Храненето е нашето здраве! Затова трябва да знаем как да реагираме на сигналите от корема
Здраве

Храненето е нашето здраве! Затова трябва да знаем как да реагираме на сигналите от корема

Храненето е нашето здраве! Медицината вече има неоспорими доказателства, че всички болести и проблеми, от които страда човек, по някакъв начин са свързани с нарушенията в стомашно-чревния тракт. Своевременното определяне и лечение на тези нарушения е изключително важно. Затова тук ще ви разкрием как можете да направите самостоятелна диагностика. Също и да разберете към кои заболявания на храносмилателната система се отнасят едни или други симптоми.

Всички болести започват от стомаха

Локализиране на болката

Безпокои ви болка в корема. Как да реагирате? Масаж, слабително, някакви таблетки? Не бързайте, защото не е безопасно да предприемате лечебни мерки, преди да разберете каква е болката. Ако например при неусложнена язвена болест използването на грейка намалява болката, то при остър апандисит или заклещена херния затоплянето може да нанесе непоправима вреда. А промиването на стомаха, което се препоръчва при награвяне, може значително да влоши състоянието на болен с инфракт на миокарда, който протича с болки в корема. Ето защо определянето на характера на болката е приоритет и в зависимост от това се решава как трябва да се реагира.

Болките в епигастриума (горната част на корема), които понякога се усилват при прием на храна, могат да са знак за такива стомашни заболявания като:

 • язвена болест,
 • функционално разстройство на стомаха,
 • рак на стомаха.
 • заболявания на жлъчния мехур – хроничен холецистит,
 • на панкреаса (задстомашната жлеза) – хроничен панкреатит, рак на панкреаса.

Болките в горната част на корема, които започват нощем, сутрин или преди прием на храна, най-често се случват на хора с язвена болест на стомаха и дванайсетопръстника.

дясното подребрие

Болките в дясното подребрие могат да са признак за заболяване на черния дроб, жлъчния мехур, по-рядко – на стомаха и дванайсетопръстника (язва). Пристъпообразната болка обикновено се случва при болни с камъни в жлъчката (жлъчно-каменна болест). Когато болката е постоянна през целия ден, става дума за заболявания на черния дроб (остър или хроничен хепатит, цироза) или жлъчката (хроничен холецистит).

Болките в лявото подребрие (постоянни или повтарящи се) са признак на заболяване на задстомашната жлеза (остър или хроничен панкреатит), на стомаха (язва), по-рядко – увеличение на далака.

Болките около пъпа, както и тези при хълбока, възникват най-често при различни заболявания на тънкото и дебелото черво. Усилващата се при издуване на корема болка е признак за заболяване на тънкото черво (хроничен ентерит, целиакия). Болката, която се усилва преди дефекация, се среща при заболявания на дебелото черво (язвен колит, болест на Крон, раздразнено дебело черво). А ако става дума за болка, която се усилва след консумирането на млечни храни, това е признак за непоносимост към въглехидрати, в частност – към лактоза.

Неприятни симптоми от храненето

Неприятни симптоми вследствие на храненето

Вече сте установили къде точно ви боли, но това съвсем не е всичко. Освен болките, при заболявания на органите от храносмилателната система често се появява и диспепсия.

Диспепсни нарушения са:

 • гадене,
 • оригване (неволното освобождаване от стомаха в устната кухина на газове или неголямо количество храна),
 • стомашни киселини (паренето зад гръдната кост и в епигастриума),
 • нарушения на апетита, чувство за неприятен вкус в устата, диария и др.

Такива неприятни симптоми се проявяват при почти всички стомашни заболявания, но те също изискват изясняване на причините за възникването им и подходящо лечение.

Например гаденето и повръщането може да се дължат на преяждане или натравяне с остарели продукти. Но това обикновено се случва еднократно. А когато симптоми от този вид се случват постоянно, те могат да се окажат признаци за нарушения на функциите на стомаха.

Специфичен дъх от храненето

Поонякога се случва човек при оригване да усеща миризма на гнили яйца – това е сигнал за патологично задържане на храни в стомаха. Оригването може да бъде и просто изхвърляне на киселини от стомаха. Всичко това говори за нарушаване на храносмилателния капацитет на стомаха, което може да се дължи на гастрит или друго стомашно заболяване. Например честата регургитация (неволево връщане на хранопроводно или стомашно съдържание към устната кухина) през деня е признак, който е характерен за ахалазия на хранопровода (недостатъчно разкриване на долния езофагеален сфинктер, при което храната се застоява в хранопровода без проникване в стомаха). Регургитацията може да възниква и при хроничен гастрит или функционална диспепсия.

Гадене, оригване, лош дъх…

Гаденето и храненето

При някои хора, особено след обилна храна, се получават киселини. Те се наблюдават най-често при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок.

Съчетанието от киселини и периодични нощни болки може да е признак на язвена болест на стомаха. При подобни симптоми не бива реакцията да се ограничава до пиене на сода или въглен. Най-добре е да се направи изследване. Когато киселините се усилват в хоризонтално положение и при наклон напред, това е характерен признак за нарушения в моториката на хранопровода и стомаха.

Ако гаденето е често явление при някого, особено ако тези пристъпи са продължителни, е добре да се прегледат черният дроб, жлъчният мехур, панкреасът. Не би било излишно изследване на кръвната захар, защото гаденето може да се причинява от захарен диабет.

Към диспепсните нарушения се включва и повръщането. То може да е естествена реакция на организма към развалена храна. Но това е еднократно явление, а периодичното повръщане (особено ако има и кръв) се случва при:

 • синдром на раздразненото дебело черво,
 • язвена болест и тумори на стомаха,
 • при болести на жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Къркорене в червата, запек, диария… всичко идва от храненето!

Къркоренето на червата кара човек да се чувства неловко, а метеоризмът (подуването на корема) е толкова неприятно явление, че е способно да опропасти личния живот на всеки.

Хубаво е, когато можем да се избавим от тези симптоми само с ограничаване на приема на храни, които при усвояването отделят много газове. Но това е в случаите, когато метеоризмът не е предизвикан от по-сериозни причини.  Метеоризмът обаче може да се развива и при:

 • екзокринна панкреасна недостатъчност,
 • смущения на чревната микрофлора (дисбиоза),
 • чревна обструкция (непроходимост).

Когато има периодично повтаряща се диария, това е характерен признак на:

 • заболяване на тънкото черво (хроничен ентерит, болест на Уипъл, глутенова ентеропатия),
 • на дебелото черво (язвен колит, болест на Крон),
 • дисбактериоза.

Запекът, особено ако продължава с месеци, обикновено е симптом на заболяване. Случва се при:

 • раздразнено дебело черво,
 • дивертикулоза на дебелото черво,
 • рак на дебелото черво,
 • хемороиди,
 • дисбиоза,
 • затруднено функциониране на жлъчния мехур.

При постоянен запек, както и при наличие на кръв в изпражненията, е наложително да се направи преглед за рак на дебелото черво.

Вероятно знаете, че нарушенията в работата на различни органи в нашето тяло се отразяват на цвета на лицето ни. Така понякога, без да очакваме специални усещания в коремната област, можем по външни признаци да разберем за някакъв проблем. Например: ако човек има сивоземлист цвята на лицето, това говори за застой в червата. Жълтеникавият оттенък на кожата е проявление на недобра работа на черния дроб и жлъчния мехур.

Всички болести тръгват от корема

Има и други специфични особености:

 • Бледокафявите петна по устните издават лошо храносмилане или наличие на глисти в червата.
 • Подутите клепачи и „торбичките“ под очите се получават при проблеми с бъбреците.
 • Наличието на бял ореол около ириса показва прекомерна консумация на сол и захар, а кафяво-черните петна върху ириса са знак за неусвоено желязо в червата.
 • Ако роговицата е жълта, това говори за слаб черен дроб.
 • Когато устните постоянно са сухи с незарастващи пукнатини, става дума за проблеми в стомаха.
 • Пукнатините в ъгълчетата на устните се получават при нарушения във функциите на жлъчката.

Какво ни е храненето

Разбира се, няма как да не обърнем внимание и на храненето, като съществен детайл от функционирането на нашия организъм. Признак за нарушения в храносмилателния тракт може да бъде непоносимостта към някои видове храни. Например хората, които страдат от хроничен гастрит, понякога трудно понасят месни продукти. Ако пък организмът има проблем с черния дроб и задстомашната жлеза, всякакви люти и мазни блюда предизвикват обостряне на състоянието. Ако организмът не понася мляко и млечни продукти, това е признак за отсъствието на фермент в червата, който преработва млечната захар.

Липса на апетит
Липсата на апетит също е нарушение в храненето

Трайното понижаване на апетита също е признак за проблеми в стомашно-чревния тракт. Може да възникне при хроничен панкреатит, начални прояви на остър хепатит, цироза, хронична бъбречна недостатъчност.

Случва се и друго: човек има апетит, но му е трудно да яде. Тоест, в процеса на храненето самото преглъщане започва нормално, но след 2-4 секунди сякаш хапката запира някъде по пътя. Това предизвиква болка и усещане за разкъсване в гърдите. Става дума за т.нар. дисфагия – затруднение при придвижването на храната през хранопровода. Това явление е характерен признак за всички заболявания на хранопровода (тумори, стесняване на хранопровода, езофагеална ахалазия).

Както виждате, нашият организъм ни подава много сигнали за случващите се в него промени и нарушения. Не е лошо да им обръщаме внимание! Особено важно се оказва здравословното хранене при доста проблеми. Както вече всички знаем около 70% от клетките на имунната ни система се намират не другаде, а в стомаха. Ако го пълним с храни-боклуци, преработени меса и консерви, газирани напитки, алкохол, захар, бяло брашно…не можем да очакваме да сме здрави. Лошото е, че разбираме какво означава това, чак след като се разболеем…

Лечението с глад е помогнало на много хора, болни дори от рак! Какво представлява и два варианта за хранене по дни!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар