Ако се чувствате зависими от сладко или от лекарства, или имате други вредни хранителни навици, ето как можете да ги преодолеете!
Здраве

Ако се чувствате зависими от сладко или от лекарства, или имате други вредни хранителни навици, ето как можете да ги преодолеете!

Зависими от сладко, лекарства или други храни и напитки са много хора. Всекидневният стрес понякога ни кара да се утешаваме с достъпни средства, които обаче не са безопасни. С тях се свиква лесно, а отказването може да се окаже много трудно. Какво можем да направим?

Зависими от сладко и вредни храни

Как бързо да се откажем от вредните хранителни навици?

Според американския невролог Дейвид Пърлмутър, в много случаи хроничното главоболие, хранителите и неврологичните смущения, променливото настроение се дължат на модерния начин на хранене. Голяма част от хората страдат от недостиг на Омега 3 – мазнини, които са истинско гориво за мозъка.

Рецептата на невролога

АЛФА ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА – това е антиоксидантът на мозъка. Съдържа се в карантията, спанака, броколите. При нужда може да се приема под формата на хранителна добавка – 600 мг дневно.

МАСЛО ОТ КОКОСОВ ОРЕХ – неговите мастни киселини предпазват нервната система. Взима се 1 ч.л. дневно – в чист вид или към храната.

ОМЕГА 3 – основна съставна част на мембраните на нервните клетки. Набавят се чрез консумацията на риба два пъти седмично или като хранителна добавка – 1000 мг на ден.

ПРОБИОТИЦИ – те играят роля в овладяването на стреса, безпокойството и депресията. Най-подходящи са лактобактериите като хранителна добавка.

РЕЗВЕРАТРОЛ – тази естествена съставка в гроздето стимулира кръвоснабдява- нето на мозъка. 5 мг дневно под формата на хранителна добавка може да има благотворен ефект.

КУРКУМА – подобрява функциите на мозъка и намалява риска от развитие на мозъчни заболявания. Превантивната доза е 350 мг дневно (1 капсула).

ВИТАМИН D3 – предпазва невроните от вредния ефект на свободните радикали и понижава риска от възпалителни процеси. Препоръчителна доза – 5000 единици дневно.

Лекарства

Зависими от успокоителни лекарства?

Ароматните масла възстановяват баланса на нервната система. Най-подходящото сред тях е маслото от лавандула. Можете да капнете няколко капки в носна кърпичка и да вдишвате аромата или да го използвате за масаж, смесено с бадемово масло. Ароматът на лавандулата намалява прекалената емоционалност, създава чувство за сигурност и спокойствие. Но изборът на определено ароматно масло зависи и от личността на пациента.

ЧЕТИРИ ТИПА ТЕМПЕРАМЕНТИ

СПОНТАНЕН – това е темпераментът на хората, които общуват лесно и умеят да изразяват емоциите си. За тях най-благотворно е ароматното масло от мащерка – по 1 капка от вътрешната страна на двете китки или няко- ло капки, разтворени в бадемово масло. С тази смес се прави кръгов масаж на корема.

НЕРВЕН – тези хора са перфекционисти, податливи на стрес. Могат да използват ароматно масло от пиперлива мента – 1 капка на челото, по средата между веждите.

МРАЧЕН – чувствата са по-силни от разума и трудно се овладяват. Благотворен ефект при такъв темперамент има ароматното масло от ниаули. Няколко капки, разтворени в бадемово масло, се нанасят по вътрешната страна на китките и върху слънчевия сплит.

ФЛЕГМАТИЧЕН – затворени хора с прикрити чувства и мисли. Препоръчва се употребата на ароматно масло от червена мандарина. 3 капки се слагат в дифузер три пъти дневно

Зависими от сладко

Зависими от сладко

Консумацията на захар в Европа непрекъснато се повишава, а това е една от главните причини за масови здравословни проблеми като диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и дори някои видове рак.

План за действие

ВКЛЮЧЕТЕ В МЕНЮТО СИ ПОЛЕЗНИ МАЗНИНИ – те подпомагат контрола над желанието за сладко. За предпочитане са зехтинът, сусамовото масло, Омега 3,

но кравето масло и мазнните в червеното месо също могат да ви бъдат от полза.

КОНСУМИРАЙТЕ ПРОТЕИНИ – те предизвикват производството на глюкагон, хормон, който има обратно на инсулина действие и благоприятства изгарянето на мазнините.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ФИБРИТЕ – благодарение на тях захарите се освобождават по-бавно и равномерно в организма. За предпочитане са зеленчуците пред зърнените храни и плодовете.

Кафе без захар

КАФЕ БЕЗ ЗАХАР – ако ви е трудно, използвайте малко мед или канела, която ще придаде вкус на кафето и така захарта ще ви липсва по-малко.

НЕУСТОИМО ЖЕЛАНИЕ ЗА СЛАДКО? – Вдишайте аромата на ванилова есенция в продължение на 1 минута.

Постоянно влечение към определени храни – имате ли такова усещане? Ето на какво се дължи и как да се отървете лесно от проблема!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар