Пиенето на черния и зеления чай се прави по различни традиции в света. Сега можете да научите къде по света как си приготвят чая
Интересни места Любопитно и забавно

Пиенето на черния и зеления чай се прави по различни традиции в света. Сега можете да научите къде по света как си приготвят чая

По света има различни традиции при пиенето на черния и зеления чай. Най-влиятелни са китайската и японската, а също руската и английската традиции.

По китайски

пиенето на черния и зеления чай в Китай

За 1 чаша чай са нужни 1 ч.л. зелен чай и 1 ч.ч. вряла вода. Чаят се изсипва в затоплен съд с капак и се залива с врялата вода. След 3 минути се прехвърля в порцеланов чайник, също затоплен. Пие се горещ на малки глътки в купички и чаши от бял порцелан без захар или друг подсладител, които биха развалили аромата на чая. Ценителите пият до 3 такива запарки, но при добри сортове може да се пие и 4-та запарка.

По японски

пиенето на черния и зеления чай по японски

Нужни са 2,5 ч.л. чай и 0,5 л вряла вода. Чаят е стрит на прах в специален съд, след това се изсипва в друг затоплен съд. В него се прави силен чай с топла вода до 60 градуса. При тази температура се получава максимален аромат, но не се извличат всички съставки на чая. Защото за японците ароматът е по-ценен от екстракта. Напитката се поднася в купички с обем до 50 мл. За разлика от чая по китайски японците подслаждат своя чай и го пият бавно на глътки.

По руски

пиенето на черния и зеления чай в Русия

На руснаците толкова им се харесало пиенето на китайския чай, че си създали собствен уред за неговото приготвяне, наречен самовар. В чайник с вместимост за 4 чаши става запарването на 8 ч.л. чай с вода, която се сгорещява в самия самовар. Чака се само 5 минути. Запареният чай е за 3-4 порции. Всеки сам си налива от този силен чай в своята чаша и го разрежда колкото иска с гореща вода от самовара. Подслаждат чая с бучка захар или лъжичка мед, слагат и парченца лимон. В някои краища на Русия добавят сметана или прясно мляко. Стара руска традиция е чаят да се пие със сладко от вишни.

По английски

Английската кралица пие чай

1 ч.л. чай се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя за 5 минути. През това време друг чайник на два пъти се изплаква с вряла вода и в него се налива отварата. В чашите за пиене се сипва по малко горещо мляко и върху него всеки си налива от чаената отвара колкото иска. Пие се без захар.

По шотландски

пиенето на черния и зеления чай с мляко

Шотландците пият чая по два начина. Първият всъщност е мляко с чай. 1 с.л. чай се залива с 0,5 л горещо мляко и се оставя за 7 минути. След това се поднася в отделни чашки. Пие се без захар.

За втория начин на приготвяне са нужни 2 ч.л. чай, 0,5 л горещо мляко, 1 жълтък и 1 ч.л. мед или захар. Запареният чай се залива с млякото и жълтъкът се разбива с меда (захарта). После към него се долива прецеденото мляко с чая.

По холандски

3 ч.л. чай, 0,5 л горещо мляко, захар, ром (коняк), кубчета лед, сметана. Запареният чай се залива с млякото и престоява 5 минути, след което се прецежда, подслажда се, добавят се ромът и кубче лед. Поднася се със сметана.

По виетнамски

Чай с лед от Виетнам

0,5 л силен запарен чай, захар по желание, кубчета лед, 1 ч.ч. нарязани на кубчета ананас, портокал, праскова, 2 чашки ром, сламка.

Изстиналият подсладен чай се налива в чаши с кубче лед. Нарязаните плодове се напръскват с рома и се прибавят към чая в чашите. Поднася се като празнична напитка и се пие със сламка.

По кубински

Кубински чай

7 ч.л. чай, 0,5 л вряла вода, 2 с.л. лимонов сок, 200 мл сок от черни боровинки, 200 мл сок от портокал, щипка счукан карамфил, парченца ананас.

Чаят с карамфила се залива с врялата вода и разбърква. След 5 минути се прецежда. Прибавят се соковете и ананасът. Захарта е по желание.

Освен китайския черен или зелен чай има още червен и жълт чай. Пият се и запарки от жасминов или от портокалов цвят, но те неправилно се наричат също „чай“. Запарките от различни билки са „чай“ само дотолкова, доколкото се пият като китайския чай.

Източник: в-к Здраве без лекарства

Чаят от ройбос е абсолютно натурален и чист, не съдържа консерванти и оцветители, а освен това е без кофеин! Как се приготвя и какви ценни свойства има?


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар