Полезните за здравето храни и напитки могат да бъдат и много опасни! Непременно прочетете как да се пазите!
Здраве

Полезните за здравето храни и напитки могат да бъдат и много опасни! Непременно прочетете как да се пазите!

Всички знаем кои са полезните за здравето и кои – вредните храни и навици. Понякога обаче се случва да кривнем от правия път, въпреки че осъзнаваме, че не правим услуга нито на организма, нито на силуета си. А има и такива неща, за които не подозираме, че могат да навредят на здравето ни.

Спанакът

Спанакът е от полезните храни, но крие опасности

Той съдържа оксалати – съединения, които могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците. Затова е важно хора с такива проблеми да ограничат приема на полезните за здравето иначе зеленолистни растения. Оксалати съдържат още зелените салати, цвеклото, кивито, ревенът, какаото и червените плодове. Водата и храните, богати на калций, помагат да се ограничи абсорбцията на оксалати.

Водата

Без вода няма живот. Това е първата от полезните за здравето напитки! Но с изпиването на твърде големи количества вода животът също може да бъде застрашен. Учените препоръчват средно по 2 л вода на ден, за да не се дехидратира организмът. При някои хора може да бъде и повече. Но прекаляването е опасно.

Ето защо приемът на твърде много вода поставя бъбреците в стресова ситуация. Те започват да работят усилено и работата им се увеличава значително, за да успеят да отстранят излишната течност, а заедно с това – и шлаката. Когато обаче бъбреците не могат да отделят излишната вода, нивото на натрий в кръвта намалява поради разреждането на минералите в кръвта. Съответно балансът се променя. А изпиването на 6 и повече литра вода на ден може да доведе до „набъбване“ на мозъчните клетки, което причинява гърчове и кома.

Костилките на черешите и суровите бадеми

Черешите са от полезните храни, които крият опасности…

Всички обичаме череши. Но се налага да бъдем изключително внимателни с костилките им. Те съдържат водороден цианид (циановодород), който е силно отровен и затруднява преноса на кислород от кръвта. Затова не подценявайте поглъщането на костилките. Една няма да ви отрови, но повече могат да бъдат опасни.

И бадемите спадат към рисковите продукти, макар да са любими на повечето диетолози. Те наистина дават много енергия и са богати на полезните елементи. Но трябва да се консумират в умерени количества и най-вече НЕ сурови, тъй като съдържат амигдалин – вещество, което се разгражда на опасния водороден цианид. Семената на ябълките също съдържат това вещество, така че и с тях трябва да се внимава.

Рибата тон и рибата меч

Както и щука и акула. Общото между тези четири риби е склонността им да натрупват високи стойности живак. Ето защо е препоръчително да се консумират не повече от веднъж седмично и в пo-умерени количества. А най-добре въобще да се избягват. Когато се ядат по-млади и малки риби, те са безопасни, тъй като съдържанието на живак в тях липсва или е много ниско.

Недостатъчният сън

Недостатъчен сън и опасностите

Недостигът на сън, особено когато е системен, може да доведе до негативни ефекти върху тялото и умствените способности. Първа реагира имунната защита – понижава се и ни прави по-податливи на вируси и инфекции. Именно това е и една от причините, хората, които спят по-малко от 7 часа, да страдат по-често от настинки.

Недостигът на сън причинява също стомашно-чревни неразположения, намалява способността да запомняме и обработваме информация, прави ни по-раздразнителни и подвластни на промени в настроението. Увеличават се и пристъпите на главоболие и мигрена. Липсата на сън може да доведе и до проблеми с очите, както и до халюцинации. Когато е системно, недоспиването увеличава риска от инсулт няколко пъти, а ако сънят продължително време е по-малко от 6 часа, нараства опасността от сърдечносъдови заболявания.

Миенето на ръцете е от полезните за здравето навици

Хигиената е важна, спор няма. Но също така е вярно, че прекалената чистота, може да навреди на здравето. Причината е, че води до отслабване на естествената защита и намаляване на имунитета, а в някои случаи причинява алергии. Хигиената не бива да се пренебрегва, но не трябва да се превръща и в мания.

Кафето

Кафето е от полезните напитки, но само в ограничени количества…

Със сигурност една чаша кафе няма да ви навреди. С мярка то дори е от полезните за здравето напитки. Кафето има стимулиращ ефект върху стомашната секреция, като по този начин улеснява храносмилането. Освен това действа тонизиращо и подпомага работата на сърцето. Малко известен факт е, че благоприятства загубата на тегло. Но не бива да се прекалява с кафето.

Поради високата му киселинност може да провокира проблеми в храносмилателната система. Ако страдате от безсъние или хипертония, не прибягвайте до стимулиращия ефект на кафето! То може да причини тахикардия, която да доведе до трепе­рене. Кафето затруднява усвояването на калция и желязото, което пък в някои случаи причинява анемия и остеопороза.

Изпиването на 70 чаши кафе на ден са фатални, тъй като причиняват сърцебиене и спиране на сърдечната дейност. И ако мислите, че няма кой да си причини подобно нещо, грешите – случвало се е и именно затова лека­рите предупреждават, пише Журнал за жената.

Алкохолът

Чаша червено вино на вечеря е от полезните за здравето напитки, казват учените. Всеизвестен факт е обаче, че злоупотребата може да навреди. Но как точно? Алкохолът заедно с кръвта се разпространява по цялото тяло и достига мозъка.

Направете си изводите какво се случва, когато количествата са големи. Прекаляването може да доведе до увреждане на мозъка. Страничният ефект от алкохола е падане на задръжките и загуба на самоконтрол, отслабване на концентрацията. Могат да бъдат засегнати двигателните и говорните умения. В по-напреднал етап се появяват проблеми със зрението и способността за правилна преценка на разстоянията и пространството, нарушено равновесие и нестабилност. Крайната фаза е загуба на съзнание и кома, което може да е фатално.

Вижте в кои храни са най-много отровите и как да ги избягваме, за да намалим вредата от тях


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар