Сърцебиенето – на какво се дължи и как да си помогнем с билки – рецепти и съвети
Здраве

Сърцебиенето – на какво се дължи и как да си помогнем с билки – рецепти и съвети

Причините за сърцебиенето са различни и то невинаги е свързано с болест. Бързото тупкане в гърдите се случва и на здрави хора при физическа и нервна преумора, стрес, вълнение. Има го както през пубертета, така и по време на климакса. То е нещо обикновено при инфекция, грип и висока температура.

Пулсът показва сърцебиенето

Здравият човек не усеща биенето на сърдечния мускул. Нормалният пулс – 72-90 удара в минута, при физическо натоварване може да стигне до 120-150 удара.

Сърцебиенето обикновено започва и свършва внезапно. Има потене и замайване, усеща се слабост, понякога и тежест в сърдечната област, затруднено дишане. Ръцете и краката може да изстинат, лицето да пребледнее. Чести нарушения на сърдечния ритъм са екстрасистолите – прескоци в сърдечния ритъм. Понякога след тях има дълга пауза, която човек възприема като „спиране“ на сърцето. И те невинаги се дължат на заболяване. Предизвикват се и от смущения в стомаха, червата, както и при проблем с щитовидната жлеза.

Трайно ускорен пулс има при базедова болест. Понякога сърцебиенето е на пристъпи, като пулсът може да надмине 180 удара в минута. Има и обратни смущения – по-бавен пулс, или брадикардия (около 40 удара в минута). Среща се при мозъчни увреждания, жлъчна и бъбречна криза.

И при двата типа смущения трябва да се иде на лекар, за да се установи дали те са свързани със заболяване. При по-леките случаи лечението се насочва към причините за ускорения пулс – кафе, цигари, алкохол преумора, преяждане, възбуда.

Страдащите от сърцебиене е добре да изключат месото от менюто си. Да правят топли бани на ръцете и краката и студени компреси в областта на сърцето.

Рецепти при сърцебиене

При сърцебиене – чай от цветовете на бъз

1.Чай от бъзов цвят и липа се пият всеки ден без ограничения, може студен, може и топъл без захар. Пийте го вместо вода.

2.Смес от тинктура валериан, глог и мента – по 20 капки, се разрежда в малко вода или върху бучка захар и се приема 20 минути преди ядене.

3.Препълнена чаена лъжичка бял имел се накисва за 12 часа в чаша студена вода. След това се прецежда. Пият се на глътки до 3 чаши дневно.

4.По 1 с.л. цвят от глог и маточина се заливат с400 мл вряла вода. Оставят се да киснат около час, после се прецеждат. Разделя се на три части и се пие половин час преди ядене. Добре е това да се прави по-дълго време – около 6 месеца.

5.20 г горски теменужки се попарват в 400 г вода. Киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене.

Маточина

6.Накисват се 2 с.л. маточина в 2 чаши вряла вода, докато тя изстине. Този чай се пие на части през деня.

7.2 ч.л. от връхчетата на билката дяволски уста се киснат в чаша студена вода 8 часа. Тази настойка се изпива през деня.

8.2 ч.л. стръкове катушка се заливат с 250 мл гореща вода, киснат 10 минути и се прецеждат. Запарката се пие неподсладена на бавни глътки.

9.15 г ситно надробени цветове и стръкове от бял равнец се заливат с 1 ч.ч. вряща вода. Като изстине, запарката се прецежда и се пие по 1 с.л. от нея преди ядене.

Бял равнец

10.Смесват се 75 г цвят от глог и клонки от бял имел и по 25 г кора от див кестен и стръкове от дяволска уста и бял равнец. 2 с.л. от сместа се варят 3 минути в 3 ч.ч. вода, после киснат 1 час и се прецеждат. От отварата се пие по 1 кафена чашка 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.

Прочетете още за сърцето, като кликнете върху заглавието по-долу.

Сърцето – нашият живот зависи от здравето му! Направете тези малки промени, за да имате по-здраво сърце!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар