Лечение чрез алтернативни методи – вижте кой метод за какво помага
Здраве

Лечение чрез алтернативни методи – вижте кой метод за какво помага

Лечение чрез алтернативни методи означава, че се лекуват хората не със средствата на официалната медицина. Човеците са мислещи същества и все повече са наясно, че лечението с химическите средства НЕ лекува! То само потиска определени симптоми и всички лекарства имат ужасни странични ефекти. Те не само няма да ви излекуват, но може да увредят здрави иначе органи в тялото ви. Затова прибягвайте до химически лекарствени средства само в краен случай!

Повечето от алтернативните методи, с които ще ви запознаем, се основават на естествени природни средства, с което печелят доверието ни.

Лечение чрез четене на книги – библиотерапия

Лечение чрез четене на книга

Англичаните са най-големите почитатели на лечението чрез четене на книги, което кара хората да забравят болките си.

Как се прави?

Този метод ни позволява да научим повече за себе си, да развиваме въображението си, да мечтаем. Книгите не могат да излекуват тежка депресия, но е напълно възможно с тях по-лесно да се премине през труден житейски период, през моменти на отчаяние и самота.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Някои хора могат да намерят смисъла на живота си в книгите. Четенето има и релаксиращ ефект – това е момент, в който организмът и психиката си почиват, тялото се подготвя за нощния сън. Други могат да възприемат книгите като приятели, да се почувстват по-малко сами или неразбрани, стимулирани от чужди житейски истории. Има книги, които могат да бъдат използвани като елемент от психотерапия. Целта на психотерапевтите е чрез адаптирани четива пациентите да намерят сили и желание да говорят, да споделят проблемите си.

Лечение с пчелна отрова – апипунктура

Лечение чрез пчели

Пчелните продукти – мед, пчелно млечице и пчелен прашец, са известни с благотворното си действие върху човешкото здраве. Но самите пчели също могат да лекуват! Тяхната отрова се използва от векове от азиатската медицина при определени проблеми.

Как се прави?

С помощта на пинсета пчелата се поставя върху една от точките по тялото, известни от акупунктурата. Изчакваме я да ужили, при което летливата отрова попада с жилото под кожата и така не се губи нищо от действието й.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Апипунктурата помага най-вече на хора със ставни болки, артроза и множествена склероза. Пациентите твърдят, че след усещането за парене и щипене настъпва облекчение на основните оплаквания още след първата процедура. За траен резултат е необходимо да се проведе курс на лечение. Преди това се прави тест за алергия към пчелна отрова.

Лечение със студ – криотерапия

Криотерапия

Лечението със студ се прилага локално при мускулни болки или хематоми или за стимулиране на организма чрез много ниска температура.

Как се прави?

Пациентът стои 2-3 минути в камера с много ниска температура – до минус 210 градуса. Полагат се специални грижи за предпазване на ръцете и ходилата, които са особено чувствителни към студа. Излагането на тялото на толкова ниска температура има стимулиращ ефект върху имунната система. Термичният шок има и обезболяващ ефект.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Терапията със студ е много популярна в средите на спортистите, тъй като е особено ефикасна за превенция и лечение на травми.

Но студът помага и при хронично безпокойство, ревматизъм или проблеми със съня. Положителни резултати се постигат също при голяма умора и изтощение.

Хирудотерапия – лечение с пиявици

Пиявица

Някога с кръвопускане лекували многобройни неразположения. Днес се появява тенденция към подновяване на тази практика.

Как се прави?

Използват се пиявици – водни червеи, които се хранят главно с кръв. Те се поставят по кожата на пациента, започват да смучат от кръвта му, като в същото време вкарват подкожно от слюнката си.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Слюнката на пиявиците има антикоагулиращ ефект, благоприятства кръвообращението, действа обезболяващо и противовъзпалително. Пиявиците са подходящи за пациенти с артроза, нарушено кръвообращение и разширени вени или при потребност от втечняване на кръвта. В редки случаи има риск от алергия към пиявиците или локална инфекция.

Лечение с градинарство – хортитерапия

Лечение чрез градинарство

Тази терапия се основава на връзката между човека и растителния свят, който има способността да облекчава физически и психически страдания.

Как се прави?

В Канада и някои други страни градинарството отдавна придружава лечението на неврологични и онкологични заболявания. Пациентите се чувстват много по-добре, когато садят, поливат, плевят и берат плодове и зеленчуци. Отглеждането на растения може да доведе дори до намаляване на дозите на лекарствата. Тази терапия е подходяща при всякакви неразположения и е лесно достъпна, тъй като дори при липса на градина, балконът или прозорецът могат да свършат работа.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Хортитерапията облекчава живота на хронично болните и им помага да възстановят хармонията във всекидневието си. Добри резултати са установени при подрастващи, които страдат от психически проблеми, при аутисти и хиперактивни деца.

Лечение с кал – фанготерапия

Калолечение или фанготерапия

Използва се от древни времена за здравето на костите и ставите.

Как се прави?

Според здравословния проблем се избира морска или вулканична кал. Противовъзпалителните и аналгетичните й свойства се проявяват най-добре под формата на кални бани – намазване на тялото с каша от кал с температура около 38 градуса. От топлината порите на кожата се разширяват и в тялото проникват ценните съставки на калта.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Някои кинезитерапевти използват кал при процедурите, за да увеличат ефекта им. Калта е ефикасна при кожни проблеми, както и при ставни болки. Специфичните й съставки подобряват кръвообращението и регенерират мускулите.

Лечение със смях – гелотерапия

Лечение със смях

Тази терапия използва смеха като основно лечебно сред­ство. Когато човек се смее, всичко му изглежда по-леко и стресът изчезва, хроничните болки отслабват.

Как се прави?

От няколко десетилетия насам смехът е на мода като техника за личностно израстване. В САЩ, но вече и навсякъде по света, се организират семинари, на които групи хора се учат да се смеят, за да се освободят от напрежението, депресията и ниското самочувствие.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Някои психотерапевти използват смехотерапия- та против фобии и депресивни състояния. А специфичните движения по време на смях укрепват мускулите, тонизират кръвообращението, стимулират производството на полезни хормони. Има данни за благотворното влияние на смеха и върху хипертонията.

Ирисология – диагноза по очите

Името идва от ириса на очите. Става дума не толкова за лечение, колкото за диагностичен метод.

Как се прави?

Здравословното състояние на пациента се преценява по цвета и особеностите (петна, релеф) на ирисите на очите. Всяка малка зона на ириса отговаря на определен орган в човешкия организъм. Според ирисологията сиво-сините очи издават пo-крехка имунна система, а кафявите – повишен риск от диабет.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Този алтернативен метод е предназначен за хората, които търсят допълнителна информация за здравето си с лечебна или превантивна цел. Ирисологията разкрива предразположението към определени болести и може да сигнализира за недостиг на някои вещества.

Лечение чрез аромати – олфактотерапия

Ароматите лекуват

Ароматите могат да възстановят паметта на пациенти след мозъчна травма или мозъчносъдов инцидент.

Как се прави?

Обонянието е пряко свързано с лимбичната нервна система – „седалище“ на емоциите в мозъка. Вдишването на определена миризма активира дълбоки психоемоционални зони в съзнанието, събужда стари спомени, свързани с епизодични изживявания. Тази техника позволява на терапевта да определи кои са засегнатите области от паметта.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Офлактотерапията съпътства основното лечение на пациенти с мозъчносъдов инцидент, черепни травми, множествена склероза, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер. В онкологията методът служи за възстановяване на вкуса и обонянието, нарушени от химиотерапията, пише Здравен журнал.

Магнитотерапия

Лечение чрез магнит – магнитотерапия

Тя почива върху свойствата на магнита и главно върху обезболяващия му ефект.

Как се прави?

Бобина, която съдържа магнит, се поставя срещу определена зона на черепа в зависимост от заболяването и магнитът изпраща електромагнитни вълни, стимулиращи клетките. Настъпват благотворни изменения в мозъчната дейност. Методът е напълно безопасен и безболезнен.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

Магнитотерапията помага при счупвания, мигрена или ставни болки. Тя се използва и като съпътстваща терапия в онкологията. Установен е благотворен ефект при хората, които не се повлияват от антидепресанти, както и при зависимост от същите лекарства. Съществуват дрехи, в които са монтирани магнити, така че през целия ден да оказват лечебен ефект

Ароматерапията може да ви помогне при много неразположения! Вижте как се използва!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар