За здравето на ушите – ето какво е добре да правите и да не правите, ако искате здрави уши и добър слух!
Здраве

За здравето на ушите – ето какво е добре да правите и да не правите, ако искате здрави уши и добър слух!

Ушите ни не искат от нас кой знае каква поддръжка. Трябва просто да не допускаме някои чести грешки спрямо тях. Дори не искат да ги чистим с памучния тампон, който може да нарани вътрешността на ухото, да натика ушната кал още по-дълбоко в канала или дори да спука тъпанчето…

За здравето на ушите

Когато става дума за почистване на ушите, всъщност е добре да се почиства с тампона само мидата на ухото, но не и каналът. Ушната кал не е мръсотия, а има точно определени функции: тя има антибактериални свойства, с които осигурява защита на ушите от инфекции. Ушната кал е нужна и за да се поддържа необходимата влажност в ушния канал. Често хората смятат, че ги сърби ухото, защото имат повече ушна кал, а всъщност обичайно истината е точно обратната: когато няма достатъчно ушна кал, в канала става прекалено сухо и дразненето идва от там. Непременно се замислете и дали да продължите да правите и следващите 6 неща…

Не използвайте свещи за почистване на уши!

Почистване на уши със свещ

Правени са проучвания за ефикасността на свещите за уши, за които се предполага, че изтеглят ушната кал, но на практика няма доказателства, че правят нещо особено в тази насока. По-скоро, твърдят специалистите, е възможно да увредят ухото – има опасност от изгаряния, както и от перфорация на тъпанчето. Направо е недопустимо да се използват такива дивашки методи!

Не „надувайте“ звука на музиката!

За здравето на ушите – слушайте тихо музика

Според изследване на американски специалисти приблизително 15% от хората между 20 и 69 години имат загуба на слух в някаква степен, получена вследствие на излагането на прекалено високи шумове. Според друго изследване главната причина за тези проблеми със слуха е пускането на прекалено силна музика. Освен че дразните околните, вие вредите и на себе си. Можете да си слушате музика като използвате слушалки, но тогава наистина внимавайте колко силно сте надули звука. Учените предупреждават, че най-вредни са малките слушалки, които се поставят вътре в ухото, а не го покриват цялото отвън. Ако не можете да прецените с каква сила на звука да слушате чрез слушалки, можете да попитате околните – ако и те чуват това, което вие слушате, когато сте със слушалки, значи сте увеличили опасно звука.

Не си бъркайте с пръст в ухото!

Че навикът не е красив, не е… но е и опасен. Освен че можете да нараните ушния канал и да набутате ушната кал по-дълбоко в канала, бъркането с пръст крие и завишен риск от инфекции, тъй като под ноктите ни има множество микроби, които са потенциално болестотворни. Дори въобще не се препоръчва да бъркате в ушите си с каквото и да било – дори с клечки за уши. Всъщност те почистват една много малка част от ушната кал, а по-голямата част набутвате навътре и така си образувате в ушите тампони от ушна кал.

Не си продупчвайте сами ушите!

Надупчено ухо

Да, всички най-вероятно са чували, как едно време на Благовец бабите и майките са продупчвали ушите на малките момиченца с помощта на игла за шиене. Но да оставим романтиката на традициите и да не се подвеждаме

от тях – съвсем не е добра идея да вземете игла и да си пробиете дупка за обица. Лекарите съобщават за чести инфекции от такива начинания в стил „направи си сам“. Ако много искате да носите обици, то посетете специалист, който да извърши процедурата с подходящи (и стерилизирани предварително) инструменти.

Не пропускайте да посетите специалист при болка в ушите или загуба на слух!

Загубата на слух е горе-долу като загубата на коса – каквото загубиш, обикновено е безвъзвратно. Всички понякога усещаме, че ни заглъхват ушите или пък чуваме странни шумове. Но ако това не са инцидентни, а постоянни или често случващи се и продължителни неща, или пък ако шумовете и заглъхвани- ята се влошават, непременно потърсете консултация със специалист.

Друг симптом, който не бива да пренебрегвате, са болките в ушите. Не е задължително да имате проблем в ушите, за да ви заболят, понякога източникът на неразположението са зъбите, челюстите, гърлото – тъй като те споделят общи нерви с ушите. Включително ракът на гърлото може да се прояви като болки в ушите!

Ако болката в ушите не е моментна или краткотрайна, а продължи повече от ден, най-добре е да отидете на лекар.

Не слагайте неща в ушите си!

Не бъркайте с нищо в ушите си

Има хора, които са склонни да пъхат разни неща – както в носа, така и в ушите си – да драскат и дълбаят вътрешността им с нещо. Такива предмети често са кламери, фиби, моливи, химикалки и други подръчни материали. Този навик обаче лесно може да доведе до наранявания или пък до натъпкване на ушната кал в канала, което предразполага към инфекции и болки.

Мащерката и нейното ароматно масло помагат при инфекции на уши, нос и гърло! Вижте рецептите за лечение!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар