За да тествате сърдечния си ритъм или храносмилането, зрението, ръцете и още… направете следното
Здраве

За да тествате сърдечния си ритъм или храносмилането, зрението, ръцете и още… направете следното

За да тествате здравето си, предлагаме ви простички и бързи начини да проверите в каква кондиция сте. Така ще можете да вземете своевременни мерки, ако е нужно.
Ето и нашите съвети…

За да тествате сърдечния си ритъм…

…ПОТРОПВАЙТЕ С КРАК

Нормалният сърдечен ритъм трябва да е на регулярни интервали, ако не е, се увеличава рискът от инфаркт и сърдечна недостатъчност.

измерване на пулс

ТЕСТЪТ: Седнете и си починете 5 мин, след това напипайте с пръсти пулса на китката си. Тактувайте си с крак в ритъма на пулса. Ако движенията на крака са нерегулярни, посетете личния си лекар. 

За да тествате артериите си…

…ДОКОСНЕТЕ ПРЪСТИТЕ НА КРАКАТА СИ

Когато артериите са еластични, това позволява на кръвта да тече свободно през тях, докато по-твърдите и сковани артерии изискват от сърцето повече работа, за да изтласква кръвта през тях. Недостатъчно еластичните артерии могат да предизвикат покачване на кръвното налягане и сърдечносъдови заболявания.

ТЕСТЪТ: Седнете на пода с изпънати напред крака и опитайте да докоснете пръстите на краката. Ако не успявате да ги стигнете, то вие сте с повишен риск от загуба на еластичност на артериите. За да подобрите състоянието им, правете упражнения за разтягане.

За да тествате хигиената на ръцете  си…

…ИЗПЕЙТЕ ДВА ПЪТИ ПЕСЕНТА HAPPY BIRTHDAY

Доказано е, че повечето от нас не мият достатъчно добре ръцете си, най-често сапунисването и изплакването се правят за много по-кратко време от необходимото и това повишава рисковете от всевъзможни инфекции.

Миене на ръцете

ТЕСТЪТ –  Изпейте два пъти песента Happy Birthday, докато си миете ръцете. Ако имате усещането, че сте се мили необичайно дълго време, най-вероятно не се миете правилно. Трябва да се стараете да измивате щателно всяка част от ръката: дланта, зоната между пръстите, връхчетата на пръстите, палеца… Според специалистите именно палецът е частта от ръката, която най-често се пропуска при миене.

За да тествате храносмилателната система…

…ХАПНЕТЕ ЦАРЕВИЦА

Това колко дълго престоява храната в организма, преди да бъде изхвърлена, показва колко добре функционират стомахът, тънките черва и дебелото черво.

Хапване на царевица

ТЕСТЪТ –  Хапнете царевица. Тъй като най-външната й обвивка не може да се смели, ще можете да видите след колко време ще я изхвърлите от организма си.

Нормалният път на храната в храносмилателния тракт е от 24-48 часа, а понякога и до 60 часа. Всеки по-голям период говори за забавяне и подсказва, че трябва да увеличите приема на фибри, да пиете повече вода и да изключите прясното мляко от менюто си, тъй като то може да забави транзита на храните с 6 часа. Ако тези мерки не са достатъчни, консултирайте се с лекар.

За да тествате зрението си…

…ЗАГЛЕДАЙТЕ СЕ в РАМКАТА НА ВРАТАТА

Макулната дегенерация, която се свързва с напредването на възрастта, може да доведе до това да започнете да виждате правите линии като вълни или да ви липсват части от картината.

ТЕСТЪТ – Закрийте едното око с ръка и се загледайте в дълга вертикална линия – като рамката на врата например. Повторете същото с другото око. Ако някои части от линията „липсват“ или на места тя се превръща във вълна… направете консултация с офталмолог.

За да тествате шанса си за дълголетие…

…СЕДНЕТЕ И СТАНЕТЕ

Тази проверка на мускулно-скелетния тонус може да предскаже колко дълго ще живеете.

Седнете и станете…

ТЕСТЪТ –  Опитайте да седнете на пода с кръстосани крака от изправен стоеж – без да си помагате с ръце или да се подпирате на колене. След това опитайте да станете – пак без подпиране.

Тестът е противопоказен за хора с артрит или проблеми с коленете и бедрата! Според учените хората, които могат да изпълнят този тест, без да се подпират въобще или със съвсем малка помощ, имат по-голям шанс да достигнат дълголетие, сравнено с хората, които срещат трудности да изпълнят упражнението. За да подобрите състоянието си, правете клекове и упражнения от йога.

За да тествате загубата на коса…

…ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО КОСЪМА СЪБИРА ЧЕТКАТА ВИ

Нормалната загуба на коса на ден е около 100-150 косъма.

Загубата на коса

ТЕСТЪТ –  Преди да си измиете косата, я решете с четка за 20 сек, изчистете космите от нея и ги съберете на топче. Трябва да сте загубили малко количество, не бива на всяко ресане да ви падат по 100 косъма и нагоре (визуално 100 косъма се събират в топче, което, леко притиснато, е приблизително с големината на монета от 1 лв).

При падане на повече от 100-150 косъма на ден, вече може да се предполага косопад. Той бива два вида – остър и хроничен. Острият може да е причинен от стрес или раждане например. Нещата се нормализират, след като стресът отшуми. Хроничният косопад може да е причинен от здравословен проблем като хипотиреоидизъм например, затова е добре да се направи консултация с лекар.

За да се тествате за меланом…

…СВАЛЕТЕ ПАНТАЛОНА И ЧОРАПИТЕ СИ

37% от случаите на меланома при жени именно по краката е най-вероятното място да се появи опасна бенка.

ТЕСТЪТ – Застанете пред огледало, след като сте взели душ, и разгледайте подробно краката и стъпалата си – отпред и отзад. Проверете дали имате нови бенки, или пък промяна в стари такива. Ако забележите нещо притеснително, направете консултация със специалист.

За да тествате сухотата на очите си…

…ВЗИРАЙТЕ СЕ НАПРЕД

Сухи очи възникват, когато не се секретират достатъчно сълзи или пък те се изпаряват много бързо. Очите се зачервяват и човек изпитва дразнене все едно има песъчинка в окото, възможно е и да ви текат сълзи без повод. Рискови фактори са дългото време пред компютърен екран, възрастта, носенето на контактни лещи, климатичните условия и централното отопление.

Взиране

ТЕСТЪТ –  Взирайте се в една точка възможно най-дълго време. Ако почувствате дискомфорт и мигнете преди да са минали 10 сек, най-вероятно имате сухи очи. Добре е да правите по-чести почивки от взирането в компютърния екран и осъзнато да мигате от време навреме, за да се навлажнява окото. Има и капки за очи, специално създадени, за да ги овлажняват.

Тествайте и възглавницата си, като я прегърнете

Защо да го правите? Защото болки и схващания на гърба и врата могат да се провокират от износени възглавници.

Възглавницата

ТЕСТЪТ – Ако спите на пухена възглавница, придайте й пухкав вид и я оставете върху твърда повърхност. Прегънете я надве и след това я пуснете. Ако се разгъне до първоначалната позиция, значи възглавницата е добра, проблем е, ако остане сгъната. Подобен е тестът за полиестерните възглавници, но след като ги сгънете, сложете отгоре тежест – около 300 г. Ако възглавницата изтласка тежестта и се разгъне – значи е добра. Полиестерните възглавници е добре да се подменят поне веднъж на 2 години, а пухените – на 5 или при наличие на проблем.

Здравите хора правят така… Спазвайте тези съвети, ако искате да сте здрави!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар