Вижте в кои храни са най-много отровите и как да ги избягваме, за да намалим вредата от тях
Здраве

Вижте в кои храни са най-много отровите и как да ги избягваме, за да намалим вредата от тях

Отровите са навсякъде – във въздуха, в пластмасите, в храната, в козметичните продукти, в лекарствата, в дрехите… Макар да е невъзможно да се предпазим напълно от токсините в околната ни среда, все пак можем да намалим вредата.

В храната

Какви отрови слагаме в чинията си

Ограничете на не повече от два пъти седмично консумацията на риба. В змиорката, шарана, рибата тон, ципурата, рибата меч и други видове се натрупват много токсични вещества, сред които са опасните тежки метали. Избирайте риби от различни източници, за да не рискувате да се излагате на едни и същи токсини. Скорошно проучване показа, че дори в биологично отглежданата сьомга се съдържат вредни вещества.

За да избегнете пестицидите, купувайте био плодове и зеленчуци. Ако нямате такава възможност, винаги измивайте обилно всички растителни продукти и ги белете. След което ги сложете да киснат 30 минути във вода, за да премахнете поне водноразтворимите отрови. Прасковите, кайсийте, гроздето ягодите и другите меки плодове не можете да белите, но ги сложете във вода поне 20 минути. Мъхчетата на ягодите са алергени, поръсете ги със захар и след това измийте захарта, ако ограничавате консумацията й.

С отрови ли се храним?

Четете добре етикетите и не купувайте продукти с добавките Е307, Е320, Е321, Е520, както и оцветителите Е104, Е110, Е127, Е173.

Изваждайте храните от тяхната пластмасова опаковка, преди да ги замразите.

Пластмасовите бутилки съдържат бисфенол А – отровата на отровите

Въпреки че употребата на бисфенол А вече е забранена, от предпазливост купувайте течни хранителни продукти в стъклен амбалаж, когато това е възможно. Проучванията все още доказват наличие на токсичното вещество в кенчетата бира и консервните кутии. Никога не затопляйте храните в техните пластмасови опаковки, защото топлината улеснява преминаването на бисфенол А в продукта. Готовите храни прехвърляйте в порцеланова чиния, преди да ги стоплите.

Когато избирате тенджери и тигани с незалепващо дъно, следете на етикета да е отбелязано „без PFOA” – това вещество е с доказано вреден ефект върху ендокринната ни система, а от там и за целия организъм. Ако се съмнявате, по-добре купете съд от инокс, емайлиран чугун или керамика.

В лекарствата

Някои лекарства, сред които и медикаменти за деца, могат да съдържат консервантите Е214, Е215, Е216, Е218 и Е219. Това са вещества, които могат да повлияят отрицателно на здравето ни. Като се има предвид и десетките странични ефекти на всяко лекарство, прибягвайте до тях само в краен случай!

В козметичните продукти

Отровите от козметичните продукти са особено опасни за децата!

Много от продуктите за хигиена и красота съдържат токсични вещества – душ геловете, шампоаните, пастите за зъби, хидратантните кремове, слънцезащитните лосиони, дезодорантите, боите за коса, бръснарските кремове, парфюмите… Те трябва да бъдат избягвани. И пак: ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ! Съставките, които нанасят най-много щети са бензофенон 1, бензофенон 3, бутилпарабен, пропилпарабен, метилпарабен, диетил фталат, триклозан и др.

В дрехите

Избягвайте дрехите, третирани против петна, които могат да съдържат флуорни съставки с вреден ефект върху ендокринната, нервната система и кожата.

В дома

Използвайте по-малко отровни препарати за дома и наблегнете на естествените натурални продукти

Проветрявайте всяка стая в дома поне за 15 минути всеки ден в студено време. А при хубаво време, оставете прозорците отворени, като не забравяте да сложите мрежи против комари. Вредните вещества, които се съдържат в мебелите, декоративните предмети, завесите на душа и компютрите са летливи и се отлагат в домашния прах. Всеки втори човек вече има алергия от домашен прах.

Не пушете вкъщи. Димът на цигарата съдържа кадмий – токсичен сребристобял метал, който вреди на здравето ви, а най-вече на половата система и хормоните.

Внимавайте особено много с дезинфектиращите гелове, кърпички и спрейове – ограничете максимално употребата им. Същото се отнася и за инсектицидите, съдържащи перметрин, делтаметрин и циперметрин.

Обезпаразитяващите препарати за домашни любимци съдържат биоциди. Винаги измивайте ръцете си, след като сте докосвали кучето или котката.

Не използвайте пестициди за стайните растения и ограничете употребата им в градината. Спазвайте дозировката, препоръчана от производителите. Ако имате куче, внимавайте, защото по козината му остават частици от тези продукти, пише Здравен журнал.

В играчките

Внимание с играчките!

Фталатите са забранени за употреба в производството на детски играчки, но Европейската комисия по безопасност на стоките сигнализира, че за съжаление вредните съставки не са напълно изчезнали от вещите за деца. Това се отнася особено за неконтролирания внос от азиатските страни, където фталатите не са забранени. Следете за произхода на играчките, а тези, които са от плат, е добре да бъдат изпрани преди употреба.

Вижте как да направите прочистване на организма си от токсини с овес напълно безвредно! (РЕЦЕПТИ)


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар