Сърцето – нашият живот зависи от здравето му! Направете тези малки промени, за да имате по-здраво сърце!
Здраве

Сърцето – нашият живот зависи от здравето му! Направете тези малки промени, за да имате по-здраво сърце!

Обърнете повече внимание на вашия постоянен спътник в живота – сърцето! То ви служи всеотдайно ден и нощ. Ето как да му благодарите с малки промени във всекидневието си за подкрепа на сърдечните функции.

Сърцето и чесъна

Яжте прораснал чесън!
Вероятно ви се е случвало да откриете в хладилника някоя забравена глава чесън, вече с прорасли зелени стръкчета, и да я изхвърлите. Следващия път не бързайте да я пращате в кошчето за смет, защото този съсухрен и стар, но със свежи прорасли стръкчета чесън съдържа повече антиоксиданти дори от пресния си зелен събрат.
Ползата от чесъна е призната отдавна – провъзгласен е за природен цяр за намаляване нивата на холестерола и кръвното налягане и съответно предпазва от сърдечносъдови заболявания и инциденти. Ново изследване на френски учени обаче доказва, че глава стар чеснов лук, прораснала от 5 дни, съдържа повече антиоксиданти от тези в пресния чесън. Високото ниво антиоксиданти в старите скилидки предпазва дори от увреждане на клетките на организма, предполагат учените. Обелете чесъна, махнете зелените стръкчета и го накълцайте или пресовайте. Добавете ги към салатата или супата и ще подкрепите сърцето си. Ползвайте тази здравословна подправка всеки ден.

Сърцето и движение

Движете се – не само по време на разходки или спорт!
Наясно сте, че джогингът или тенисът са полезни за здравето, но наред със спортните активности, има още други начини да се движите редовно. Ако работите седнали, не забравяйте да се протягате, да ставате и да се разтъпквате, колкото е възможно по-често. Редовно използвайте стълбите вместо асансьора. Слизайте една-две спирки по-рано от автобуса или спирайте колата през две-три преки от мястото, където отивате. Накратко – намерете начин да се движите при всеки повод, нека това ви стане навик. За начало може да си нагласите алармата на телефона на всеки кръгъл час да ви подсеща да станете – така силно ще намалите опасността от кардиоваскуларни нарушения, заявяват австралийски учени.

Спете повече, за да сте по-малко стресирани!
Тялото ни е невероятна машина – може да се възстанови дори след нанесена повреда, стига да поддържаме нивото на натоварване в норма и да му осигуряваме достатъчно сън. Ключът към здравото сърце са спокойствието и почивката, казват кардиолозите. При стрес се вдига кръвното налягане, което натоварва сърцето и може да увреди артериите. Появяват се малки резки, в които след време се натрупват мазнини. Затова избягвайте стресовите ситуации и си осигурете пълноценен здравословен сън – поне 7-8 часа на денонощие.

Пейте – силно и уверено!
Всички си тананикаме понякога – в банята, в колата, което доказано повишава настроението ни и може да ни олекне при стрес. Сега обаче става дума да си отпуснем гласа и да пеем силно и уверено като музикални звезди, за да помогнем на сърцето. И колкото по-често, толкова по-добре, твърдят шведски учени. Обяснението им – дишането се променя постоянно, докато пеете, което съответно усилва или намалява сърдечния ритъм. А смяната на темпото подсилва сърдечния мускул и го прави по-гъвкав, което помага при сърдечни атаки.

Орехи

Яжте орехи и оранжеви храни!
Зелените храни може вече да са се наложили като здравословни, но добрата форма на сърцето се дължи на продуктите с оранжев цвят, заявяват учените. Според различни изследвания хората, които хапват дневно по 4 и повече порции оранжеви храни (богати са на бета-каротин), са с по-малък риск от болести на сърцето и инфаркт. Това са например моркови, тиква, чушки (освен оранжеви може и жълти),Така че не забравяйте да ги включите във всекидневното си меню. Същото се отнася и за орехите, които съдържат полезните омега 3 мастни киселини.

Ходете пеша – с бърза крачка!
Сърцето е мускул, така че обича тренировките, за да става все по-силно и издръжливо. Кардиолозите препоръчват да спортуваме 150 минути седмично (по 30 минути, 5 дни), като тренировките да са със средно натоварване (това означава да се задъхвате и да усещате сърцебиенето си, но да можете да говорите). Ходенето с бърза крачка е чудесен начин за постигане на този ефект. Спортът с такова темпо подобрява кръвообращението, което облекчава сърцето, поясняват специалистите.

Сърцето и здравето

Правете си контролни прегледи при кардиолог!
Здравноосигурените хора у нас имат право на безплатен профилактичен преглед при кардиолог веднъж годишно (с направление от личния си лекар). Възползвайте се редовно, особено ако сте над 40 години, дори да нямате никакви оплаквания. Важно е да се уверите, че нивата на холестерола, кръвното налягане и сърдечния Ви ритъм са в норма, за да сте спокойни и така да пазите сърцето си.

Върнете на масата пълномасленото сирене!
Приветствайте новината, оповестена от американски учени, наблюдавали 139 доброволци. Участниците хапвали сирена с различна масленост всеки ден в продължение на 12 седмици. Резултатът – тези, които консумирали пълномаслени сирена, нямали никаква промяна в нивата на лошия холестерол (LDL), кръвната захар и кръвното налягане, нито пък в обиколката на талията си. Нещо повече – добрият холестерол (HDL) при тях бил увеличен. Затова си позволете умерено количество мазно сирене като част от здравословно балансирания си режим на хранене.

Как да разпознаем коварния инфаркт и какво да направим? Не пропускайте тези безценни съвети!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар