Агар-агар – какво представлява, как се употребява и как сваля килограми този растителен заместител на желатина
Готварство Здраве

Агар-агар – какво представлява, как се употребява и как сваля килограми този растителен заместител на желатина

За агар-агар, този непривичен за българската кухня продукт, се заговори сравнително отскоро. И независимо от нашето желание или не да го приветстваме с „добре дошъл“ в нея той все по-сигурно се настанява в рецептите, ястията и разговорите ни на кулинарни теми. Затова не е излишно едно по-подробно запознанство с този гост от далечните Япония и Малайзия.

Агар-агар

Най-общо казано агар-агар е растителен заместител на желатина. Малко странното му име идва от малайски език и означава „водорасли“. Всъщност то е много точно, тъй като продуктът се добива от червени и кафяви водорасли.

За пръв път на интересните му свойства обръщат внимание именно в Малайзия и Япония. Там с времето се досещат, че при изпаряване на водораслите може да се получи чиста субстанция без цвят и мирис, която се оказва и много полезна за здравето.

Европа отначало използват агар-агар само за научни цели – той е отлична хранителна среда за микроорганизми. Според легендата – почти задължителна за историята на кой ли не кулинарен продукт – немският микробиолог Валтер Хесе, който пръв използва агар-агар с научна цел, узнава за чудните му свойства от жена си, която с него приготвяла плодовите си желета за зимата.

Днес на основата на агар-агар се произвеждат сладкиши и диетични продукти. Продава се на прах или на тънки люспици, които бързо бухват в топла вода. Съществуват 2 сорта: висш – бял на цвят с леко сивкав или жълтеникав оттенък, и първо качество – жълт или тъмножълт на цвят.

Желирани пластове в различни цветове с агар-агар

КАК СВАЛЯ КИЛОГРАМИ

Диетолозите препоръчват агар-агар в борбата с наднорменото тегло. Причината е, че той не се усвоява от организма, а благодарение на грубите си влакнини преминава транзит през храносмилателната система, като по пътя си захваща вредната микрофлора в червата. Агар-агар предизвиква чувство за ситост. Ето едно примерно меню от блюда, които благодарение на него съдържат малко калории и стимулират метаболизма: крем супа, желирано постно месо и плодов десерт без захар. А като му се добави плодов сок може да се използва и за похапване между основните ястия.

С КАКВО Е ПОЛЕЗЕН

Водорасловият екстракт от далечните морета подпомага перисталтиката и е прекрасен пробиотик. Неутралната му среда в червата се превръща в основа за растежа на полезните микроорганизми.

Друго от полезните му качества е, че почиства черния дроб от вредни съединения. Премахва възпаленията, а уникалното му вещество фукоидан е чудесна профилактика за рака на млечната жлеза. Съдържащите се в него йод, желязо, калций и магнезий пък влияят положително върху имунитета и щитовидната жлеза. Затова агар-агар широко се използва и за медицински цели.

Желираните плодове с агар-агар са много здравословно хранене

КАК ДА СЕ УПОТРЕБЯВА

Добавен в сладкишите, агар-агар, за разлика от желатина, не ги натоварва с калории и нежелан привкус. При това, ако с желатина прекалите, неговият дъх на месо се усеща ясно и разваля вкуса на сладкиша.

И още: желиращите свойства на екзотичния продукт са по-силни отколкото на желатина: агар-агарът се желира по-бързо и не е нужно да се разбърква. Полученото с агар-агар желе е леко матово на цвят и по-малко лепкаво от желатина. За да се получи то, растителният продукт във вид на прах или на люспи се залива с вода или друга течност. След това се нагрява до кипване, интензивно се разбърква и се охлажда до 38 градуса.

Примерните пропорции: 1 ч. л. (2 г) прах агар-агар на 250 мл течност. Важно: колкото по-кисела е течността, толкова повече агар-агар трябва да се използва. Ако е на люспи, е необходимо 2 пъти повече количество: 2 ч. л. на 250 мл течност. Полученият гел е термообратим – т.е. може отново да се нагрее и пак да се стегне.

Как се прави стъпка по стъпка при 1 ч. л. агар-агар и 250 мл течност:

Залейте агар-агара сьс студена течност – компот, вода, мляко… Той бухва веднага.

Загрейте течността до кипване, като постоянно разбърквате.

Варете 30-60 секунди.

Прелейте в подходящ съд. Охладете до стайна температура. За по-бързо може да го сложите в хладилник. Удобно е да използвате силиконови формички.

Желирани малини с агар-агар

Интересни факти

В началото на миналия век в Черно море, недалеч от полуостров Крим, беше открито огромно поле с водорасли от вида Phyllophora, от които са добивани големи количества агар-агар.

В последните 40 години обаче Черно море се оказа изключително замърсено и огромното находище на водорсли просто изчезна.

В Малайзия, родината на агар-агар, добавят пластинки от него в много ястия – така регулират количеството на храната, която изяждат.

Дизайнерите от английското студио „The Way We See The World“ предложиха интересна концепция. Да се изработят еднократни цветни сервизи за храна от агар-агар с плодови и зеленчукови добавки. След сервирането те могат да се изядат, а ако сътрапезниците нямат такова желание, изхвърлянето им като отпадъци не замърсява околната среда, както например пластмасовите съдове.

Източник: Кулинарен журнал

Бяла желирана торта с плодове – вкусен и красив бял десерт с извара и сметана


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар