Тези, които се събуждат рано имат по-щастлив и успешен живот! Вижте отговора на въпроса „Защо да ставаме рано?“
За красотата Здраве

Тези, които се събуждат рано имат по-щастлив и успешен живот! Вижте отговора на въпроса „Защо да ставаме рано?“

Бъдещето принадлежи на тези, които се събуждат рано – това е известно отдавна. Американският специалист по личностно развитие Хал Елрод е създател на модното движение „Miracle Morning”. То вече става популярно и в други страни с обещанията си за по-щастлив и успешен живот, ако денят започва много рано.

Събуждат рано успешните

Защо да ставаме рано?

Целта е всеки ден да започва с момент лично време – нещо като любовна среща със себе си, посветена на нещата, които ни доставят удоволствие, но не правим поради липса на време. Например – спорт, курс по чужд език, йога, медитация, рисуване или просто… мързелуване. Каквато и да е избраната дейност, целта е тя да се превърне в навик и да я практикуваме всяка сутрин. Рутината

е автоматичен механизъм, който работи от само себе си, тоест няма нужда да полагаме усилия, щом вече се е създал навик.

Какъв е ефектът върху останалата част на деня?

Разбира се, човек винаги се чувства по-бодър след една нощ сън, отколкото след един работен ден. Още по-тонизирани бихме били, ако включим към сутрешните ритуали някое ново удоволствие. Спортът, прак­тикуван сутрин, ни прави по-енергични и позитивни, докато, ако отделяме за него вечерните часове, ефектът върху съня е неблагоприятен. Медитацията, приятното четиво, писането прогонват стреса и стимулират невроните за дългия ден. Освен това утрото е един спокоен момент, който ни принадлежи, далеч от погледите на другите, и повишава чувството, че владеем живота си.

нощен сън

По-кратък ли става нощният сън?

Не. Целта не е да спим по-малко, а да се будим по-рано, като запазваме обичайната продължителност на нощния сън. Това означава, че трябва да лягаме по-рано, тоест да преместим едновре­менно часовете на лягане и ставане с половин-един час назад.

Друга възможност да си набавяме нужното количество сън е да отделяме кратко време за следобедна почивка – достатъчни са 5-10 минути през работната седмица (никога повече от 20 минути!) на бюрото в офиса, в колата и т.н. Експертите казват, че не е нужно да сме легнали и да заспим дълбоко. Почивката е главно за мозъка, така че е достатъчно да затворим очи, да отпуснем максимално мускулите и да не мислим за нищо. 5-10 минути такава почивка доставят допълнителна енергия за 1-2 часа. През почивните дни следобедният сън може да достигне час и половина, ако имаме да наваксваме.

Събуждане рано означава здраве

Какво да правим, ако не можем да заспиваме рано?

Вечеряйте леко и не много късно. Загасете светещите екрани на компютри и телевизори поне едни час преди да си легнете. Намалете интензинвността на светлината в дома и температурата в спалнята. Ако все пак не можете да заспите, представете си, че чувате един спокоен глас, който ви разказва като на малко дете някаква приятна история. Същият ефект би имала някоя нежна, релаксираща музика.

Въпрос на приоритети

Ако решите да ставате по-рано с цел да направите живота си по-щастлив, първо ще трябва да се запитате какво най-много куца при вас. Например, искате да спортувате, защото чувствате, че това е нещо, което липсва в ежедневието ви. Тогава определете кой спорт най-добре отговаря на вашия характер, на природата ви. Ако пък смятате, че трябва да подобрите начина си на хранене, това предполага възприемането на определен хранителен режим. Използвайте сутрешните часове, за да си приготвяте домашна храна за обяд, която да си носите в пластмасова кутия. Имате нужда просто от повече почивка? Пробвайте медитацията, която позволява бързо зареждане с нова енергия.

Да останем мотивирани!

Волята, подобно на мускулите, се поддава на тренировки. Колкото повече работим над нея, толкова по-силна става тя. Започнете да водите дневник и отбелязвайте в него развитието на вашата дневна програма и постиженията, свързани с нея – така усилията ви добиват конкретна форма, което е силно мотивиращо.

За да успеете да постигнете удовлетворение от живота си благодарение на по-ранното ставане, определете целите си. Те трябва да са конкретни, измеряеми, достижими, дефинирани във времето, планирани.

Бъдете позитивни – не забравяйте, че всичко се постига по-лесно с усмивка на лицето, пише Здравен журнал.

Събуждане рано и наплискване лицето с вода

5 полезни хитрини за ранно ставане

  1. Поставете будилника далече от леглото, за да станете да го изключите.
  2. Ако използвате мобилен телефон, ставайте веднага, щом алармата му звънне, и не се изкушавайте да използвате командата за повторен сигнал. Няколкото последователни събуждания изморяват организма.
  3. Определете час за събуждане и се придържайте стриктно към него дори през почивните дни.
  4. Подарете си апарат, който ще ви буди, като симулира дневна светлина.
  5. Щом станете от леглото, напръскайте лицето си със студена вода – освежаващият ефект е мигновен! После изпийте чаша вода с малко лимонов сок за детоксикация на организма.

Процесите на стареене можем да забавим без скъпи козметични продукти и процедури! Ето как!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар