Бронхиалната астма трябва да се държи под контрол
Здраве

Бронхиалната астма трябва да се държи под контрол

Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища. Те са оточни и стеснени, защото произвеждат секрети в по-голямо количество и това води до затруднено дишане и задух.

Бронхиалната астма

Пристъпите могат да бъдат предизвикани както от контакт с алергена, така и по алергичен път – от дразнещи миризми, мъгла, студен въздух и физическо усилие или инфекции на горните дихателни пътища. Оплакванията се появяват по-често нощем, симптомите имат и сезонен характер.

Видовете астма най-общо са атопична (алергична) и неатопична (много по-рядък тип, характерен за по-късната възраст и с по-тежко протичане). При децата и младите хора (до 35-40 години) се среща предимно атопичната астма. Според специалистите тежестта на астмата може да се намали, ако се избягва контакт с алергени и се провежда лечение, което контролира състоянието на пациента.

Симптомите се проявяват или се влошават при наличието на животни с козина, аерозолни химически вещества, промени в температурата, акари в домашния прах, лекарства (аспирин, бета-блокери), консумация на храни (ядки, морски деликатеси), физически усилия, полени, респираторни (вирусни) инфекции, дим, силни емоции.

Бронхиалната астма

Поставянето на правилната диагноза може да бъде затруднено поради сходните симптоми на астмата с тези на други болести. Признаците варират от леки до тежки и често са като при хронична обструктивна белодробна болест, гастроезофагеален рефлукс, застойна сърдечна недостатъчност. Кашляне, особено през нощта, учестено дишане, хриптене при дишане, стягане на гръдния кош, болка или усещане за напрежение в гърдите, възпалени или изпълнени със секрети дихателни пътища са едни от най-честите признаци на астма.

За потвърждаване на диагнозата обикновено се използват спирометрията и кожноалергичното тестуване. Изследването спирометрия определя стеснението на дихателните тръбички (апаратът измерва колко въздух можете да издишате след дълбоко вдишване). Кожноалергичният тест се провежда с различни алергени, които се поставят върху предмишницата и ако се получат зачервявания на кожата, се отчита алергия.

Пациентите често страдат от съпътстващи заболявания като алергичен ринит, екзема, уртикария или фамилна анамнеза за астма или друго атопично заболяване.

Ранното разпознаване на признаците за астматичен пристъп (преди него или в самото начало) може да го смекчи. Сред сигналите са често кашляне през нощта или при физически усилия, лесно задъхване, учестено дишане, умора, изтощение след работа или спорт, гърлени секрети, лошо настроение, нарушен сън, както и признаци, подобни на настинка, грип или алергия (кихане, ринит, запушен нос, кашляне, възпалено гърло, главоболие). При подобни симптоми дозата на предписаните медикаменти може да се увеличи според терапевтичния план, индивидуален за всеки пациент.

Бронхиалната астма не може да бъде излекувана, но може да бъде контролирана и пациентите да водят пълноценен живот. Съвременната медицина разполага с ефективни медикаменти с минимални странични действия за терапията на заболяването. Използват се основно два вида средства – контролиращи (за редовно приложение, главно инхалатори, но и таблетки) и облекчаващи (прилагат се за овладяване на астматичния пристъп). Терапията включва и избягване при възможност на факторите, които могат да причинят пристъп на астма. Подобряването на състоянието не е повод за спиране на медикаментите.

Бронхиалната астма

Астмата е едно от най-честите хронични заболявания в световен мащаб. Засегнати са приблизително 350 милиона души по света (10-15% от децата и 5-10% от възрастните), като честотата е по-голяма в индустриалните страни. В Европа страдащите от бронхиална астма са около 70 милиона, а в България – около 8-9% от населението (500-700 000 души). Всяка година смъртните случаи вследствие на болестта в света са около 250 000.

Честотата на заболяванията се увеличава, особено в детска възраст. Степента на нарастване е свързана с урбанизацията. Ако се сбъдне прогнозата за увеличение на урбанизацията от 45% до 59% през 2025 г., пациентите с астма ще нараснат със 100 милиона. Очакванията за Европа са, че 50% от населението ще развие някакъв вид алергия до 2025 г.

Бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване при децата, като тютюнопушенето на родителите е отговорно за 20% от случаите на астма в детска възраст, пише Журнал за жената.

Болестта може да се появи за първи път във всяка възраст, но при децата най-често се изявява до навършването на 5 години.

Как да облекчите астмата със средства от природата – вижте тези рецепти с билки и лечебни растения!

Билки и бабини илачи за лечението на бронхит, пневмония или други задръствания в дробовете


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар