Как да съхраняваме продуктите през лятото и още съвети за хранене
Здраве

Как да съхраняваме продуктите през лятото и още съвети за хранене

Как да съхраняваме продуктите е важно да знаем, за да не получим хранително натравяне. Едно от най-популярните ястия през лятото е студената супа – таратор. Ако искате максимално да се възползвате от полезните свойства на студените супи, не ги съхранявайте в хладилник, а ги консумирайте веднага след приготвянето им.

Таратор и салата

съхраняваме продуктите – таратор

На теория салатата може да се сложи в хладилник за 48 часа. На практика за това време зеленчуците пускат сока си и стават доста неприятни за консумация. Така че правете салата непосредствено преди хранене и се опитайте да прецените какво количество ще изядете – в крайна сметка, ако не стигне, винаги може да нарежете допълнително за съвсем кратко време. Ако в салатата има месо, морски дарове или яйца, срокът за съхранение се съкращава максимум до 24 часа.

Плодове и зеленчуци

съхраняваме продуктите – плодове и зеленчуци

Диетолозите препоръчват плодовете и зеленчуците през лятото да се консумират предимно пресни. Но тъй като не минават през топлинна обработка, съветът е да се мият много внимателно преди консумация.

Мляко

Киселомлечните продукти може да се съхраняват в хладилник според срока на опаковката. Ако сте забравили киселото мляко на масата няколко часа, по-добре не рискувайте, дори да ви изглежда годно за консумация с такъв продукт тялото ви ще получи ударна доза киселомлечни бактерии, което е по-скоро вредно, отколкото полезно.

Месо и риба

съхраняваме продуктите – месо

Месото и рибата може да се съхраняват най-много 12 часа в хладилник. Във фризера е по-сигурно, но вкусът се променя.

ВНИМАНИЕ! Не прибирайте в хладилника храна, която все още е топла освен че има опасност да повредите хладилника, бактериите се размножават преспокойно между външния студен и вътрешния горещ слой на продукта.

Някои полезни съвети за хранене

В жегата намалява апетитът за животински протеини (месо, риба) – тъй като се понижава активността на ензимите, които помагат за усвояване на протеините. За сметка на това се увеличава гладът за глюкоза. Причината е, че когато навън е горещо, концентрацията на кислород във въздуха намалява и организмът изпитва умерен кислороден глад – хипоксия. Така е възможно да се появи главоболие или да се понижи умствената активност. Глюкозата е в състояние да ликвидира този проблем, тъй като с нея се хранят клетките на главния мозък.

Съвети за лятото – пийте вода с лимон

По тази причина в жегите не ни се иска протеинова храна, но изпитваме апетит за сладко. Но пък захарта намалява имунитета ни и никак не се препоръчва да прекалявате с нея. Затова – пийте вода с лимон – хидратирането на тялото и витамин С ще премахнат главоболието и умората.

Хранителните натравяния – как да се лекуваме и за какво да внимаваме, за да ги избегнем


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар