Запознайте се с голямото разнообразие от обезболяващи лекарства и как да ги използвате без да вредите на организма и здравето си
Здраве

Запознайте се с голямото разнообразие от обезболяващи лекарства и как да ги използвате без да вредите на организма и здравето си

Когато отидете в аптеката за обезболяващи, изглежда че няма нищо сложно да си намерите подходящото лекарство. И само когато фармацевтът започне да задава много допълнителни въпроси, става ясно, че това съвсем не е толкова просто. Във фармакологията (наука за лекарствата) съществуват много групи от обезболяващи лекарства, които се използват при различните видове проблеми.

Обезболяващи

Каквато и да е болката – пулсираща, дърпаща или режеща като с кама – тя заема цялото ни мислене и ние не можем да вършим нищо нормално. Много от нас, които се лекуват с природни средства, изменят на този принцип, когато става дума за болка. Затова аналгинът и другите обезболяващи лекарства винаги ще бъдат популярни.

Всички обезболяващи традиционно се разделят на: пиразолони и техни комбинации; комбинации аналгетици, съдържащи няколко компонента; антимигренозни агенти за лечение на мигрена; нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС); СОХ-2 инхибитори; наркотични аналгетици; спазмолитици; специфични аналгетици.

Нека да разгледаме всяка една от тези групи поотделно и да разберем какъв вид болкоуспокояващи са ни необходими за дадено оплакване.

Пиразолони и комбинациите от тях са традиционните обезболяващи. Типичнят им представител е аналгинът.

Аналгин

Аналгин

Аналгинът или метамизол натрий има не само болкоуспокояващ ефект. Действа и като понижаващо температурата (антипиретик), а има и противовъзпалителен ефект. Той има славата на лекарство срещу много видове болка.

Негативната страна на аналгина е, че той не е съвсем безопасен. При честа и продължителна употреба на натриев метамизол се получават значителни промени в кръвната картина. Освен това е много опасен за бъбреците. Така че въобще не ви препоръчваме да го употребявате или да прибягвате до него съвсем рядко.

Аналгин-хинин

Комплексно обезболяващо лекарство, произведено от българската фирма Софарма. Съдържа два компонента: натриев метамизол и хинин. Основната задача, която изпълнява хининът в този медикамент, се състои в намаляване на повишената телесна температура. Така че тази комбинация е обезболяваща и температуропонижаваща. Той е добър избор при температура и болки в ставите с простуден произход.

Спазмалгон

Спазмалгон

И това лекарство е едно от най-популярните обезболяващи, които се използват у нас. То се състои в комбинация от метамизол натрий, питофенон и фенпиверин бромид. Всеки компонент засилва действието на другите. Метамизолът, както вече казахме, е класически аналгетик, питофенонът притежава спазмолитично действие върху гладката мускулатура,  а фенпиверин бромид допълнително отпуска гладката мускулатура. Благодарение на тази много добра комбинация, спазмалгонът се прилага за най-широк спектър от оплаквания при възрастни и деца.

Ето основните от тях:

  • различни видове болка, причинена от спазъм на кръвоносните съдове или органи на гладката мускулатура: главоболие, повтарящ се спазъм на уретера, бъбречна, чернодробна, жлъчни колики, колит;
  • треска-температура – Спазмалгон в инжекционна е средство за бърза помощ при много висока телесна температура, когато традиционните антипиретици са безсилни. Дори лекарството се използват за облекчаване на треската при бебета до една годинка;
  • повишено кръвно налягане – отпуска спазмираните съдове, с което помагат да намаляване на леко повишено налягане;
  • повишен тонус на матката по време на бременност. През последните години все по-често започна да се използва обезболяващото по време на бременност, когато има повишен тонус на матката. Оказва се, че са подходящи, защото не водят до омекване шийката на матката, както при използването на други спазмолитици.

Темпалгин

Темпалгин

Това са известните филмирани таблетки в пролетно-зелен цвят, известни още от времето на баба ви. Това е обезболяващо лекарство, което в продължение на много десетилетия се произвежда от българската компания Софарма. Състои се от две активни вещества: натриев метамизол (аналгин) и триацетонамин-4-толуенсулфонат. Последният има така наречения анксиолитичен ефект – намалява тревожността, напрежението, възбудата. Освен това увеличава ефекта на аналгина.

Комбинирани обезболяващи – сложен и ефективен състав

Централният компонент на повечето комбинирани обезболяващи (аналгетици), като правило е парацетамол. Той се смята за най-безопасното лекарство, което понякога погрешно се описва от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Той има множество ефекти наведнъж: умернено обезболяващ, температуропонижаващ и леко противовъзпалително действие. Парацетамолът в чист вид е достатъчно силен аналгетик и прибавянето към него на допълнителни компоненти не са задължителни, но подобряват действието му. Обикновено комбинираните аналгетици, които включват парацетамол, се използват за облекчаване на настинки.

Ето някои комбинирани обезболяващи с парацетамол – Tilenol, Panadol, Efferalgan, Calpol, Tylol, Perfalgan, Paracetamax. Паракофдал – съдържа кофеин, кодеин, метамизол натрий.

Brustan, Ibuklin и Ibuklin Junior

Тези лекарства са с доста ясно изразено аналгетично и противовъзпалително действие. Brustan и Ibuklin съдържат парацетамол и един от най-мощните и аналгетични нестероидни противовъзпалителни средства – ибупрофен. Така концентрациите на двете компоненти са достатъчно високи (325 мг парацетамол и ибупрофен 400 мг) и благодарение на тях медикаментът упражнява изразено аналгетично и антипиретично действие. Ibuklin Junior е предназначен за намаляване на болката и намаляване на температурата при деца и е на разположение в дисперсна форма (под формата на таблетки, които се разтварят в устата).

Ибупрофен

Ибупрофен

Един от най-безопасните НСПВС, който се отличава с температуропонижаващи и болкоуспокояващи свойства. Безопасността на продукта се потвърждава и от факта, че е разрешен за болка и понижаване на температурата дори и при новородени и кърмачета. Лекарството се предлага във вид на таблетки, сиропи, супозитории и други форми (мехлеми и гелове) за облекчаване на болката на ставите и мускулите. Най-известното лекарство, съдържащо ибупрофен е Нурофен.

Аспирин

Въпреки аналгетичното действие на аспирина, той не се използва често за облекчаване на болката. Това се дължи на агресивното действие върху лигавицата на храносмилателния тракт от ацетилсалициловата киселина – активното вещество в аспирина. Bayer произвежда и форма ефервесцентни таблетки аспирин, предназначена за болка и понижаване на температурата.

Напроксен

Напроксен

Представител на НСПВС, които заедно с ибупрофена се използват главно като обезболяващи. Подобно на всички други лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, напроксенът се използва внимателно при заболявания на храносмилателния тракт. По-често напроксен се предписва за облекчаване на зъбобол, главоболие, периодична и ревматична болка. Освен това може да се използва като ефективна модерна упойка при костни фрактури и увреждания на меките тъкани.

Безопасни обезболяващи циклооксигеназа-2 (СОХ-2) инхибитори или коксиби

Тези средства принадлежат към не-стероидните противовъзпалителни. Специфичният им механизъм на действие и свързаната с това особена ефективност и най-важното – безопасност, дават основание да се сложат в отделна подгрупа на болкоуспокояващите.

Инхибиторите СОХ-2, за разлика от други нестероидни противовъзпалителни средства, не блокират СОХ-1, който предпазва стомашната лигавица. Поради това, те не са агресивни към стомашно-чревния тракт и може да се използват от хора, които са имали анамнеза за пептична язва. Обаче повечето експерти са съгласни, че Coxibs в такива случаи трябва да се вземат с повишено внимание.

По време на лечение с тези инхибитори при пациенти с пептична язва или кървене в стомаха, в миналото се препоръчвше пиенето на инхибитори на протонната помпа. Тези средства блокират производството на солна киселина и по този начин предпазват стомашната лигавица. Най-известните инхибитори на протонната помпа включват омепразол, езомепразол и пантопразол.

Редица проучвания, обаче, напоследък показват, че някои представители на СОХ-2 инхибиторите при продължителна употреба водят до кардиоваскуларни усложнения. Това създаде предпоставки за разколебаване на положителното отношение към високоселективните СОХ-2.

Целекоксиб

Целекоксиб

Отлично намалява възпалението и облекчава болката. Използва се при обостряне на ревматоиден артрит, остеоартрит, анкилозиращ спондилит и други ревматични заболявания, включително тези със силна болка.

Целекоксиб е достъпен под търговските наименования Dilaksa, Coxibs, Celebrex – оригинални препарати, произведени от фирмата Pfizer.

Рофекоксиб

Друг представител на коксибите, който се предписва за намаляване на болката и възпалението при остър и хроничен остеоартрит и болков синдром от всякакъв произход. Производителят на лекарството е холандската компания Merck.

Парекоксиб

Това лекарство има специална позиция сред аналгетиците – то е парентерално, т.е. под формата на инжекция. Парекоксиб има по-слабо изразено противовъзпалително действие, но този недостатък е компенсиран от високите му аналгетични способности. У нас се продава под името Dуnastat – прах за инжекционен разтвор парекоксиб (parecoxib). Произвежда се от фирмата Pfizer.

Лекарството е широко използвано като мощен аналгетик при тежка болка, включително след операция или чувствителни диагностични изследвания (например, колоноскопия), както и болка при фрактури и наранявания. Освен това, понякога Dуnastat се дава за контрол на болката на болни от рак, за да се намали дозата на наркотичните аналгетици.

Други обезболяващи лекарства – наркотични аналгетици

Наркотичните аналгетици блокират опиоидните рецептори и по този начин инхибират предаването на болковите импулси. Освен това те намаляват емоционалната оценка на болката и реакцията към нея като причиняват еуфория и чувство на спокойствие. За да се избегне получаването на зависимост от наркотичните аналгетици, те се използват само в крайни случаи, например, за облекчаване на болките на умиращите от нелечима болест.

В групата на опиоидните наркотични аналгетици попадат и добре известните лекарства Nurofen Plus Sedalgin Neo , поради това, че в тях се съдържа кодеин.

Nurofen Plus

Лекарството се произвежда на британската компания РекоChelsea и съдържа ибупрофен 200 мг и 10 мг кодеин. Препаратът е ефективен аналгетик при главоболие и зъбобол, мигренозна болка, периодични болки при жените, болки в гърба, мускулни и ставни болки, болка от невралгия и гръбначна херния. Освен това лекарството е много добро при температура и болки от настинки и грип. Nurofen Plus не може да се приеме от деца под 12 години.

Sedalgin Neo

Седалгин-нео

Познатото ни от доста години ефикасно обезболяващо лекарство, произвеждано от българската фирма Aktivis, също се приземи в групата на опиоидните аналгетици. То включва комбинация от пет активните съставки: кодеин, кофеин, натриев метамизол, парацетамол и фенобарбитал. Лекарството има не само обезболяващи свойства, но и сънотворни (седативен ефект). Използва се ефективно за невралгия, неврит, мигрена и болка от различен произход, включително ревматична треска, главоболие, зъбобол, фантомен крайник, след изгаряне, травми, следоперативно и периодично. В допълнение, лекарството може да се използва при висока температура и болки по време на остри респираторни заболявания и грип.

Миотропни спазмолитици – лекуват болка и спазми

Тези обезболяващи са способни да намалят доставката на активен калций в клетките на гладките мускулни влакна. В резултат на това се разширяват гладките мускули и съдовете, което води до намаляване на налягането. Така се осигурява спазмолитичният и аналгетичен ефект.

Drotaverinе (дротаверин)

Дротаверин (Дро спаз)

Най-популярният миотропен спазмолитик е добрият стар Drotaverinе. Това лекарство се характеризира с подчертано спазмолитично действие и висока безопасност. Дротаверин се използва като аналгетичен агент за различни заболявания, свързани с гладки мускулни спазми органи, включително:

хроничен гастродуоденит; язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника; хроничен холецистит (възпаление на жлъчния мехур); жлъчна дискинезия; чревна дискинезия; чревни колики; колит; проктит; метеоризъм; бъбречни колики; спазъм на мозъчните съдове.

Освен това дротаверин отслабва контракциите на матката и се използва в акушерството за намаляване на спазмите по време на раждане. Понякога се използва при висока телесна температура на фона на спазъм на периферните съдове. В такива случаи пациентите имат тежка треска и контрастни студени крайници.

За ефективно нормализиране на телесната температура с периферен съдов спазъм се прилагат традиционните антипиретични – парацетамол или ибупрофен – в комбинация с дротаверин.

На аптечния пазар могат да се намерят десетки аналози на дротаверин, като най-популярните от тях са: Веро-Дротаверин, Дроверин, Дротаверин-Тева, Но-шпа, Но-шпа форте (дозировкой 80 мг), Спазмол и други.

Дуспаталин

Произвежда се от фирмата Abbott. Съдържа мебеверин, който има спазмолитични и аналгетични свойства. Това лекарство е с оригинална марка, поради което е по-скъпо. Има и неговите аналози, които са по-рентабилна цена, например антиспазмин на фирмата Актавис.

Комбинирани спазмолитици, които включват само няколко лекарствени форми

Но-шпа

Но-шпа съдържа дротаверин, кодеин и парацетамол

Оригинален продукт на френската фирма Sanofi Aventis, който съдържа три активни съставки: дротаверин, кодеин и парацетамол. Ефективната комбинация осигурява множество ефекти. Парацетамолът намалява тежестта на болката и температурата, дротаверинът намалява спазмите, а кодеинът допълнително подобрява обезболяващия ефект.

Използва се за болки от различен произход: напрежение, главоболие, съдова болка, коремен спазъм, както и болка, дължаща се на умора или стрес.

Болката…

Приемайки обезболяващи, не забравяйте основното правило – взимайте минималната ефективна доза на лекарството. Първо пробвайте с половин таблетка и само ако състоянието ви не се подобри, можете да вземете и останалата половина. Това е особено важно за деца, възрастни хора и хора с ниско тегло.

Между другото, лекарите препоръчват приема на болкоуспокояващи не повече от веднъж или два пъти седмично. Ако не можете да живеете без аспирин или аналгин, това е много тревожен сигнал и трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Използване на лук при общи травми – натъртване, удар или преумора на крайниците


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар