Радикулит – от какво се причинява и съвети на лекарите как да се лекуваме
Здраве

Радикулит – от какво се причинява и съвети на лекарите как да се лекуваме

Наименованието на болестта радикулит показва точно за какво става дума. Радикулът е коренчето на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб, а наставката „ит“ в медицината означава възпаление.

Според мястото на възникване радикулитът има три форми: лумбо-сакрален (в областта на пояса и кръста), шиен и гръден.

Радикулит

Какви са рисковите фактори и симптомите

Най-често възпалението се появява в кръстно-поясната област, защото е резултат от неправилното разпределение на натоварването на гръбначния стълб – максимално в долната му част, т.е. пояса и кръста. На второ място е вратът или юрната третина на гръбнака. Причина за болките в тази област са нашите вредни навици да четем легнали. Независимо дали от книга, лаптоп, електронен четец или смартфон. Също и да прекарваме дълги часове пред компютъра дори извън работно време.

В нежните, еластични тъкани на дисковете на шията и кръстно-поясната област се отлагат соли, калций и други минерали. В резултат на това те стават по-плътни и вкоравени, с твърди издатинки (шипове, остеофити). Постепенно разстоянията между дисковете на гръбнака се намалява и нервните коренчета може леко да се прищипят. При навеждане и изправяне, кихане или кашляне болката се усилва. При натиск на определени части на бедрото, където минава седалищният нерв, болката се засилва.

Уврежданията на гръбначния стълб също играят важна роля. На първо място това е дисковата херния, която се изразява в пробив в междупрешленния диск, излизане на част от диска от ставата и силно дразнене и натиск върху най-близкото коренче. Различни деформации по гръбначните прешлени, както и ракови разсейки, възпаления от друг вид и травми на прешлените също могат да причинят радикулит.

Простудата, стоене на течение, особено ако сте изпотени (силно затопленото тяло се подлага на бързо охлаждане), са рискови състояния за възпаление на периферните нерви.

Накратко, причините за радикулита са много, но резултатът е един – силна болка. При лумбосакралния вид болката е в кръстно-поясната област. Но тя се предава по пътя на прищипания нерв и отива в хълбока, крака или половите органи. Малко по-рядко възпалението се развива в шийно-раменния пояс, когато болката се разпространява от тила към рамото, лопатката и надолу по цялата ръка. При гръдния радикулит болката се усеща при вдишване и често се бърка със сърдечносъдови оплаквания.

Радикулит

Други симптоми, освен болката, са:

  • усещането за „мравучкане“ (все едно ви лазят мравки),
  • понижена или повишена чувствителност при допир,
  • постоянна изтръпналост, мускулна слабост,
  • увеличаващи се болки при вдишване (бодежи)
  • оплаквания, които нарушават качеството на живот на пациентите.

Какви са методите за лечение?

Богат арсенал от лечебни методи са познати, натрупани с времето и опита. Лечебните средства за борба с радикулита са много и разнообразни – от обезболяващи инжекции във възпалената област до физио- и механотерапия. Все пак съвременният подход залага на консервативното противовъзпалително лечение, защото радикулитът е преди всичко възпаление.

Нестероидните противовъзпалителни препарати помагат да се намали болката и да се потуши възпалителният процес. Лечебните курсове с тях обаче са кратки и с минимални дози, защото има риск от нежелани стра­нични ефекти, засягащи стомаха и сърдечносъдовата система.

Препаратите от групата на хондопротекторите също са средство за консервативно лечение. При по-дълъг прием те подобряват състоянието на дисковете на гръбнака, като отчасти възстановяват еластичността на хрущялната тъкан и преустановяват дегенеративните изменения.

Третото важно оръжие от консервативния „арсенал“ са мазилата на основата на нестероидните противовъзпалителни средства. Те се нанасят на засегнатото място и облекчават болките и възпалението.

Радикулит – лечение с електрофореза

В миналото лекарите действаха на принципа

„от по-леко към по-тежко въоръжение“, или ако не помогне един препарат, се назначава друг. Например при пристъп на радикулит таблетките не действат, тогава се пробва блокада със силни обезболяващи като лидокаин или новокаин. Съвременният подход е друг.

В острия период, когато всяко движение причинява болка, без блокада няма как да мине. Затова лекарите препоръчват да не се чака до пристъпа, когато са необходими крайни мерки. Трябва още при първите признаци да се обърнете към специалист и да се използва целият богат арсенал за медицинска помощ при радикулит. Той включва и консервативно лечение с таблетки, и локално третиране с мазила, и физиотерапия (сред най-ефикасните процедури са електрофореза с различни препарати, магнитотерапия, кинезитерапия – масажи и лечебна гимнастика).

Съвременният опит показва, че всички тези процедури могат да се назначават още в самото начало на заболяването, което преди време не са правели лекарите. Този комплексен подход дава положителни резултати – значително намалява пе­риода на боледуването и по-бързо се стига до рехабилитацията на пациента, пише Журнал за жената.

Правилното разпределение на натоварването на гръбначния стълб, балансираният режим сън-работа-почивка, умерената физическа активност са превантивни мерки срещу поява на болки в гръбнака. Ако вече ви боли, е необходимо да се консултирате с лекар и да следвате предписаната терапия.

Лечение на ишиас с народни средства – възпаление на седалищния нерв без междупрешленна херния


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар