Артрозата причинява болки, сковаване и увреждане на костите и ставите! Как да си помогнем с природни средства?
Здраве

Артрозата причинява болки, сковаване и увреждане на костите и ставите! Как да си помогнем с природни средства?

С напредването на възрастта една от най-честите причини за консултация с лекар са болките, причинени от артрозата. Как може да ни помогне природата?

Артрозата

Артрозата представлява ставен проблем, който се дължи на разрушаването или намаляването на хрущялната тъкан. Това води до увреждане на костите и ставите, причинява болки, сковаване и възпалителни процеси, дължащи се на търкането на костите в отсъствието на хрущяла.

Всички стави могат да бъдат засегнати от артрозата – гръбначният стълб, коляното (гонартроза), ханша (коксартроза), шията, рамото, пръстите… Лекарствата, приети в рамките на 3-6 месеца, забавят разрушаването на хрущяла, но не лекуват.

Днес специалистите са убедени, че е нужна цялостна лечебна програма, в която са включени редовната физическа активност и балансираното хранене. Намаляването на телесното тегло с 10% подобрява с 25% качеството на живот при артроза. Но на помощ идват също хомеопатията, билките, хранителните добавки, спа процедурите.

Хомеопатия

Хомеопатия при артроза

Хомеопатичните средства се използват срещу болката и възпалителните процеси, както и за забавяне еволюцията на артрозата

При начални болки – Рус токсикодендрон и Бриония 9СН – по 3 гранули от всяко 2-3 пъти дневно.

Ако в легнало положение и в покой болките се усилват – Сулфур или сул фур йодатум 15СН – по 3 гранули 2-3 пъти дневно.

При артроза на пръстите – Актеа епиката 5СН – по 3 гранули 3 пъти дневно или Полигонум авикуларе 5СН – по 3 гранули 3 пъти дневно.

При артроза на коляното – Радиум броматум 15СН – по 3 гранули 2-4 пъти дневно.

Ако болките се усилват при влага – Натриум сулфур 15СН – една опаковка  седмично.

При скованост – Каустикум 15СН-  по 3 гранули 2 пъти дневно.

За общо лечение – Туя 15СН- една опаковка седмично. Съчетава се Калкареа флуорика 15СН в случай на костни деформации и с Калиум карбоникум, ако усещате умора.

Движение всеки ден, за да не „ръждясаме“

Двежение

Физическата активност ограничава развитието на артрозата и стимулира хрущялната тъкан да се регенерира. Тя е най-благотворна, когато се практикува редовно и с умерено натоварване. Добре тренираните мускули са по-силни, а ставите се износват по-малко, когато са добре поддържани от тях. Не прекалявайте с натоварванията – щом усетите болка, спрете. Специалистите препоръчват на първо място водните спортове, но също така лека гимнастика и йога.

СПА процедури

Оптималната продължителност на термалните процедури е 3 седмици, за да има забележим ефект. Полезни са душовете, плуването в басейна, силните струи вода, но също калните бани или компресите с водорасли, богати на минерали. Топлината улеснява проникването на ценните съставки и фиксирането им в ставите. В резултат на процедурите през месеците след тях пациентите чувстват облекчение, по-редки болезнени кризи и общо добро състояние. Това води и до намаляване или премахване на лекарствата.

Загряващи пластири

Топлината усилва кръвния поток и разширява кръвоносните съдове, с което се подобрява снабдяването на мускулите с кислород и хранителни вещества. Само след 20 минути настъпва облекчение.

Използвайте загряващите лепенки сутрин, докато се раздвижвате. Някои от тях съдържат благотворни ароматни масла. Внимавайте обаче, ако кожата ви е чувствителна към тази силна топлина. За вас по-подходящи в такъв случай са ароматните масла под формата на ролон флакони.

Куркума в ястието

Куркума

Тази подправка, която влиза в състава на популярното къри, е известна с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства. Най-добре се усвоява, когато е разтворена в растително масло и е комбинирана с черен пипер. Куркумата има не само лечебен, но и превантивен ефект срещу ставни възпаления. Добавяйте я в супите, в сосовете към спагети и ориз.

Комбинацията от куркума и черен пипер можете да намерите и под формата на хранителни добавки, които съдържат още глюкозамин, хондроитин и харпагофитум.

Хранителни добавки

Някои натурални вещества са особено полезни при артроза. Сред тях са хондроитинът и тлюкозаминът. Те хидратират хрущялната тъкан и „смазват“ ставите. Най-добре е да се приемат заедно в комбинация в продължение на 3 месеца най-малко.

Харпагофитум за повече гъвкавост

Корените на това африканско растение, известно още като „дяволски нокът“, облекчават болките и намаляват сковаността на ставите. Билката се приема под формата на хранителна добавка – по 2-3 капсули дневно. Понякога се съчетава с екстракт от пъпки от касис с противовъзпалително действие или със спирея, позната като природен аспирин.

Манган-кобалт

Комбинацията от тези олигоелементи има противовъзпалително действие и забавя стареенето на тъканите в организма. Приемайте по 1 ампула сутрин на гладно в продължение на 3 месеца. При болезнени кризи можете да добавяте и елемента мед – по 2-3 ампули на ден, докато изчезнат болките.

Природни средства срещу артрозата

Всеки ден преборвайте сковаността с помощта на тези лесни упражнения

РАЗДВИЖВАМЕ КОЛЕНЕТЕ

Седнете удобно във фотьойла и поставете цилиндрична възглавничка под коленете, за да ги повдигнете.

Стегнете мускулите на бедрата.

Вдигнете ходилата от пода в контрашпиц и задръжте така 5 секунди. Повтаряйте в продължение на 10 минути.

ОСВОБОЖДАВАМЕ ГЪРБА ОТ НАПРЕЖЕНИЕ

Легнете с опрян в пода гръб.

Свийте краката и притиснете коленете към гърдите. Задръжте в това положение няколко секунди, докато издишвате бавно и дълбоко. Повторете 5 пъти.

Упражнения

РАЗТЯГАМЕ ТИЛА

Целта е да укрепим носещите мускули, за да облекчим шийните прешлени.

Седнете на стол и отпуснете надолу главата под собствената й тежест. След това изправете главата обратно и изтеглете шията нагоре, сякаш искате да достигнете тавана. Повторете 10 пъти.

Артритът е възпаление на ставите. Ако имате тази диагноза, това четиво е за вас!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар