Парите не ни стигат! Да харчим по-разумно, като се възползваме от тези чудесни съвети!
Семейство, дом, празници Стил в живота

Парите не ни стигат! Да харчим по-разумно, като се възползваме от тези чудесни съвети!

Много по-лесно е да харчим парите по навик, отколкото да си създадем привички, с които да пестим трудно спечелените си финанси. Но само с няколко съзнателни промени в навиците всеки може лесно да контролира по-добре средствата си.

Парите не стигат!

НАВИК: „преобръщате“ интернет, за да откриете най-евтината тарифа за пътуване

СЪВЕТ: внимавайте с евтините полети

Когато търсите онлайн вариант за изгодна сделка, бъдете нащрек за евентуални скрити разходи. Може да се наложи допълнително да платите за багажа си например. Или ако полетът е през нощта, най-вероятно ще трябва да ползвате и услугите на таксиметров шофьор. Ако пък живеете в по-отдалечено населено място – може да трябва да пренощувате на хотел и т.н. Много е лесно човек да се обсеби от идеята за намирането на най-евтината тарифа за полет, но не забравяйте, че и всички останали неща във ваканцията ви струват пари.

Освен това, внимавайте и с разхода на време. Часовете, които сте прекарали в интернет сърфиране в търсенето на най-евтините самолетни билети, може би са време, което бихте изразходвали за нещо по-полезно. Включително бихте могли да припечелите допълнително някакви пари.

НАВИК: напълвате количката си със стоки на промоция, вместо с тези, които наистина са ви нужни

СЪВЕТ: премисляйте покупките в супермаркетите

Докато вървите между отрупаните с най-различни продукти рафтове в магазина, вие взимате без да съзнавате десетки решения. Отвсякъде имате примамливи оферти, които най-често ви насочват към марки, които по принцип не купувате.

Хитър трик е да сметнете цената за 100 г от предлагания продукт. Това е особено добър вариант при оферти от типа: плащате един продукт и вземате втори безплатен или плащате два продукта, получавате три и т.н. Запитайте се: „Наистина ли се нуждая от три консерви боб?“. Трябва да помислите къде ще съхранявате по-големите количества от продуктите, които в момента не са ви необходими. Визуализирайте шкафа за храни, за да си дадете сметка дали всъщност не е по-добре в него да има разнообразни консервирани продукти, а не голямо количество от един артикул.

Парите – кеш

НАВИК: плащате всички ежедневни продукти с карта

СЪВЕТ: винаги носете кеш

По-разумно е да теглите от картата си някаква сума периодично. Например веднъж седмично, и да използвате парите за ежедневните си разходи и покупки. Така ще ви е по-лесно да контролирате какво харчите. Когато се плаща с карта, го няма осъзнатото даване на парите. По този начин човек по-лесно решава да изразходва големи суми. Особено за по-скъпи вещи: представете си, че трябва да дадете 500 лв. в брой! Когато видите колко са банкнотите в ръката ви, едва ли ще ви е лесно да ги дадете! Докато с картата всички плащания изглеждат еднакво, независимо от похарчената сума при транзакцията.

Управление на парите

НАВИК: мъчите се дa пестите пари, а в същото време не спирате да кандидатствате за кредитни карти

СЪВЕТ: дайте си реална сметка как управлявате бюджета си

Когато става дума да променим навиците си, често имаме предвид да престанем да сме фриволни и да се откажем от всички ненужни разходи. Но този механизъм обикновено не сработва, за жалост. Той твърде много прилича на намерението „от утре съм на диета“… Хубаво е да искате да станете по-организирани, но няма как това да се случи от днес за утре с магия! Трябва да се правят последователни стъпки в тази посока.

Първо, е важно да осмислите какви са били грешките ви досега, заради които не сте могли да заделяте достатъчно средства настрани. Това означава да прегледате дребните си ежедневни разходи – като парите, които харчите за кафе например. Или ако често се изкушавате да взимате от заделените настрани пари, то помислете за влагането им в сметка, от която да не е толкова лесно да бъдат теглени суми.

НАВИК: дългогодишен лоялан клиент сте на банка или друга финансова компания и въобще и не помисляте да ги смените с други

СЪВЕТ: запазете лоялността си за любимите ви хора

Хората често не искат да си причиняват главоболието да местят спестяванията си от една институция в друга, но така може да се окажете в положение на губещи пари. Отчитайки нивата на инфлация и лихвените проценти, често може да се окаже, че спестяванията ви реално намаляват или пък че могат да нарастват с по-добри темпове. Не оставяйте парите си без да се погрижите да бъдат вложени по най-разумния и доходоносен за вас начин.

Парите за пътувания не жалете

НАВИК: купувате си нови неща, за да усетите прилив на щастие от придобивката, но радостта, в крайна сметка, доста бързо отшумява…

СЪВЕТ: влагайте пари в пътувания и интересни преживявания

Редица доказателства сочат, че изразходването на суми за преживявания всъщност ни прави повече и за по-дълго време щастливи, отколкото ако си купим някаква нова вещ. Когато сте били на красиво място през уикенда или пък сте осъществили пътешествие до интересна дестинация, дълго време след това ще ви е приятно да се връщате в мислите си към преживените хубави и интересни моменти.

Ако е възможно, платете за приятните преживявания авансово, а не на място или след завръщането. Така първо ще преживеете негативното усещане за загуба на пари и то няма да се смесва по-късно с букета от красиви емоции, които ще ви владеят след самото преживяване. Плюсът е и в това, че обикновено авансовите плащания за самолетни билети, резервации на хотели или билети за концерт са и по-евтини. Най-лошият вариант е да платите с кредитна карта след края на хубаво преживяване. Така рискувате доста да помрачите радостта си от него, а и да платите редовната цена плюс лихви, пише Журнал за жената.

Разточителство

Позволете си малко разточителство

Ако с партньора ви често се карате за това как се харчат парите от семейния ви бюджет, добре е да осъзнаете, че това, което за един човек е резонен разход, за друг може да е излишно разточителство. Тези разбирания се формират основно в детска възраст и е трудно да се променят впоследствие. Хубаво ще е да се споразумеете всеки от двама ви да има право да се поглези с нещо от време на време: било чифт красиви обувки или пък нова въдица. За тези разходи не бива да си отправяте упреци, дори и да ви се струват най-необмислената покупка на света.

Поведението вкъщи зависи от зодията ви! Сега можете да прочетете как това се отнася за всяка зодия!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар