Разширени вени и увредени капиляри – билки и природни средства за лечение – рецепти и съвети
Здраве

Разширени вени и увредени капиляри – билки и природни средства за лечение – рецепти и съвети

Разширени вени и увредени капиляри хората лекуват от векове с помощта на билки и природни средства. Помощта на природата можем да използваме във вид на запарки, мазила, масажи и компреси. Ето как!

Разширени вени и увредени капиляри

Защо се получава?

Наследствеността е основен фактор за възникването на венозна недостатъчност. Ако някой от родителите е имал такъв проблем, при децата рискът се повишава с 45%. Но телесното тегло също е много важно – излишните килограми увеличават натиска върху краката и ограничават естествената физическа активност. Дългото стоене в право състояние усложнява проблема, тъй като може да доведе до смъкване на свода на ходилата и влошено кръвообращение. Хормоналните колебания са друг рисков фактор. Естрогените пови­шават задържането на вода в тъканите, което смущава свободното кръвообращение и води до чувството за натежали крака.

Червена лоза

Листа от червена лоза при разширени вени и увредени капиляри

Листата й са богати на полифеноли, които помагат при разширени вени, защото укрепват стените им. Ценните съставки имат и друг ефект – стимулират микро кръвообращението. В резултат на това краката стават по-леки и дори целулитът намалява! Заливат се 10 листа от червена лоза с 1 чаша вряла вода и се запарват за 10 минути. Пие се три пъти на ден 10 минути преди хранене. Лечението продължава поне месец. Ако виждате подобрение продължете три месеца.

Kacuc

Касис при разширени вени и увредени капиляри

През 18-и век го наричали „еликсир на живота”. В него има висока концентрация на витамин С (4 пъти повече, отколкото в портокала) и антиоксиданти (флавоноиди и проантоцианиди). Тези съставки превръщат касиса в оръжие срещу задържането на вода в организма и подпомагат изхвърлянето на токсините. Пие се сокът на плода, но също запарка от листата (15 г листа се запарват за 10 минути в половин литър вряла вода). Продават се и комбинирани капсули от касис и червена лоза. Пие се три пъти на ден 10 минути преди хранене. Пие се три месеца, прави се почивка месец и после още три месеца. Това се повтаря до отпадане на проблема.

Гинко билоба

Това растение е в основата на хилядолетната китайска медицина и от древни времена се използва за стимулиране на кръвообращението и движението на енергията Чи. То има и антикоагулиращо действие. Запарват се 5 г листа с 200 мл вряла вода за около 10 минути. Пие се три месеца, прави се почивка месец и после още три месеца. Това се повтаря до отпадане на проблема.

От българската народна медицина

Мас с невен

Добър ефект при разширени вени има рецептата с невен. Наберете си стръкове невен и ги нарежете на ситно заедно – листа, стъбла и цветове. Вземете подходяща тенджера и сложете на котлона да се стопи 500 грама чиста домашна безсолна свинска мас. Добавете 500 грама нарязани стръкове и цвят от невена и оставете да къкри 3 минути.

Оставете така на хладно за едно денонощие. След това загрейте маста и прецедете от невена. Сипете маста в буркани с капачки, например от детска храна. Съхранявайте на хладно място. Мажете по няколко пъти на ден увредените капиляри и разширените вени.

Мед и орехови листа

Мед и орехови листа

Мажете засегнатите места с мед и след това покрийте с пресни орехови листа. За да не се разместят листата, се придържат с лек бинт. Превръзката се прави вечер и се оставя да действа през цялата нощ. На сутринта медът се отмива. Лечението на разширени вени с мед и орехови листа трябва да продължи една седмица.

Помага и сокът от зелеви листа. За целта са ви нужни няколко листа. Трябва да се смачкат добре, може с точилка или бутилка. Важното е да изкарате максимално количество сок от тях. От него се прави компрес, който се поставя директно върху разширените вени и трябва да престои през нощта. Повтаряйте процедурата, докато усетите видимо подобрение на симптомите.

Вземете една шепа черничеви листа и ги залейте с 1 л вряла вода. Оставете ги да поврят 10-15 минути, след което ги прецедете и пийте от течността три пъти преди ядене.

В стъклен или глинен съд се разтваря хума. Разстила се върху памучен плат и се слага върху болната вена. След 3 часа превръзката се снема и болезненото място се промива с отвара от смрадлика.

Облекчение носи и рецептата с прясно мляко и лимон. След като кипнете 1 л мляко, изстискайте в него сока от 1 лимон. Целта е млякото да се пресече. Прецедете и използвайте гъстия остатък, докато е още топъл, под формата на компрес върху болезнените вени. Повтаряйте процедурата сутрин и вечер.

Едно ефикасно упражнение

упражнение при разширени вени

Легнете на пода, опрени на лактите си. Повдигнете краката и правете движения на педалиране – едно напред, едно назад. Дръжте главата си на линията на гръбнака, за да не почувствате болки в тила. Накрая повдигнете краката изправени под прав ъгъл спрямо пода, задръжте ги така за няколко секунди и ги върнете в началното положение на пода.

Кой е идеалният спорт?

Най-подходящо е бързото ходене, при което мускулите на краката стимулират кръвообращението и кръвта по-лесно се връща към сърцето. Още по-добре е, ако ходенето е последвано от плуване заради масажния ефект на водата, особено в морето.

Обичате ли да седите с кръстосани крака? А това не е добре – вижте защо!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар