През лятото, ако искате да се усещате здрави и енергични, спазвайте няколко лесни правила за хранене
Здраве

През лятото, ако искате да се усещате здрави и енергични, спазвайте няколко лесни правила за хранене

Експертите обясняват, че през лятото режимът ни на хранене се променя. От една страна, съзнателно се опитваме да ядем по-малко, за да се предпазим от наднормените килограми. От друга страна, започва общо пренастройване в обмяната на веществата, свързано с повишената влажност и температура на въздуха. Трябва да се отбележи, че в жегата нуждата на организма от енергия се понижава средно с 5% – което означава, че е добре да не консумираме тежка и калорична храна.

През лятото са нужни повече течни храни

Вероятно сте забелязали, че в горещите дни действително апетитът намалява, но за сметка на това изпитваме жажда. Причината е, че тялото ни губи влага, в резултат на което се повишава слюноотделянето и се появява сухота в устата. Решението е наред с обикновената вода да консумираме и хидратиращи продукти.

Сутрин и на обяд хапваме нещо леко или сладко, а вечер, когато стане по-хладно, умираме от глад и се нахвърляме на по-калорични храни. Затова се появява и парадоксално трупане на килограми – струва ни се, че през деня не ядем нищо, а напълняваме.

През лятото – леки храни

Ето и най-важните правила:

Непременно закусвайте – така ще избегнете апетита за бързи въглехидрати в течение на деня. Добър вариант за закуска са овесените ядки, плодовата салата с добавка от кисело мляко, изварата с плодове.

Обядвайте правилно – в жегите не ни се иска гореща храна, затова наблегнете на студените супи, както и на салатите от пресни зеленчуци. Не забравяйте за протеините – така ще си осигурите усещане за ситост и ще се предпазите от т.нар. мускулен катаболизъм (процес, при който се топят мускулите, а не мазнините). Вместо пържола обаче по-добре хапнете риба на скара.

Подходяща вечеря са пилешкото, телешкото и заешкото месо със салата. Ако не ви се яде месо, хапнете извара с добавка по избор.

Не забравяйте за междинните закуски – 2-3 пъти на ден плодове, но не повече от 120-150 г за един прием. Оптималното дневно количество е около 500 г сезонни плодове. Специалистите по хранене препоръчват плодовете да се ядат в отделно хранене, а не като десерт. Когато се ядат като десерт, те ферментират в стомаха, докато „чакат“ храната преди тях да се обработи.

Храните и напитките през лятото

Пийте достатъчно вода – при високите температури необходимостта от нея значително се повишава. Препоръчителното количество е 1,5-2 л вода дневно.

За да направите водата максимално полезна, добавяйте й лимонов сок – така ще възстановите електролитния баланс на тялото и ще възпрепятствате прекомерното потене. Благодарение на съдържащия се в лимона витамин С ще облекчите главоболието, умората и липсата на тонус, които са чести следствия от твърде горещото време. Препоръчително е напитките през лятото да се консумират на стайна температура – така най-успешно утоляват жаждата.

Намалете количеството на хляба в менюто и наблягайте на пълнозърнестите видове, които спомагат за пречистване на червата. Важно е през лятото да включвате в менюто си кисело млечни продукти – кисело мляко, извара.

През лятото хапвайте повече плодове и пийте натурални сокове

В летния период пийте зелен или билков чай (2-3 чаши дневно).

Ако все още не сте свикнали с вкуса му, смесвайте го с парченца сушени плодове – така ще го направите още по-ароматен. Запарвайте зеления чай не повече от 2,5-3 мин – в противен случай ще го наситите с танини и вкусът му ще стане горчив. Кафето и напитките, съдържащи кофеин, не са препоръчителни за жегите, тъй като имат диуретично действие. Въздържайте се напълно от сладките и от газираните напитки.

Полезните за здравето храни и напитки могат да бъдат и много опасни! Непременно прочетете как да се пазите!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар