Късметът не съществува ли? А защо на някои хора им върви повече, отколкото на други? Отговорите на тези въпроси – тук!
Астрология, мистика, езотерика Любопитно и забавно

Късметът не съществува ли? А защо на някои хора им върви повече, отколкото на други? Отговорите на тези въпроси – тук!

Казват, че късметът се усмихва на смелите. Но колкото и да предприемаме рискове, понякога щастливата звезда се крие някъде зад облаците. Има ли начин да помогнем на шанса?

Късметът идва при подготвените

Всеки от нас поне веднъж в живота си е чувствал, че каквото и да направи, не му върви. Тогава си казваме, че нямаме късмет – дума, от която психолози, физици и математици подскачат. За тях късметът не съществува и всъщност става дума за вярвания, които са сходни с религията. Хората имат нужда да вярват в шанса или малшанса, за да придадат смисъл на неща, в които няма смисъл – природните катастрофи или внезапната смърт… Човекът е така устроен, че тези ужасяващи събития му се струват по-приемливи, ако имат някакво обяснение, например липсата на късмет.

Така да е. Но все пак всички знаем, че на някои хора им върви повече, отколкото на други. Ако се взрем по-отблизо в тези случаи, ще видим, че това не е случайно.

Не бъдете фаталисти

По-малко фатализъм

Идеята, че каквото и да правим, всичко е предрешено, не насърчава към действие. А бездействието е на едно от първите места в списъка на „убийците“ на късмета. В голямото си мнозинство хората, които твърдят, че не им върви, имат пасивна позиция в живота. Някои от тях възприемат принципа – „Каквото има да става, ще стане, трябва само търпение“. Други са направо убедени, че някой ги е урочасал. Чували сме жени да казват, че всички мъже ги напускат или пък оплаквания като „На път винаги ми се случва нещо неприятно“.

Всеки от нас има такива подсъзнателни нагласи, които ни карат да повтаряме едни и същи грешки. Жената, която смята, че всички я изоставят, не знае, че сама се насочва към мъже, които са склонни да напускат връзките си.

Психоанализата може да ни помогне да разрушим тази подсъзнателна програмираност, която започва да се изгражда в детството. Предсказания като „Нищо няма да излезе от теб“ или „По-добре се откажи, няма да успееш“ бележат детското съзнание и в зряла възраст вече са подсъзнателна база на действията и мислите ни. Освобождаването от тях ни позволява да започнем отново. Новото съзнание вижда нови възможности там, където преди е виждало само препятствия.

Заредете се с оптимизъм

Повече оптимизъм

Шансът не е нищо друго освен въпрос на тълкуване. Голямо изследване, проведено в Швеция, третира две групи хора – едните смятат, че са късметлии, другите – обратно. При анализа на причините, които ги навеждат на такива мисли, се оказало, че те са продиктувани от… едни и същи събития. Просто едните ги виждат позитивно, другите – негативно.

Според експертите оптимизмът определя нашия капацитет да виждаме положителното в отрицателното. Без да губим реализма си, разбира се. Един професионален провал може да ни ориентира към нова област, в която да постигнем големи успехи, една любовна раздяла дава възможност да се освободим от нещо, което ни е тежало и т.н.

Интелектуалното любопитство и отвореният дух са основни „съставки“ на положителното отношение към живота. Да излезем от „зоната на комфорта“ и да пробваме нещо ново е възможност за нов живот, за нов късмет. Докато ако четем все едни и същи вестници, ходим все на едни и същи места и виждаме все същите хора, се затваряме в рутина, в която няма нито шанс, нито малшанс, просто нищо не се променя.

Следвайте интуицията си

Вслушване в интуицията

Капацитетът да усещаме кое е добре за нас ни позволява да реагираме, щом се предостави възможност за това, да предприемаме рискове в правилната посока. Защото изпуснатият шанс е най-големият малшанс! Да се вслушаме в тихичкия глас, който идва отвътре – това е гласът на най-съкровените желания. Често го задушаваме с изчисления, съображения, забрани, очаквания от страна на близките… Например, ако се запишете да учите медицина, защото майка ви иска така, а всъщност ви влече филологията, рискувате да се борите като лъв в лекарската професия, без да никога да достигнете до удовлетворение. Виновен ли е малшансът? В обратния случай, ако следвате желанието си, можете да установите, че късметът е винаги с вас.

От момента, в който предприемем нещо, което истински ни интересува, възприятията ни се настройват позитивно, около нас се създава пространство на късмет и нови възможности.

Не бъдете суеверни

СУЕВЕРИЕТО Е ЛОШ ОРИЕНТИР

Чукаме на дърво, внимаваме да не сложим хляба на обратно, избягваме черните котки, казваме си, че ако светофарът веднага светне зелено, ще ни върви през целия ден….

И какво ли още не! Да, повечето хора са суеверни, въпреки че избягват да си го признават. А суеверията са като късмета – механизъм за защита срещу страховете или срещу собствените ни подсъзнателни желания. Иначе казано – начин да се успокоим и да задушим вътрешния глас, който иска да бъде чут. Пристрастеността към суеверията, която понякога стига до истинска патология, откъсва човека от дълбоката му същност и намалява капацитета му за действие.

Искате ли да знаете дали ще имате късмет на определена дата?

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар