 10 секунди.

Потърсете още йога упражнения за лицето в интернет. 

„Непрекъснато изпитвам нервност и тревожност“

Шуслерови соли

Решението е… повече магнезий

Добавката, която може най-много да ви е от помощ, ако често се чувствате тревожни и нервни, е магнезият. Можете да говорите с лекар или фармацевт за вариант на таблетки, но още по-добрата идея е да хапвате всеки ден по половин шепа бадеми, тъй като те са богати на ценния минерал. Много подходящ вариант за увеличаване на нивото на магнезий в организма е и банята с Шуслерови соли. Разтворете 3 чаши от тях във вана с приятно топла вода. Релаксирайте в нея поне 20 минути, за да може магнезият да се абсорбира хубаво от тялото. Тази процедура има силен успокояващ ефект.

Кафето и чаят не са вашите най-добри приятели, ако се чувствате на ръба да експлоадирате от нерви. В такъв момент последното, от което се нуждаете, е да стимулирате надбъбречната си жлеза с кофеин. Но има и билкови отвари, които могат да ви успокоят: чай от канела, лайка и валериана – ето една прекрасна идея за напрегнатите моменти.

За преодоляване на състоянието на нервност и тревожност от огромно значение е и дишането. Можете да се успокоите, ако легнете и фокусирате мислите си върху движението на гръдния си кош, раменете и корема, докато вдишвате и издишвате. Изправете се, завъртете раменете си няколко пъти напред и назад. Отпуснете ръце. Дишайте възможно най-дълбоко – свивайте и отпускайте максимално корема си. Забавете дишането си, като след всяко вдишване и издишване правите кратка пауза.

Източник: Здравен журнал

Регулирането на женските хормони с хормонални таблетки може да ви докара рак на гърдата, казва д-р Атанас Михайлов

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар