Главоболието – лечение с хомеопатия и бабини рецепти
Здраве

Главоболието – лечение с хомеопатия и бабини рецепти

Главоболието е много често срещано оплакване сред населението. Някои хора пият хапчета, тъй като болката е нетърпима. Но ние ви препоръчваме да не привиквате с тях, а да заложите на природното лечение.

Главоболието

Ето и нашите съвети:

Хомеопатия

Хомеопатичните средства притежават огромното предимство да не предизвикват вторични ефекти. Те са подходящи за всички и наистина помагат.

Против главоболието от стрес

При стрес и безпокойство може да се появи главоболие, което се повлиява благоприятно от Игнатия амара 9 СН. Вземете 3 гранули в началото на кризата, след това сутрин и вечер същата доза, докато се почувствате спокойни.

При махмурлук

На всеки може да се случи да изпие една чаша в повече. Следващата сутрин понякога е беля­зана от неприятно главоболие. Използвайте Нукс вомика 7 СН – 3-5 гранули преди лягане и на сутринта, ако е нужно.

Главоболието се лекува с хомеопатия

Главоболието по време на месечния цикъл

Вземете 3 гранули Лахезис 7 СН или 9 СН в момента на главоболието. След това сутрин и вечер всеки ден от цикъла. Това е най-често предписваното лекарство при главоболие, свързано с менструацията. Може да се взима и по време на менопаузата, ако болки в главата съпътстват топлите вълни.

Щом главоболието се появява винаги в момента на менструацията, с основание може да се смята, че е свързано със спада на естрогените. Този тип главоболие в една трета от случаите изчезва през менопаузата. Лекарят може да ви предпише допълнителна доза хормони под формата на лепенка.

Свързано с хормоните

Ако мигрената се проявява 15 дни в месеца и се повтаря на равни интервали, причината може да е в хормоналното производство в женския организъм. Най-често срещаните случаи са три:

При спиране на противозачатъчните

Ако месеци наред не сте взимали противозачатъчни и подновите приема, може да се появи главоболие. За да избегнете това, поговорете с лекаря да ви предпише слабо дозирани контрацептиви.

При прекъсване на хормонозаместителната терапия

През менопаузата рязкото спиране на хормонозаместителната терапия нерядко води до поява на силно главоболие. В такъв случай се препоръчва подновяване на терапията и постепенното й спиране с намаляване на хормоналните дози в рамките на няколко месеца.

Рецептите на баба

Студен компрес на челото

Главоболието с компрес

Поставете кубчета лед в найлонов плик, увийте го с чиста кърпа и сложете студения компрес върху челото и слепоочията. Студът свива кръвоносните съдове, разширени от мигрената, и действа като противовъзпалително средство. След 15 минути облекчението настъпва. Ако нямате лед, сложете кърпа, напоена със студена вода от чешмата.

Краката в гореща вода

Потопете ходилата си в леген, пълен с гореща вода. Вените на краката бързо ще се разширят и ще насочат кръвта към долната част на тялото, което ще облекчи главата.

Топли черешови кестилки на тила

Ако чувствате болката по-скоро в тила, мигрената може би се дължи на гръбначните прешлени. Набавете си черешови костилки. Стоплете ги в подходящ съд на котлона, като бъркате непрекъснато. Това може да стане и под капак във фурната. След това напълнете с тях платнена торбичка и я поставете на тила. Внимавайте да не се опарите! Може да използвате и бутилка с топла вода на тила.

Стегната кърпа на главата

Вземете кърпа, сгънете я като лента и я увийте около главата, като започнете от тила и завършите на челото. Стегнете я здраво и я вържете на възел отпред на челото. Така ще намалите наплива на кръв и болката бързо ще утихне. Можете да използвате и мъжка вратовръзка.

Зрънца карамфил в чая

Карамфилът свива кръвоносните съдове и намалява обема на кръвопотока към главата. Сложете няколко зрънца в билков чай.

Билки при главоболие

Билки против главоболие

Правете си отвара от билките вратига (Tanacetum vulgare L.), чобанка (Butterbur), мента (Mentha), гинко билоба (Ginkgo biloba), маточина (Melissa officinalis), лечебна дилянка (Valeriana officinalis), розмарин (Rosmarinus officinalis), върбова кора (Salix alba или White willow), джинджифил (Zingiber officinale).

Отварата се прави в следното съотношение – на 500 мл вряла вода се слагат 2 супени лъжици от сушената билка. Оставя се под капак 15 минути, прецежда се и се пие по 3 пъти на ден 10 минути преди хранене.

Бъдете здрави!

На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар