Дали цветовете влияят на настроението, поведението, чувствата и здравето ни? Вижте какво казват психолозите!
Здраве Любопитно и забавно

Дали цветовете влияят на настроението, поведението, чувствата и здравето ни? Вижте какво казват психолозите!

Цветовете могат да влияят не само на настроението, но и на здравето ни. Замисляли ли сте се дали имате любим цвят? А може би предпочитанията ви се сменят? На какво се дължи това – дали цветовете влияят на настроението, поведението, чувствата и здравето ни? Вижте какви са тайните на психологията на цветовете.

Цветовете и тяхното влияние

Отдавна е установено, че различните цветове предизвикват у хората определени подсъзнателни асоциации и съответно – емоции. Цветовете въздействат на чувствата, а не на логическото мислене на човека – дори има разработени цветови тестове, по които може по-достоверно да се установят някои важни характерови особености, които иначе бихме могли да прикриваме. Има психолози, които смятат, че цветовете могат да помогнат при психотерапия, а има и алтернативни методи за лечение с помощта на цветотерапия. Според някои специалисти въздействието на цветовете при лечение е доста преувеличено. Но истината е, че това е строго индивидуално – отразява се различно на различните хора. Защото общопризнат и от психолозите факт е, че цветовете оказват силно влияние не само на самочувствието и настроението ни, но и на това как възприемаме хората и те нас.

Изберете цвета, който ви допада в момента – той ще ви помогне да разберете какво е психологическото ви състояние и от какво имате нужда.

Всеки човек отдава предпочитание на един цвят, най-много – на два-три (в зависимост от това за какво става дума – за дрехи, интериор, цвят на колата и т.н.). Приятното или неприятно чувство, което предизвиква определен цвят, може да се променя с времето. Но при всички случаи цветът, който предпочитаме, може да разкаже много за нашия характер и емоционално състояние.

Ето повече за цветовите предпочитания и какво се крие зад тях.

Цветовете – бяло

Бялото е идеалният цвят. Той е символ на съвършенство и чистота, на добродетелност. Хората, които го предпочитат, са много точни, порядъчни и искрени. Или пък искат да изглеждат такива (имайте предвид това и за другите цветове, защото понякога изборът е свързан не с истинската ни настройка към света, а с желанието ни да създадем определено впечатление). По принцип се смята, че бялото може да е предпочитание на хора с най-различни характери.

Черното е доста тайнствено, символизира скритото, непознатото. От една страна, е цвят на отрицанието, отказа, унинието и мрачното възприемане на света. От друга страна, черното е цвят на строгостта и сдържаността. Когато човек трайно избира черно за облеклото си, това може да показва душевна криза и силно неприемане на света или себе си. Ако черното се редува с други цветове, това означава, че все пак мрачните настроения се разсейват.

Сивото е изборът на разсъдливите и недоверчиви натури, които дълго обмислят, преди да вземат решение. Неутралитетът на този цвят е избор на хора, които се страхуват силно да изразяват себе си. Ако този цвят не ви харесва, това издава, че сте по-скоро импулсивни, а понякога отричането на сивото е знак и за лекомислие. Често сивото се оказва предпочитан цвят при преумора като бариера, която предпазва от дразните­лите в ежедневието. Сивото дава сила на хората, които се чувстват слаби и уязвими.

Червеното е цветът на страстта – харесва се на хората, които се чувстват смели. Онези, за които червеното е любим цвят, са волеви и властни натури, избухливи и силно общителни. Хората, които се дразнят от червеното, страдат от комплекс за непълноценност, притеснение от конфликти и спорове – склонни са към уединение. Игнорирането на червеното отразява физическо и психологическо изтощение. Червеното е предпочитан цвят, когато човек има нужда от динамичност и желае да стане по-предприемчив.

Розовото е предпочитано от хората, които искат да живеят в свой комфортен свят, имат нужда да обичат и да бъдат по-добри. Почитателите на розовото са много емоционални и раними натури, а твърде прагматичните направо се дразнят от розовите нюанси.

Синьото говори за скромност и меланхоличност – човек, който го предпочита, трябва да си почива по-често, защото има нужда от баланс и хармония. Неприемането на този цвят може да издаде човек, който иска да направи впечатление, че може всичко. Безразличието към синьото говори за известно лекомислие по отношение на чувствата, макар и скрито под маската на общителност.

Цветовете – лилаво

Лилавото е знак за нестандартност – това е цветът на фантазията, вълшебството. Хората, които го харесват, сякаш искат да бъдат омагьосани, а ако може – и сами да притежават магически сили. Неприемането на лилавото говори за желание да бъдат установени възможно най-ясни отношения с хората.

Оранжевото е любимо на силно интуитивните хора и на страстните мечтатели. Казват, че това е цветът, който разкрива скритите възможности на хората – помага за освобождаване от стреса, а и за намаляване на напрежението в конфликтни ситуации.

Жълтото символизира непринуденост в отношенията, интелект. Когато е предпочитан цвят, означава общителност, любопитство, смелост, лесна приспособимост и удоволствие от усещането да бъдеш харесван. Личностите, които не обичат жълто, са по-скоро твърде съсредоточени, песимистично настроени, трудно установяват контакт.

Кафявото се избира от хора, които са уверени в себе си, тачат традициите и семейството. Те обичат обикновените радости в живота. Но ако някой залага твърде много на кафявото, то значи има нужда от отдих. Хората, които напълно отричат кафявото, се намират в процес на търсене на собствената си индивидуалност.

Зеленото е цветът на живота, на пробуждането, на потенциалната енергия. То повишава увереността в себе си. Щом някой избира зелено, значи има нужда да се харесва, търси признание, старае се да избягва чуждо влияние, по-скоро иска да се самоутвърди. Онези, които отхвърлят зеленото, са по-ексцентрични – те постигат нещата в живота не с помощта на целенасочена волева активност, а чрез емоции.

Ефектът на цветовете в дома

Изборът на цветове за дома е много важен, защото багрите ще оказват трайно влияние върху психиката и настроенията ни. Възможно е, ако изпитвате тревожност, просто да не сте направили правилния избор на разцветки в спалнята си.

Бялото например влияе положително на физическото състояние – помага винаги да бъдем в тонус, изпълва с енергия. С негова помощ можете да се спасите от страховете си. Но не бива да прекалявате – прекаленото наблягане на белотата може да доведе до раздразнител­ност и бърза уморяемост.

Червеният цвят пък е доста агресивен и дори изтощителен, но пък има и положително влияние: може да създава усещане за благополучие. И тук е важна мярката: по принцип, отначало червеното възбужда, но постепенно позитивното му действие преминава в негативно и може да доведе до нервно разстройство. Така че, за по-темпераментните хора е добре да не прекаляват с червените краски в дома.

Цветовете на дома – жълто

Ако кухнята ви е в жълто, не се чудете, че все имате апетит – така въздейства този цвят. Но пък ако някоя стая е жълта, то е възможно да започнете да рисувате гениални картини например жълтото развива творческите способности. И не само: възстановява изгубената енергия и значително подобрява настроението.

Обзавеждане в оранжево

Оранжевото гарантира успех и позитивност – с този цвят не ви застрашава лошо настроение. Той намалява стреса и раздразнителността, подобрява работата на мозъка, увеличава силата на волята. Оранжевото се отразява добре на отношени­ята в семейството – прави хората по-отговорни, добронамерени и провокира спокойствие.

Според някои теории зеленото е цветът на богатството и процъфтяването. Така че, ако в дома ви има зелено, би трябвало да подобрява финансовото ви състояние. То тушира тревожността, позволява на организма да е в тонус. По принцип зеленото действа успокояващо, а когато е повече, може да действа и като сънотворно – за пълна релаксация. Но не се препоръчва за спални помещения, защото все пак сутринта трябва да можете и да станете.

В сини разцветки е добре да се боядисват стаи, където живеят хиперактивни хора – синьото успокоява, потиска агресията и провокира положителни емоции. Има и друго много ценно въздействие: подобрява умението да концентрираме вниманието си. Синьото помага за по-добрата почивка, затова е прекрасен избор за спалня.

Когато черното пък е прекалено много, може да доведе до депресивни състояния, затова трябва да се внимава с присъствието на този цвят в интериора.

Розовото се асоциира с нежността, любовта и сантименталността – предизвиква усещане за детско безгрижие, затова е подходящ за детски стаи. Дава усещане за спокойствие и защитеност. Независимо от това, че в него присъства агресивното червено, розовото действа отпускащо.

Лилавото ви гарантира душевен баланс и творчески настроения. Люляковото създава спокойна атмосфера, затова е много подходящо за интериора на дома.

Цветовете – зелено и червено

Нюансите на работоспособността и успеха

Най-доброто решение за офис помещения са жълтите тонове, но в неголеми количества. Например най-оптималният вариант е съчетаването на жълто със зелено. Прекаляването с жълтото поражда излишна алчност (а на кой шеф му трябват вечно недоволни служители и предявяващи завишени финансови искания партньори в бизнеса?). Умерените дози жълто стимулират мозъчната дейност и повишават ефективността при умствен труд, а и подпомагат успеха в преговори, защото стимулират стремеж към търсене на компромиси. За помещения, предвидени за преговори, е подходящ и светлосиният цвят, защото подпомага по-доброто усвояване на информация и установяването на приятелски отношения. Един от най-неподходящите цветове за работно помещение е наситеното синьо (нито много тъмно, нито много светло), защото разсейва вниманието и намалява работоспособността.

Източник: Журнал за жената

Предлагаме ви да изберете подходящите цветове за вашия дом според фън шуй!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар