Плачем поради различни причини, но знаете ли защо е полезно да правим това?
Здраве Любопитно и забавно

Плачем поради различни причини, но знаете ли защо е полезно да правим това?

Независимо дали сме провокирани от нещо тъжно, или пък плачем заради бурен смях, общото между всички нас, хората, е, че сме единствените същества, които плачат заради преживяването на емоции.

Да плачем е полезно

Плачът е управляван от лимбичната система на мозъка, която отговаря за нашите емоции. Той е неразривно свързан с нашата вегетативна нервна система. Тази, върху която нямаме контрол и която управлява дишането и сърдечния ни ритъм.

Всъщност очите ни постоянно са покрити със слъзен филм – той ги предпазва и овлажнява. Този филм се състои от три слоя. Най-долният от тях – този, който е точно върху окото, е лепкав муцин, средният е воднист слой, произведен от слъзната жлеза, и най-горният е мазен, който служи за възпрепятстване на изпаряването.

Извънредното количество сълзи се излива през два малки отвора в ъглите на очите. След това навлиза в слъзния канал, откъдето продължава в носа. Това е причината, поради която ни потича и носът, когато плачем.

Силно увеличеното количество на воднистия слой, произвеждан от слъзната жлеза, води до дисбаланс в слъзния филм и затова имаме усещане за сухота в очите след плач.

Да плачем означава емоции

Сълзите обаче не са вода. Те съдържат ензима лизозим, който е с антибактериални свойства и който допринася за соления им вкус. И макар да не е провокиран от емоции, същият процес – на сълзене – се случва и тогава, когато мръсотия попадне в окото.

А всъщност хубаво ли е да си поплачем?

Плачът има две психологически свойства – той е израз на емоции и средство за смъкване на напрежението.

Също така плачът може да е припомняне за това колко наранени и притеснени сме. Но след него вече не сме толкова емоционални и ни е по-лесно да продължим напред.

Плачем дори от смях

Друга функция на плача е да съобщи на околните, че сме много притеснени – като въздействието му е по-силно от всякакви думи.

По този начин е много по-вероятно да намерим подкрепа.

Плачът е физическа проява на съкровена вътрешна емоция и може да подейства като силен катарзис. Плачете на воля, колкото повече, толкова по-добре…

Коя храна при какви болести помага – вижте подробен списък за лечебните свойства на полезните храни


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар