Хранителните натравяния – как да се лекуваме и за какво да внимаваме, за да ги избегнем
Здраве

Хранителните натравяния – как да се лекуваме и за какво да внимаваме, за да ги избегнем

Хранителните натравяния са много често срещани в летните горещини. В случай на хранително натравяне много е важно да знаете какво да правите. Независимо дали сте си купили нещо за хапване от заведение или сте си приготвили ястие у дома. А още по-добре е да разберете как да го избегнете!

Хранителните натравяния и бактериите в стомаха и червата

Хранителните натравяния се провокират от продукти, заразени с опасни бактерии. Най-честите са:

  • кампилобактер – бактерии, които се намират в суровото или недобре опечено месо (особено птичето) и непастьоризираното мляко.
  • салмонела, която може да се намери в сурови или недостатъчно сготвени меса и яйца, както и в млякото и млечните продукти.
  • ешерихия коли, която може да вирее в недобре сготвеното говеждо месо, непастьоризираното мляко, както и в почвата, останала по недобре измити зеленчуци. Повечето видове ешерихия коли са безобидни, те естествено населяват нашата храносмилателна система, но има и такива, които причиняват заболявания – много често това са възпаления на пикочния тракт.
Симптомите на хранителните натравяния

Симптоми на хранителните натравяния

В зависимост от бактерията причинител, те се проявяват след 12-72 часа (ако е салмонела), 2-5 дена (ако е кампилобактер) и 1-8 дена (ако е ешерихия коли). Основните симптоми са повръщане и диария, придружени със спазми в коремната област. Възможно е да има и повишена температура. Други хора, които са яли от заразената храна, трябва да имат подобни симптоми.

Норовирусът, известен и като „вирус на круизния кораб“, е малко по-различен. Макар че може да бъде причинен от консумацията на заразена храна, той се разпространява и лесно сред инфектирани от него хора. Причинява гастроентерит или се получават подобни на симптомите при това заболяване.

Позволени безопасни храни при хранителните натравяния

Какво да правим при хранителните натравяния

Добре е заразеният да си остане у дома и да пие много течности: вода и неподсладен чай. Трябва да се избягват сокове, особено портокаловия, защото дразнят стомаха. Има соли, които се продават в аптеките, разтварят се във вода и са специално създадени за предотвратяване на дехидратация. Когато се почувствате по-добре, може да опитате да хапнете сухар, препечена филия или солети – не бива да се ядат в големи количества обаче, а по малко, но на често. Като пиенето на вода или солеви разтвори трябва да продължи успоредно със захранването. Обикновено лечението у дома е достатъчно ефикасно, но ако е трудно да се овладее повръщането и то продължава повече от 2-3 дни, е необходимо да се потърси лекарска помощ.

Хранително натравяне се доказва чрез изследване на фекална проба за евентуалната бактерия, причинител на неразположе нието. По преценка на лекар може да се изпише подходящ антибиотик. Консултацията с лекар е необходима винаги, ако страдащият е бременна жена (защото плодът също може да е засегнат или инфек цията да предизвика преждевременно раждане) или пък ако засегнатият е с диабет. При обезводняване може да се получат усложнения, като кетоацидоза, а също може да повлияе негативно на функционирането на бъбреците.

Джинджифил с мед и лимон

Натурални средства срещу спазми в корема и гадене

Чай от копър с няколко шушулки кардамон може да успокои спазмите в коремната област. Само добавете 1/4 ч. л. семена от копър към гореща вода, отцедете и пийвайте на малки глътки.

Запарка от пресен джинджифил с мед е чудесно средство срещу гадене.

Прочетете още съвети против повръщане като последвате линка на статията по-долу!

Как да се справим бързо с природни средства, ако имаме повръщане

Внимание! Важно правило за хранителните натравяния!

Основната грешка при хранителните отравяния е опитът да се спре диарията с бързо действащи лекарства като Имодиум, Стоперан и всички от тази група. Но всъщност диарията е най-бързата реакция на организма да се изчисти от токсините в тялото. Кога точно трябва да се започне с тези лекарства може да реши само лекар. Но най-вероятното време е след като изпражненията са преминали в течност. В същото време не трябва да позволявате на организма да се обезводни. Трябва да се приема по 200 мл вода на малки глътки след всяко изхождане. Водата трябва да е преварена.

Измивайте старателно всички салати, плодове и зеленчуци
Как да избегнем хранителните натравяния?

Прецизната хигиена е от огромно значение за предпазване от заразяване с опасните бактерии. Това означава щателно измиване и подсушаване на ръцете, преди да се приготвя и консумира храна, и, разбира се, след посещение на тоалетната. Ако сте с хранително натравяне, използвайте отделна кърпа за ръце и в никакъв случай не приготвяйте храна за други хора, пише Журнал.

Ето и още няколко правила, с които да избегнете хранителните натравяния:

  • Съхранявайте продуктите правилно в хладилника: суровото месо трябва да е отделено от другите храни, така че да не ги допира или да не капе кръв от него върху тях;
  • Измивайте плодовете и зеленчуците старателно под течаща вода.
  • Никога не мийте сурово птиче месо с течаща вода, тъй като това може да разпространи кампилобактер за секунди. Мийте го в подходяща купа, в която сте сипали вода и гледайте да не пръска наоколо.
  • Използвайте различни дъски за рязане на сурови и топлинно обработени храни. Измивайте ги добре след употреба.
  • Не яжте храни с изтекъл срок на годност.
  • Гответе храните достатъчно дълго време, така че да не останат полусурови. В същото време зеленчуците не трябва да губят полезните си витамини и минерали. Така че обработката трябва да е според храната – яйцата, млякото и месото варете повече, а останалите храни – по-малко.
  • Прибирайте остатъците от храната в хладилника.
Хранителните натравяния могат да бъдат много опасни

Хранителните натравяния могат да бъдат по-леки и по-тежки. В зависимост от това как се чувствате вие или детето ви, трябва да прецените дали има нужда от лекар. При съмнение за тежко натравяне веднага се обадете на тел. 112 за спешна помощ.

Бъдете здрави!

Пържената храна – как да пържим, за да е по-малко вредна


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар