Слънцето намалява кръвното, лекува депресия и засилва имунната ни система! Вижте как!
Здраве

Слънцето намалява кръвното, лекува депресия и засилва имунната ни система! Вижте как!

Слънцето е много полезно за здравето ни и хората отдавна са разбрали това, но днес, през 21 век този факт вече е научно доказан! Една древна гръцка поговорка казва: „Там, където грее слънце, лекарят е излишен“.

Намалява кръвното налягане

Слънцето намалява кръвното налягане

Силната слънчева светлина намалява артериалното налягане и предотвратява риска от развитие на инсулт. Такъв извод направили лекарите в изследване, публикувано неотдавна в Journal of Investigative Dermatology. 24 възрастни пациенти били подложени на ярко слънчево греене в продължение на 20 минути. Кръвното налягане било измерено преди и след въздействието на слънцето. Оказало се, че след 20-минутна слънчева баня, систолното артериално налягане се понижило с 4 мм, а диастолното – с 5 мм и останало такова в продължение на 30 минути. Учените установили, че причината за това увеличение е отделянето на азотен оксид в кръвоносните съдове, който има съдоразширяващо действие. Установено било също, че понижаването на диастолното налягане с 5 мм намалява риска от развитие на инсулт с 36%!

От слънцето се синтезира витамин Д

Под въздействието на слънчевите лъчи в организма се синтезира витамин Д, който е необходим за метаболизма на калция. Той помага за поддържане на нормалната функция на костната тъкан и способства за профилактика на остеопорозата. А това е много важно, особено за възрастните хора. Затова, за да бъдат здрави костите ви, по-често се разхождайте на открито в слънчеви дни. Ако живеете в обстановка с по-малко, слънчева светлина, направете си кръвно изследване, за да разберете дали е необходимо да приемате витамин Д в лекарствена форма.

Слънчевата светлина стимулира имунната система

Имунитета

В уважаваното списание Nature е публикувано изслед­ване, според което слънчевата светлина (нейните вълни от дълбокия спектър) ускорява скоростта на движение на Т-клетките (вид бели кръвни телца – лимфоцити), които са защитниците и пазителите на организма. Всяка клетка, която постъпва в организма, се проверява от Т-клетките за безопасност и едва след това се пропуска или се унищожава. Освен това, ако една клетка се изроди в ракова или бъде идентифицирана като вирусна, тя също се унищожава от Т-клетките. По този начин, под въздействие на слънчевата светлина имунните клетки по-успешно се борят с инфекцията.

Слънце срещу депресия

Срещу депресия

В главния мозък по време на депресия престават да се изработват достатъчно количество трансмитери, които осъществяват процеса на взаимодействие между невроните. Към тях се отнася серотонинът. Учените направили експеримент, като взели кръвни проби директно от вените на главния мозък. Пробите били изследвани за съдържание на метаболити на серотонина и установяване на неговото ниво в главния мозък. Оказало се, че през зимата, когато количеството на ярките слънчеви дни е много по-малко, нивото на серотонина било средно 4 пъти по-ниско, отколкото през лятото.

Защо е важен витамин D и как да си го набавим


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар