Циститът – билки и съвети за бързо справяне с проблема и възпалението на пикочния мехур
Здраве

Циститът – билки и съвети за бързо справяне с проблема и възпалението на пикочния мехур

Циститът представлява възпаление или раздразване на пикочния мехур. В него се съхранява урината, получена от бъбреците. Когато мехурът е достатъчно пълен, тя се изхвърля от организма с помощта на еднопосочна клапа (сфинктер) през уретрата.

Циститът се лекува с тези натурални средства

Бебетата и много малките деца не упражняват контрол върху мускулатурата на пикочния мехур с цел да отложат изхвърлянето на урината от него за по-късен момент. С порастването обаче започваме да се учим как да направляваме процеса и да се стремим да задържим урината дори и в случаи, когато имаме силни позиви за посещение на тоалетна. За да контролираме функциите на пикочния мехур, ние използваме частично мускулатурата на тазовото дъно с цел да задържим сфинктера затворен, така че да не пропуска урината да изтече навън.

Нервната ни система контролира детрузорния мускул (мускула на пикочния мехур) и отпускането на сфинктера и ни „казва“ кога пикочният мехур е пълен. В случаи на цистит или свръхактивен пикочен мехур обаче сигналите може да са фалшиви. Малки локвички урина, изпуснати неволно при бурен смях, кашлица, кихане, физически упражнения или секс често се свързват с отслабване на мускулатурата на тазовото дъно.

Циститът и пикочната инфекция

Пикочни инфекции

Около 15% от хората имат веднъж годишно такава инфекция, която протича без особени усложнения. Типични симптоми за цистит са парене или дискомфорт в уретрата при преминаване на урина през нея, както и болки в корема преди, по време и след уриниране.

Може да имате чести позиви за уриниране през деня, събуждане през нощта заради това или пък усещането, че урината ви мирише по-силно от обикновено или има утайка.

Често може и сами да се излекувате от цистит, но е необходимо да потърсите медицинска помощ в случай, че дразнещите симптоми продължават повече от 24 часа, имате кръв в урината, усещате болки в кръста, висока температура, гадене – тъй като тези симптоми може да подсказват бъбречна инфекция или други проблеми, заради които да се нуждаете от допълнителни изследвания или хоспитализация.

Интерстициален цистит

Или иначе казано – синдромът на болезнения пикочен мехур, засяга около 1 от 200 жени. Симптомите наподобяват пикочна инфекция, но са придружени и с усещане за напрежение ниско долу в коремната област, което може да се простира и по целия таз и към бедрата. Обикновено това напрежение се успокоява след отделяне на урината от пикочния мехур, но се влошава от ядене и пиене. Понякога това заболяване се свързва с еднометриоза, синдром на раздразнените черва, тревожност и депресия. Причината за синдрома на болезнения пикочен мехур не е известна все още и това прави лечението трудно, но се смята, че е от полза да се избягват алкохола, подправките, кофеина.

Билки при цистит

3 билки за лечение и профилактика на цистит

При цистит често се налага антибиотично лечение, което е свързано с нежелани странични ефекти и не дава гаранция, че състоянието няма да се повтори отново. За да се излекувате по-бързо и да се предпазите от повторна поява на инфекцията, ще ви помогнат билките пачи очиболец, енчец и полски хвощ. Те са познати с лечебната си сила още от Древността. Те облекчават паренето, честото уриниране и болката. Овладяват възпалението и помагат за по-бързото елиминиране на бактериите.

  • Жълт енчец (Солидаго) съдържа флавоноиди и сапонини, които притежават диуретичен, противовъзпалителен и спазмолитичен (премахващ спазмите) ефект;
  • Пачи очиболец – популярен в народната медицина като билка при крампи, действа спазмолитично на гладката мускулатура на пикочния канал;
  • Полски хвощ – действа диуретично и стимулира обмяната на веществата.

Смесете равни количества от сушените билки – например по 100 грама. От тази смес направете отвара с 1 супена лъжица на 300 мл вода. Да ври 3 минути и да седи под капак 10 минути. Пие се 10 минути преди хранене 3-4 пъти на ден. Задължително се изпива през деня 2 литра вода.

Комбинирайте го с Шуслерови соли № 3, № 8 и № 10, по 1 табл. от всяка сол начесто за бързо повлияване на симптомите. Природното лечение е еднакво ефикасно и за овладяване на острия цистит, и за профилактика на пикочните пътища, пише Журнал за жената.

Циститът се лекува с природни средства

5 съвета за бързо справяне с цистита

  •  Пийте повече течности на редовни интервали през целия ден, това е важно и за профилактиката, и за лечението на цистита.
  •  Поддържайте добре хигиената в интимната област всекидневно.
  •  Винаги си правете интимния тоалет, като се почистване отпред назад, а не в обратна посока.
  •  Изпразвайте пикочния си мехур преди и след секс. Лобре е това да е придружено и с измиване на интимната област.
  •  Използвайте лубрикант по време на секс – сухотата във влагалището предразполага към цистит.

Прочетете още съвети в тази статия:

Как да се излекуваме от цистит в домашни условия?

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар