Дребните плодчета и техните полезни свойства – изчистват тялото ни от токсини, подобряват работата на мозъка и още…
Здраве

Дребните плодчета и техните полезни свойства – изчистват тялото ни от токсини, подобряват работата на мозъка и още…

Дребните плодчета – ягоди, малини, къпини, боровинки… всички малки розови, червени, лилави, сини или черни плодчета са изключително полезни! Вижте всичките добрини, които те правят за здравето ни…

Дребните плодчета

Тайната е в цвета…

Вълшебните свойстба на всички тези плодове се дължат на флавоноидите в тях. Това са растителни пигменти, които щом навлязат в кръвоносната ни система, започват да вършат куп добрини за организма ни. Изследвания доказват, че специална група флавоноидни – антоцианини – имат защитен ефект върху невроните. Именно на антоцианините се дължи специфичния цвят на ягоди, малини, боровинки, къпини и т.н.

Всички флавоноиди помагат на организма ни да произведе азотен оксид, който способства релакса на кръвоносните съдове. Резултатът е по-добро кръвоснабдяване на мозъка.

Метаболизмът на антоцианините е малко по-сложен, но се знае, че те помагат да се освободи мозъка от излишната глюкоза в него. Противовъзпалителните им и антиоксидантни свойства също предпазват мозъка от дегенеративни проблеми.

Кои плодчета за какво най-много са полезни?

БОРОВИНКИ

боровинки

Именно в техния тъмносин, почти черен цвят е скрита силата им – във вид на голямо количество антоцианини. Освен благотворното им въздействие върху цялата дейност на организма, те доказано подпомагат намаляването на лошия холестерол.

КЪПИНИ

къпини

Тези тъмни плодчета, освен на антоцианини, са богати и на витамин К, който помага на мускулите да релаксират. Къпините са източник и на елагична киселина, която действа укрепващо на имунитета.

ФРЕНСКО ГРОЗДЕ (КАСИС)

касис

Тези плодчета съдържат 4 пъти повече витамин С от лимоните. Освен това са много богати и на енергизиращите и много важни за организма минерали: магнезий, калий и желязо.

МАЛИНИ

малини

Съдържанието на желязо в малините е изключително високо, което допринася за добри кръвни показатели и, разбира се, чудесен тонус. Те имат и впечатляващо количество витамин С, който способства за по-пълното усвояване на желязото от организма.

ЯГОДИ

ягоди

Любими на мнозина заради изключителния им вкус, тези плодове са и много полезни. В ягодите има значително количество важни за организма минерали: калций, калий, желязо, цинк и мед. Те са и добър източник на фибри, с което действат благотворно на храносмилането.

Как да ги консумираме

Акай бери

акай бери

Тези малки лилави плодчета са богати на есенциални масла, които пазят младостта на кожата. Освен че забавят стареенето й, те способстват за възстановяването на нарушенията в колагена и еластина. Според проучвания, кожата ни може да изглежда с до три години по-млада, ако хапваме акай бери всеки ден.

Идея: добавете 1 с. л. замразени сушени плодчета на прах в чаша кисело мляко, фреш, смути или дресинг за салата.

Къпини за дълбок и спокоен сън

Ако спите неспокойно, 1/2 ч. ч. къпини преди лягане може да се окажат решението на вашия проблем. Учените отдават това свойство на плодчетата на съдържащата се в тях елагична киселина, която способства мозъкът да излъчва повече от релаксиращите тета вълни. Често това се случва 30 мин. след яденето на къпини.

Да се предпазим от рак с нар

Зърната на нара също попадат в групата на ягодите, малините, къпините, боровинките и др. Те са много богати на противоракови съставки: само с 3 с. л. от тях можете да си осигурите същата защита от злокачествени заболявания, каквато ще ви даде и препълнена чаша с броколи. Поръсвайте салатите или рибата си със зърна от нар или просто ги хапвайте като плодчета – и ще намалите с 30% личния си риск от ракови образувания на шийката на матката, дебелото черво, белите дробове и гърлото.

Да надхитрим диабет тип 2 с ягоди

Всекидневната консумация на чаена чаша от вкусните плодове намалява с 31% риска ни да заболеем от най-разпространения вид диабет. Ягодите са богати на полифеноли, които способстват за превръщането на кръвната захар в енергия.

Дребните плодчета и ползата, доказана от учените

Заключенията на учените

Множество проучвания в последните години доказват връзката между консумацията на тези плодчета и подобряването на паметта, концентрацията и настроението. Едно от най-обширните изследвания, направено от учени от Харвардския университет, и продължило повече от 40 години, разкрива връзката между консумацията на ягоди, малини, къпини, горски плодове и др. и женското здраве. Изследването включва данни за повече от 12 хиляди жени на възраст от 30 до 55 години. На всеки 4 години те били разпитвани за начина им на хранене, както и за различни аспекти от тяхното здраве. Били им провеждани и различни контролни тестове.

Изследователите открили връзка между консумацията на дребните плодчета и умственото здраве. Важен извод от проучването е, че жените, които редовно хапват ягоди или боровинки, имат по-малка загуба на способностите си да запаметяват с напредването на годините в сравнение с дамите, които не ядат от тези плодове. И за постигането на този ефект са необходими само шепа боровинки или две шепи ягоди (200-250 г) седмично. С тези неголеми количества от плодовете човек може да забави остаряването на мозъка си с до 2 години и половина.

Друго американско изследване пък се е фокусирало основно върху това как малките плодчета спомагат за изчистване на токсините от мозъка. Тези от участниците в експеримента, които яли диета, богата на ягоди, малини, горски плодове и др. били със значително по-малко наличие на токсични протеини, акумулирани около нервните клетки. Ето защо учените предполагат, че малките плодчета предпазват мозъка.

Дребните плодчета – ползи

Британски експерти от University of Reading пък са установили, че тези изключителни плодчета могат да подобрят концентрацията и паметта ни. Учените разделили доброволци на две групи – на участниците от първата дали смути с боровинки за закуска, а на тези от втората – не. Следобед доброволците били подложени на когнитивен тест и тези, които пили боровинково смути, се представили доста по-добре от онези, които не пили, пише Здравен журнал.

Резултатите от това британско проучване допълват едни други – от изследване, проведено в Америка – в рамките на което били давани хранителни добавки с боровинки на възрастни хора в продължение на 12 седмици. Накрая доброволците показали подобрени способности за запаметяване и повишено настроение.

Вижте колко е полезна къпината и как да си направите вино от нея!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар