Червеното месо – ползи и рискове, какво и колко да ядем и как да го приготвяме
Готварство Здраве

Червеното месо – ползи и рискове, какво и колко да ядем и как да го приготвяме

Червеното месо е важен източник на ценни хранителни вещества. Но прекомерната му консумация (особено под формата на колбаси и в консерви) може да увеличи риска от развитие на някои видове рак. Ето какво казват диетолозите и нутриционистите относно ползите и вредите от хапването на червено месо (свинско, говеждо, агнешко, козе, конско).

Червеното месо без тлъстини

Какво червено месо да изберем

Най-полезно е т. нар. постно месо (с минимално количество тлъстини). Такова е месото от шола, бута, контрафилето. В тези части има не повече от 5% мазнини. Най-вредни са консервираните меса, тъй като при тях има по-висока концентрация на сол.

Печено на скара

Колко често да се яде

Няма единно мнение по въпроса. Но когато е спазена мярката, а именно да има правилно дневно разпределение на въглехидрати, мазнини и протеини, то проблем не би трябвало да има. Новите тенденции са консумацията на червено месо са да не надвишава 500 г на седмица. А консервираните продукти трябва да бъдат сведени до не повече от веднъж седмично дори въобще не ги яжте.

Как да се приготви

Винаги с чесън

Идеалният вариант е да бъде по начин, който запазва максимално протеините и другите хранителни вещества, и в същото време ограничава образуването на токсични елементи. Това може да стане чрез бързо готвене на висока температура (например на скара) или с продължително готвене на ниска температура. При задушаване или варене на слаб котлон с добавен чесън месото става меко и по-лесно смилаемо, пише Журнал за жената.

Ползи и рискове

Ползи и рискове

Червеното месо е богато на протеини, желязо и витамини, които са жизненоважни за организма. То е полезно за растежа на децата, а в по-напреднала възраст предпазва от дефицит на желязо. Също така е изключително важно за хората, които извършват тежък физически труд, тъй като увеличава мускулната маса.

От друга страна, злоупотребата с червено месо може да се окаже опасна за организма и да причини сърдечносъдови заболявания, подагра, остеопороза, рак на дебелото черво и на стомаха.

Ако решим да се храним пълноценно и да прочистим организма си от токсини, това са продуктите, с които можем да заменим месото!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар