Без климатик – вижте как лесно можете да си осигурявате прохлада!
Здраве Семейство, дом, празници Стил в живота

Без климатик – вижте как лесно можете да си осигурявате прохлада!

За да се наслаждавате на лятото без климатик, има много хитри начини. С тях се спасяваме от жегата и не се налага да се подлагаме на вредното въздействие от климатика. Ето как!

Без климатик

Задължително сложете плътни завеси или щори, ако слънцето грее силно в прозореца ви – слънчевата светлина качва температурата в помещенията с от 3 до 10°С.

Можете да залепяте на прозорците отражателно фолио – така ще намалите до 50% силата на слънчевото греене вътре.

Като пускате вентилатор, пред него може да сложите леген или тава с лед – така ще охлаждате допълнително въздушния поток.

Проветрявайте сутрин и вечер, като правите течение. През деня дръжте затворено, за да запазвате хладината. Това не важи за бетонните блокове и панелките.

Когато си взимате душ, не залагайте на студена вода – нека да е прохладна или топла. Прохладният душ намалява температурата на тялото, а топлият дава илюзия, че температурата в помещението е по-ниска.

Когато сте си вкъщи в много горещ ден, взимайте пример от домашните любимци, които стават слабо подвижни в жегата. И вие се опитвайте да намалявате своята активност в най-горещите часове – гледайте да вършите работата из къщи (най-вече – готвенето) рано сутрин или вечер.

Без климатик

За да не пречи жегата на съня ви, можете предварително да сложите чаршафите за известно време в камерата на хладилника, пакетирани в найлонов плик. Така ще заспите на прохлада. При горещини над 35 градуса, намокрете потник и къси трикотажни панталонки и легнете с тях.

За разхлаждане най-добре пийте не студени газирани напитки, а вода и зелен чай – той добре регулира топлообмена.

Ако вкъщи или на работното си място имате саксийни растения с големи листа (напр. фикус), като ги оросите, ще освежите и тях, но и себе си с усещане за приятна, прохладна влажност.

На обяд по-добре хапвайте леки храни – салати, плодове, таратор.

Без климатик, но с хладилник

Най-важното – щом усетите голяма жега, намокрете си главата. Използвайте всяка минута да сте на сянка, дори ако сте навън. Гледайте сянката да е от голяма сграда или плътно разлистено дърво.

Бъдете здрави!

Ето каква лятна почивка ви трябва според зодията! Това са местата, които най-добре пасват на характера ви


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

2 Comments

 1. За ЕЗИКА беше много полезно хората да разберат.
  Много е полезно да си знаеш от какво страдаш

  Reply
  1. Author

   Благодаря! Но става въпрос за друга статия…

   Reply

Изпратете коментар