Взехме да забравяме все по-често… Ако и за вас важи тази констатация, прочетете как можем да се справим с този проблем
Здраве

Взехме да забравяме все по-често… Ако и за вас важи тази констатация, прочетете как можем да се справим с този проблем

Понякога забравяме важна информация и сякаш бяга от главите ни в най-неподходящия момент. А за сметка на това неприятните спомени не желаят да напуснат съзнанието ни. Паметта е пълна с изненади. И се оказва, че немалка роля в особеностите й има полът.

забравяме важна информация

„Как можа да забравиш?“ – това е една от основните женски претенции към мъжа. И докато той успее да съобрази за какво става дума, вече чува: „Ти просто не ме обичаш!“… Дори и да не казват това, жените често го мислят и се чудят как да научат мъжете да запомнят важните дати например. Но пък има и неща, които жените трудно помнят. Да видим какви са разликите и на какво се дължат.

Особеностите на паметта

Отдавна е установено, че в детството момичетата запомнят цифри и решават задачи по-добре от момчетата. Това е така, защото при жените онази част на мозъка, която отговаря за паметта, се развива по-бързо. Към 15-17 годишна възраст момчетата догонват момичетата и функциите на паметта при двата пола се изравняват и се достига пикът.

А после започва постепенно понижаване, най-забележимо при жените на 25-29 години и мъже на 30-35 г. Така че, ако става дума за проблеми с паметта, то те могат да започнат именно в тези възрастови граници.

Защо забравяме важни дати

Няма научни данни, които да успокоят жена, чийто мъж е забравил да я поздрави за годишнината от сватбата им. Но тук не става дума за памет, а за това, че съпрузите по различен начин формират своето отношение към едни или други събития. И вече като следствие от това – различно ги запомнят. За жената е по-удобно и по-важно да запомни точната дата и постоянно да се връща към нея чрез спомени, отбелязване, празнуване. За мъжете това „обикаляне в кръг“ или „въртене по спирала“ не е така близко. Те се ориентират линейно: миналото е минало, бъдещето е напред. За тях е важно, че събитието се е състояло, а кога точно – няма значение.

Забравяме въпреки листчетата

Има и друга интересна разлика в паметта на двата пола: става дума за успеха, за постиженията. Жените възприемат всичко това през призмата на отношенията. А мъжете са по-склонни да обръщат внимание на кариерата, доходите, сериозните придобивки. Затова жените помнят датата на запознанство, а мъжете – моделите на автомобилите например. Тази разлика, разбира се, дава поводи за раздразнение и за двете страни.

Жените са склонни да приемат като неуважение към тях това, че мъжете не разбират важните за тях неща! Не помнят рождената им дата или как се е казвало любимото им куче от детството. А в повечето случаи за мирното разрешаване на проблема е достатъчно просто да се имат предвид тези междуполови различия в психологическата нагласа и да не изискваме от партньора си това, което той не е в състояние да направи. Просто мъжете и жените помнят различно. Мъжете прекрасно помнят факти и цифри, а и се ориентират добре в пространството. Затова пък мозъкът на жената е така устроен, че се справя по-добре с емоциите. Например: когато трябва да се запомни пътят, мъжът помни „втората отбивка наляво“, а жената – „кафенето на ъгъла, с вкусните еклери“.

Именно поради тези причини мъжът може да не помни тоалета ви от онази първа среща, но ако го попитате къде е била срещата, той със сигурност ще ви каже. Мъжете помнят важните факти, а жените обгръщат спомена с емоция.

Да не забравяме

Как да не забравяме важните неща

Понякога неприятните спомени ни досаждат с доста ясни картини в главата ни, като безкрайно ни напомнят за неприятната случка. Всъщност по този начин паметта ни иска да ни бъде полезна. Така можем, ако пак изпаднем в подобна ситуация, да реагираме по-бързо и по-адекватно. Ако на първа среща с нов  обект на вашето внимание не можете да се отървете от спомените за бившите си мъж или жена (гадже), то можете само да благодарите на паметта си: тя иска да не повтаряте грешките си.

За да смекчим натрапчивостта на тези спомени, психолозите съветват да „пренаписваме“ историята на своя живот, като нарочно извличаме от паметта си позитивните спомени. Например: ако се притеснявате да общувате и излизате пред публика, потърсете в спомените си колкото се може повече ситуации, когато общуването ви се е получавало добре и с лекота, чувствали сте се без задръжки и бързо сте съобразявали нещата.

Паметта ни служи както може. Понякога специално ни помага да забравим нещо – когато става дума за твърде тежки и неприятни събития. Тогава се включва защитният механизъм на изтласкването/потискането (според теорията на Фройд) – просто забравяме нещо, което е стресиращо за нас (като идеята е, че този спомен се съхранява и ако успеем да изчистим негативните си чувства, свързани с този спомен, то той може отново да се избистри в съзнанието ни). Забравеното по този начин може да се отрази и като трудност да запомните нечии имена, важни срещи или събития, ако те по някакъв начин се асоциират с неприятното събитие, което паметта ви е потиснала.

Тренираме паметта си, за да не забравяме

Как да тренираме паметта си

Невинаги обаче трябва да виним за забравянето някакви специални механизми на паметта. С възрастта човешката памет обикновено се влошава и това е свързано с много причини. Най-напред с влошаването на работата на мозъка. За профилактика на паметта е добре да се живее здравословно – често да сте на свеж въздух, да се занимавате с плуване, да се стараете на попивате от света около вас позитивни впечатления. Много е важно да не се подлагате на стрес и претоварване. Това може да доведе до емоционално прегаряне, което най-напред се изразява в нарушение на паметта (всичко ново на мига „излита“ от съзнанието).

Забравяме ли лесно?

Освен общата грижа за здравето и благополучието си, е добре да се подлагате и на полезни натоварвания. Оплакванията от проблеми с паметта след 30-годишна възраст са резултат от това, че човек е престанал да тренира паметта си и тя се е „отпуснала“. В гимназията, в университета, в началните години на усвояване на професия ежедневно получаваме нова информация и я научаваме – така паметта ни постоянно е в тонус. Но когато работата се превърне в рутина и дните си приличат, намалява и натоварването на паметта, а това означава, че трябва да я тренираме.

Американски изследователи намерили приятен начин за подобряване на паметта. Оказва се, че хората, които пият ежедневно две чаши чай или кафе и чаша вино, имат по-добра памет от другите, които се лишават от тези напитки. Има и други начини, разбира се. Може да опитате да не записвате всичко, а само дата и час за среща или много важни събития. Не записвайте думи от чужд език, стихове и телефоните на много близки хора. Най-важно е да правите това редовно.

Дребните плодчета и техните полезни свойства – изчистват тялото ни от токсини, подобряват работата на мозъка и още…

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар