Чаят от ройбос е абсолютно натурален и чист, не съдържа консерванти и оцветители, а освен това е без кофеин! Как се приготвя и какви ценни свойства има?
Здраве

Чаят от ройбос е абсолютно натурален и чист, не съдържа консерванти и оцветители, а освен това е без кофеин! Как се приготвя и какви ценни свойства има?

В Южна Африка чаят от ройбос е толкова обичаен, колкото кафето за нас. Ройбос е храст от семейство бобови, който се отглежда в Кейптаун. Там първи научават, че от игловидните му листа се приготвя чудесен ароматен чай.

Така се отглежда ройбос

По света ройбос се отглежда върху огромни полета, където въобще не се използват абсолютно никакви изкуствени наторявания, химикали и дори не се полива. Така се запазва природно чист съставът на това прекрасно растение.

Той е абсолютно натурален и чист, не съдържа консерванти и оцветители, а освен това е без кофеин. Съществува и зелен ройбос, неферментирал, с по-тревен вкус, но при него съдържанието на антиоксиданти е по-ниско.

Как да го приготвим?

Ройбос и приспособление за чай

Използвайте 1 ч.л. ройбос за 1 чаша чай или 3 с.л. за 1 литър. Листенцата се заливат с вряла вода и се запарват за 5-10 минути. Вкусът му е естествено сладък, така че няма нужда да добавяте захар. Опитайте го с малко лимон. През лятото се пие студен. Чаят от ройбос не съдържа танини – вещества, които придават горчив вкус на черния чай. По тази причина можете да го запарвате и по-дълго – той никога няма да загорчи, а вкусът му ще стане по-интензивен.

Ройбос за чай

Ценни свойства

Чаят от ройбос е богат на антиоксиданти – 60-80 мг на 200 мл. Според някои изследвания 6-седмичната консумация на 6 чаши дневно води до значителен спад на лошия холестерол, благодарение на полифенолите в чая. Сред антиоксидантите се отличава рутинът, който предпазва капилярите. Понеже не съдържа танини, този чай не пречи на усвояването на желязото от червените меса, морските дарове и бобовите храни.

Чаят от ройбос

Чаят има противовъзпалителните ефекти, поради което често се използва като лечебно средство за артрит и други възпалителни заболявания. Подобно на пчелното мляко, антиоксидантите в него са полезни за подобряване на чувствителността към инсулин и за борба с диабета. Използва се за по-лесното усвояване на глюкозата от организма. Много ценни съставки в него са желязото, калция и калия, поради което е полезен за сърцето и против анемия. Пиенето на чай от ройбос може да ви предпази от рак.

Може ли да замени кафето?

Пие се за успокоение

Да, но само в качеството си на топла напитка. Иначе чаят от ройбос не притежава стимулиращия ефект на кафето. Той е идеална напитка за следобедните и вечерните часове, защото не пречи на добрия нощен сън. Може да се консумира от деца и бременни жени.

Източник: Здравен журнал

Маточината успокоява нервите, лекува проблеми с храносмилането и още много! Вижте и рецепти!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар