Комарите – как да ги изгоним с листа, цветя, подправки, клонки и още…
Здраве Семейство, дом, празници

Комарите – как да ги изгоним с листа, цветя, подправки, клонки и още…

Комарите могат да развалят всяка лятна вечер, независимо дали я прекарваме вътре или навън (на балкона, в двора). Ето някои лесни начини да се справите с жужащите насекоми.

Босилек против комарите

Босилек в саксийка или нарязаните му листа, цвят от лавандула, цъфнал розмарин, цветчета тагетес, листа мента – всички те вършат работа като защитници на кожата срещу комарите. Може просто да ги има близо до вас, а с някои може да натъркате откритите части на кожата, като предварително стриете листата (напр. мента, босилек, маточина). Добро средство срещу комари е и чесънът – може да го хапвате или да имате наблизо някое стръкче.

Ако поставите във всяко помещение букетчета с маргаритки (вършат работа и изсушени), това със сигурност ще ви спаси от комари.

Комарите не понасят аромата на доматени листа – засадете домати в саксии и ги сложете на первазите на прозорците.

Ако нямате друго подръка, и едно пакетче ванилия ще ви помогне: изсипете го в малко вода и с нея намажете откритите части на тялото. Същата работа може да ви свършат и няколко пръчки карамфил: кипнете ги в чаша вода за 10-ина минути, после 10 капки от отварата смесете с 1 суп.л. парфюм и натъркайте откритата кожа. Така поне 2 часа комарите и мухите ще ви заобикалят

Шишарки в огъня против комарите

Ако сте на почивка в хижа или на вилата си, използвайте елови и борови шишарки – достатъчно е да ги хвърлите в огъня (запален в камината или на двора) и миризмата на горящи шишарки ще отблъсква комарите. Същият ефект ще имат и клонките хвойна.

Набраният за сироп цвят от бъз ще ви е полезен и срещу комари: колкото ароматът на бъз се харесва на хората, толкова не допада на комарите. Но имайте предвид, че тази миризма може да попречи на съня ви, така че е добре да не е в стаята, където спите.

Ароматът на повечето изброени растения може да се използва и във вид на ароматни масла. Капнете 5-10 капки в чаша вода и напръскайте откритите части на тялото или сложете в аромалампа. Можете и да навлажните платнена кърпа с такова масло и да я поставите на перваза на прозореца.

Средства против комари

Ето и още варианти: ароматът на кедрово масло ще отпъди не само комарите, но и мухите. Комарите не харесват и маслото от евкалипт, както и това от чаено дърво. Последното е чудесно средство и срещу сърбежа.

Можете да използвате няколко кристалчета камфор, поставени в чинийка или на салфетка на масата или на прозореца.

Лечение с печен чесън за едно денонощие – вижте как се прави с подробна рецепта!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар