Кундалини йога упражнения за здраве на тялото и ума – вижте как става това за 12 минути!
Здраве

Кундалини йога упражнения за здраве на тялото и ума – вижте как става това за 12 минути!

Изследователи са стигнали до извода, че 12 минути занимания с Кундалини йога увеличават кръвотока към онези зони на мозъка, с които се асоциира паметта. Ето как, стъпка по стъпка, можете и вие да освежите ума си…

Йога

1 – Седнете с кръстосани крака на удобна постелка на пода или на стол, където можете да задържите правилна стойка на тялото.

2 – Това, което трябва да си напявате, е „саа, таа, наа, маа“ (Saa Таа Naa Маа). Като повтаряте всяка сричка, си представяйте звука, влизащ през горната част на главата и излизащ през средата на челото (т. нар. трето око).

3 – Поставяйте езика си на небцето, когато изговаряте тези звуци. Вярва се, че по този начин се активират акупунктурни точки, които способстват постигането на баланс в цялото тяло.

4 – Когато произнасяте „саа“, докоснете палеца на всяка от ръцете си с върха на показалеца на същата ръка. Когато произнасяте „таа“, докоснете всеки от палците си с върха на средния пръст на същата ръка. Когато произнасяте „наа“, докоснете всеки от палците си с върха на безименния пръст на същата ръка. Когато произнасяте „маа“, докоснете всеки от палците си с върха на кутрето на същата ръка.

Завършване на упражнението

5 – В продължение на 2 минути пейте „саа, таа, наа, маа“ с нормалния си глас, като едновременно с това не забравяте да правите и съответната на всеки звук мудра. Следващите 2 минути пейте, шепнешком. След това – за 4 минути – произнасяйте сричките наум. След това продължете в обратен ред – 2 минути напявайте сричките шепнешком и накрая завършете с 2 минути с нормален глас. Сумарно напевите продължават 12 минути.

6 – Завършете с поемането дълбоко на въздух и едновременното протягане на ръцете високо над главата, последвано от издишване и отпускане на ръцете покрай тялото.

Йога променя живота ни

Други видове йога също имат ползи за умственото ни състояние. Установени са значителни подобрения в работната памет при хора на възраст 55-79 години, които са практикували Хатха йога и медитация три пъти седмично в продължение на осем седмици. И все пак заниманията с Кундалини йга си остават най-ефикасни.

Вижте защо е полезна медитацията и как с нея ще си върнете щастието!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар