Да запазим фигурата си с малки промени в храненето и навиците…съвсем малки!
За красотата Здраве

Да запазим фигурата си с малки промени в храненето и навиците…съвсем малки!

Да запазим фигурата си след като най-после сме постигнали мечтаните килограми и силует се оказва толкова трудна задача, колкото и самото отслабване. Предлагаме ви 10 изпитани трика, които включват малки промени в храненето и навиците, но с голям ефект. И най-важното – ще ви помогнат да не напълнявате никога повече.

Да запазим фигурата си

Забравете тоталните забрани

95% от хората се провалят, когато строго се лишат от един или друг продукт по време на диета, сочат статистиките. Това е първата и най-голяма грешка на всички, които имат излишни килограми и се опитват по всякакъв начин да се отърват от тях. Правилната стратегия е друга – вместо да налагате вето върху някои храни, си оставете „вратичка“, която да ви позволява да си хапвате от тях от време на време, но в малки количества. Това залъгва мозъка и няма опасност да изпаднете в стрес. А както знаем, стресът е добър другар на неконтролираното хранене и пълнеене.

80:20

Какво се крие зад тези цифри? Не става дума за съдържанието на чинията, а за нещо съвсем друго. 80% са онези храни и фактори, за които добре знаете, че ви вредят. В това число са и стресът, повишената тревожност, демотивацията, драматизирането… Все неща, които ви карат да посягате към вредните храни. 20% са забранените удоволствия, на които, както вече казахме, е добре да се поддавате понякога. Например: ако са ви поканили на вечеря, не се ограничавайте да пробвате от всичко поднесено. Внимавайте само с количествата, защото преяждането е нездравословно. Компенсирайте на следващия ден с 24 часа детокс.

Изберете си едно изкушение

Сладоледът е едно допустимо изкушение

Направете списък на храните, от които знаете със сигурност, че пълнеете. След това направете още един, в който впишете онези, за които диетолозите не спират да предупреждават колко са вредни за силуета. В третия списък поставете само полезните продукти. Сега разгледайте първите два и си отбележете във всеки по 3 греховни избора. Това са онези, които много обичате и най-силно ви изкушават. Например: шоколад, сладолед или сирене бри. Когато ви се прииска да хапнете нещо неразумно, просто си припомнете подчертаните грехове, и изберете някой от тях. Така ще задоволите желанието за нещо забранено и в същото време няма да останете със съмнение относно това дали е трябвало да посегнете точно към тази храна или друга.

Един час релакс на открито

Релакс на открито

На всеки се е случвало да „прегори“ – било то от работа, домашни задължения или просто, докато бърза да приготви багажа за лятната ваканция (за който никой друг вкъщи не помага). Реакцията в повечето случаи е една и съща, предупреждават диетолозите. Под влияние на стреса и умората, човек без много да мисли, отваря хладилника, за да засити внезапно надигналия се глад. И точно тук на помощ идва бутонът „пауза“. Представете си го мислено и щом усетите, че ежедневието започва да ви тежи, не се колебайте да го натиснете. Понякога 1 час релакс на открито (например в обедната почивка) изтрива напрежението и зарежда с енергия. И най-важното – спира глада!

Почивайте често

Когато тялото в подложено на преумора, организмът произвежда повече кортизол – веществото, виновно за натрупването на мазнини. Затова се научете да правите кратки спирания на ритъма. Най-добре – 6 пъти дневно. Това автоматично пренастройва мозъка и дава възможност на тялото да отпочине. Как да го правите? Докато хапвате салата например. Оставете вилицата, облегнете се на стола, затворете очи за секунди и мислено се отпуснете.

Вместо фитнес…

Затрупали сте се с работа и с всевъзможни други задължения. С времето сте стигнали буквално ръба. Обичате спорта, ходите сравнително редовно на фитнес или поне правите гимнастика у дома. Но сега се налага да жертвате тези занимания, за да успеете със задачите. Грешка! Дори само едно пропускане, забавя метаболизма и тялото ви започва да изгаря по-малко мазнини. Ако наистина нямате време, просто се старайте повече да се движите: не ползвайте асансьор, ходете пеша…

Научете се да казвате НЕ

Колегите ви предлагат сладкиши, приятелите ви канят на вечеря, съпругът ви изненадва с пържени филийки за закуска, а мама ви посреща с любимия ви кекс. Как да откажете на всички тези изкушаващи жестове на внимание? Ако искате да запазите постигнатия резултат, време е да се научите да казвате „не!“. Направете го с усмивка и откажете, като обещаете да опитате следващия път. Добре е, разбира се, и да го правите от време на време, за да не обидите близките си. Но нека не е постоянно, защото това ще „развали“ силуета ви.

Правете всичко с удоволствие

Когато се налага да спазвате някакви основни принципи в храненето, за да се предпазите от евентуален йо-йо ефект, задължително запълнете свободното си време с разнообразни дейности, които ви носят удоволствие. А дали това ще бъде СПА ритуал, занимания с любимото ви хоби или кино, вие решавате. Важно е да ви кара да се усмихвате широко и да не усещате тежестта от някое дребно ограничение.

Избирайте подходящо времето за диета

Да запазим фигурата си с подходяща диета в подходящо време

Не се опитвайте да отслабнете преди или по време на празници – това е възможно най-неподходящото време, предупреждават диетолозите. Да, може да впрегнете цялата си воля и да устоите на вкусните неща, но със сигурност подобно нещо ще ви причини силен дискомфорт и стрес. А така няма да запазим фигурата си. По-правилно е да си поставяте по-реалистични цели. Една такава цел е да не прекалявате и да се стремите, дори на празник, да поддържате постигнатото вече. Не се колебайте да отложите диетата, но не отлагайте въвеждането на ред в ежедневния си режим.

Не стойте гладни повече от 2 часа

Ако коремът ви къркори „на гладно“ повече от 3-4 часа между храненията, кръвната ви захар ще се срине. И при следващото хранене ще погълнете повече и пo-сладки неща, което е истинска бомба от калории за организма. Така няма да запазим фигурата си. Затова, ако усетите, че изпитвате глад, направете дребна закуска. Най-подходящи за целта са храните, които произвеждат хормона на ситостта (холецистокинин). Такива са сиренето, месото, яйцата.

За отслабване и увеличаване на метаболизма използвайте тези билкови рецепти!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар