Как да се справим с потенето, ако то е обилно и отделя неприятна миризма? Съвети и рецепти
За красотата Здраве

Как да се справим с потенето, ако то е обилно и отделя неприятна миризма? Съвети и рецепти

Потенето помага да се намали прекалената топлина на тялото. Всеки от нас има по около 3 милиона потни жлези и повечето от тях секретират прозрачна течност без мирис, която се състои от вода, сол, отпадъчни продукти и мастни киселини. Но в някои зони, като под мишниците и стъпалата, например, потните жлези секретират течност, която съдържа и химикали. Те могат да бъдат преобразувани от бактерии и да доведат до отделяне на неприятна миризма.

Потенето

Потенето може да се провокира от всекидневни емоции като тревога и стрес, както и от употребата на кофеин, алкохол и люти храни. Поте­нето (и раздразнителността) могат да се провокират и от резките промени в нивата на кръвната захар, така че е добре да се отбягват храни с висок гликимичен индекс.

Настинките и грипните вируси могат да предизвикат втрисане и изпотяване. Инфарктът може да е придружен с избиване на студена пот. Топлите вълни са характерни за дамите в менопауза, тъй като яйчниците им постепенно спи­рат функционирането си.

Потенето може да е знак и за свръхактивност на щитовидната жлеза, като то може да е придружето и с треперене, загуба на тегло или диария.

Ракови заболявания, като лимфом, понякога също водят до засилено потене нощно време, като в същото време човек се чувства уморен и неразположен.

Потенето е страничен ефект и от приема на някои медикаменти, вкл. кодеин, и опиатитите, подобни на морфина, някои антидепресанти, аспирин и стероиди.

Решението

Разбира се, появата на проблеми с повече изпотяване или с неприятна миризма е добре да се обсъдят с личния лекар и евентуално да се направят изследвания за наличие на някакво заболяване и да се започне лечението му. Друго, което можете да направите, е да ограничите приема на подозрителните медикаменти.

Това са 5 важни съвета!

Избягвайте пикантните храни и алкохола. Спиртните напитки могат да предизвикат и нощно изпотяване, когато нивата на алкохол в кръвта намалеят.

Подплънки за дрехи поемат потта

Носете удобни, не твърде прилепнали дрехи от естествени материи, които позволяват потта да се изпарява бързо.

Носете бели или черни дрехи, върху които да не личат толкова петната от пот или пък използвайте предпазни подплънки под мишниците.

Използвайте антиперспирант, а не обикновен дезодорант. Ако имате проблеми с изпотяването на стъпалата – ползвайте предназначена за това козметика.

Избягвайте стегнати и затворени обувки като ботуши, както и направени от изкуствени материи. Оставяйте ги да се изсушат добре, преди пак да ги обуете.

Против потенето има природни средства

Лечение с природни средства

Направете си тинктура от хвощ. 50 грама хвощ се накисват в 500 мл чиста водка или медицински спирт. Поставят се на прохладно и сенчесто място за две седмици. След това се напоява памук и с него намазвате областите, в които много се потите.

Ако имате потене по лицето, измивайте се с отвара от лайка вместо да се миете с вода. След измиването оставете да изсъхне без да бършете.

Вани на краката

Обилното изпотяване на краката може да се лекува с накисване на краката в леген със силна отвара от дъбови кори. Трябва да се прави всеки ден до пълното изчезване на прекомерното изпотяване. Купете дъбова кора от билковата аптека и направете отвара от 5 супени лъжици в 3 литра вода. След като изстине, накиснете краката. Можете също да измивате краката с разтвор от сода (3 супени лъжици сода в 1,5 литра вода). Тази процедура трябва да се извършва най-малко два пъти на ден.

Общо изпотяването може да изчезне, когато използвате отвара от мента, с която тялото се изплаква след взимането на душ или вана. Варете 6 супени лъжици мента в 3 литра вода, след като се охлади, прецедете и се изплакнете с отварата.

Търкане с лимон

Изпотяване на дланите премахвайте чрез триене на ръцете с лимонов сок или просто парче лимон.

Източник: fitoportal.com

Някои по-интимни здравни проблеми и как да се справим с тях


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар