Черният кимион отстранява кожни язви, акне и циреи; разтваря камъни в бъбреците и жлъчката и още…
Здраве

Черният кимион отстранява кожни язви, акне и циреи; разтваря камъни в бъбреците и жлъчката и още…

На Изток черният кимион се смята за свещено растение. Хората вярват, че с него може да се предпазят и излекуват от всяка болест.

Черният кимион – семена и цвят

В маслото от семената му има над 100 полезни съставки, някои от които още не са проучени. Черният кимион е доста богат на желязо, фосфор, мед, витамини В и Е и полезни киселини – олеинова, линолова, палмитинова, стеаринова,алфа-линоленова, ейкозенова. Съдържанието на базово масло в семената му е 35%, а на етерично – 0,5%.

Кимионът спира коликите, ферментацията, киселините и оригването. Укрепва сърцето, премахва главоболие и зъбобол. Като антибактериално средство той превъзхожда много от антибиотиците, но без да вреди на организма. Отстранява кожни язви, акне и циреи. Има и противораков ефект, особено за панкреаса.

Черният кимион – хляб

Хлябът със семена от черен кимион е особено вкусен. Дори само вдъхване на аромата на кимион подобрява самочувствието.

Рецепта за разтваряне камъни в бъбреците и жлъчката

Кимионът разтваря камъни в бъбреците и жлъчния мехур. За такива случаи се смесват 250 г смлени семена от черен кимион с 250 г мед. 2 супени лъжици от тази смес се разтварят в половин чаша гореща вода и се пият на гладно всяка сутрин.

При грип, простуда, ангина, бронхит и ревматизъм

Маслото, смесено с лимонов сок, чисти храчки при кашлица. Леко препечените семена се смилат и се разбъркват със зехтин. Тази смес е капки за нос при хрема. От семената, сложени в памучна торбичка, става загряващ компрес на челото, гърба, ръцете или краката.

При брадавици

Семената на черния кимион, смлени 1 с.л. смесени с 1 с.л. мед, премахват брадавици, като се налагат за поне 1 денонощие.

Черният кимион е и противоотрова при ухапване от змия и насекоми. Димът от запалените семена пъди комари, мухи, оси.

За имунитета

За укрепване на имунитета на възрастни хора се препоръчва да вземат по 1 ч.л. олио от черен кимион сутрин и вечер. После да изпиват 1/2 чаша вода с 1 л. мед. Може да се слага и в сок от портокал или билков чай.

Черният кимион – семена

Приемът на черен кимион няма странични ефекти. Той не бива да се използва единствено от бременни и деца до 3 години. При кърмачки се прилага само външно. Не се прилага и при хора с присаден орган, тъй като усилва имунната система и тя ще го отхвърли.

Маточината успокоява нервите, лекува проблеми с храносмилането и още много! Вижте и рецепти!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар