Плантарен фасциит – „гвоздей в петата“ – какво представлява и как се лекува, рискови фактори и профилактика
Здраве

Плантарен фасциит – „гвоздей в петата“ – какво представлява и как се лекува, рискови фактори и профилактика

Плантарен фасциит – сложно наименование, което се изразява в неприятно усещане, че сякаш ви се е забил пирон в петата. То се провокира от възпалително заболяване на мускулите, връзките и сухожилията на петата. Ето какво още е добре да знаем за него.

Плантарен фасциит

Плантарният фасциит е често срещано състояние, при което влакнестата тъкан в свода на ходилото се възпалява след преразтягането й. Появява се обикновено на фона на плоскостъпие от различни видове или след травма на ходилото. Образува се шип, който представлява разрастване на костта в областта на петата. Името на заболяването идва от името на тъканта в стъпалото (плантарна фасция) – дебела влакнеста лента, която се простира от костта на петата до предглезенните кости в ходилото. Тя действа като тетива на лък, изопвайки свода на ходилото. Продължителното или прекомерно натоварване на тази тъкан (при плоскостъпие, травма или спорт, който изисква високи отскоци) я разтяга в точката й на прикрепяне за костта на петата и постепенно причинява микроразкъсвания и възпаление.

Плантарен фасциит – симптоми

Какви са симптомите и стадиите на болестта?
Състоянието може да се развие във всяка възраст. На ранния етап образуванието е малко и закръглено като част от петата и може да не се забележи при рентгеново изследване, но въпреки това причинява дискомфорт. Няма и видими изменения в петата. Заболяването се развива постепенно и причинява от тъпа до остра болка. По-силни болки се появяват с нарастването на възпалената тъкан, вследствие травма (дори от обикновен скок и лошо приземяване), завъртане на ходилото навътре при ходене, продължително носене на неудобни и тесни обувки, силно натоварване на ходилата по различни причини: наднормено тегло, продължително стоене прави, изкачване пеша по наклонен терен, бягане на дълги разстояния и други спортове. В този стадий оплакванията са сериозни и нарушението в областта на петата се усеща при клиничен преглед с палпация (опипване) и образно изследване (рентген) на засегнатото място. Болката става пронизваща при пренасяне на тежестта върху възпаленото стъпало (при около 10-20% от случаите са засегнати и двата крака). Усещането е по-силно след покой, особено сутрин след ставане от сън. При по-тежките случаи болките в петата се усещат и при ходене, понякога се разпространяват по цялото стъпало.

Как се поставя диагнозата?
В около 70% от случаите рентгеновата снимка показва малък костен израстък – шип на петата – в мястото на прикрепянето на фасцията към костта. Понякога обаче наличието на шипове може да не бъде съпроводено от симптоми. Рентгеново изследване и скенер се използват за изключване на други възможни причини за болките, например остеомиелит.

Плантарен фасциит – упражнения

Какво е лечението?
Терапията на плантарния фасциит е консервативно и основно симптоматично – насочено към облекчаване на болките и избягване причините за възпалението. Понякога освен намаляване на дейностите, които биха могли да влошат състоянието, както и режим за сваляне на наднормено тегло, носене на стелки при плоскостъпие, обезболяващи мазила, вани за крака (парафинови, солни и др.), се налага и друго лечение – например с нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероидни инжекции директно във фасцията.
При необходимост може да се назначи физиотерапия и лечебен масаж, който подобрява кръвообращението и помага за намаляване на възпалението.

Каква е прогнозата?
Без лечение плантарният фасциит може да се превърне в хроничен проблем, свързан с продължителни болки. Ранното диагностициране и лечение подобрява вероятността от благоприятен изход, но за подобрение на състоянието на пациента може да отнеме няколко седмици.

Плантарен фасциит

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ
– В 90% от случаите болестта се проявява при плоскостъпие.
– Наднорменото тегло, което причинява постоянно натоварване на стъпалата.
– Носенето на неподходящи обувки – прекалено тесни, на високи токчета над 7 см или с абсолютно плоски и тънки подметки.
– Травма на петата – спортна или битова.
– Различни нарушения на обмяната на веществата, лоша проходимост на кръвоносните съдове.
– Хронични възпалителни заболявания на сърдечносъдовата система.

Профилактика на заболяването
Следете за теглото си да е в нормата за възрастта ви. Носете удобни обувки – достатъчно широки, с омекотена подметка и ток 3-7 см. Водете активен начин на живот, но не се претоварвайте физически – спортувайте според общото си състояние.
Ползвайте ортопедични стелки при плоскостъпие. Никога не се самолекувайте, особено при болести на съдовата система и гръбначния стълб.

Упражненията „Петимата тибетци“ – само 15 минути на ден за отлична форма

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар