Щитовидната жлеза е важна за здравето на целия организъм! Ето кои храни не трябва да ядете, ако имате проблем с нея!
Здраве

Щитовидната жлеза е важна за здравето на целия организъм! Ето кои храни не трябва да ядете, ако имате проблем с нея!

При проблем с щитовидната жлеза се променя драстично теглото и здравето на целия организъм може да отиде на кино. Тази жлеза произвежда хормоните, които регулират темпа на обмяната на веществата, сърдечната дейност и др. Ако имате диагноза за твърде активна или твърде ленива жлеза, избягвайте следните 6 храни:

ЗАХАР

Щитовидната жлеза не обича захар и захарни изделия

Може и да не ви, се вярва, но ако спрете да ядете евтините храни с добавена захар, ягодите ще ви се сторят най-сладкото нещо на света. Ако имате автоимунна болест на жлезата, следете кръвната си захар. При претоварен панкреас се развива инсулинова резистентност и тя ще увреди жлезата още повече. Извод: колкото по-малко захар, толкова по-добре.

ТРАНСМАЗНИНИ – ПЪРЖЕНИ ХРАНИ

Храните с трансмазнини блокират действието на лекарствата, които пиете за проблемна жлеза. Трябва напълно да престанете да ядете пържени картофи и изобщо пържени храни.

КРЪСТОЦВЕТНИ

Щитовидната не обича кръстоцветни зеленчуци

Чували сте колко полезни са броколи, зеле, карфиол и други подобни. При проблемна щитовидна жлеза обаче по-добре ги заменете с други зеленчуци.

По този повод д-р Георги Гайдурков прави следното изказване, публикувано във вестник „24 часа“: Съветът за избягване на кръстоцветните зеленчуци в суров вид поради съдържанието на гоитрогени-глюкозинолати (вещества, потискащи усвояването на йода) няма клинично потвърждение. Същото се отнася и за соята, просото и спанака. Единствено преработени продукти на база соев протеин следва да се избягват. Морските дарове не са желателни поради високо съдържание на токсични метали и неорганичен натрий.

СОЯ

Може да ядете соя чак 4 часа след като сте си изпили лекарството за ленива щитовидна жлеза (хипофункция). Същото правило важи и за прием на таблетки с калций и магнезий. Изофлавоните в соята правят жлезата още по-ленива.

КАФЕ

За жалост при проблемна жлеза кафето е вредно. То кара надбъбречните жлези да отделят хормоните епинефрин и норепинефрин, а те влошават състоянието на жлезата и се стига до т.нар. бъбречна умора.

ГЛУТЕН

Глутенът е вреден за хора с автоимунни заболявания като Хашимото

Глутенът е белтъчна фракция в някои зърнени храни, съдържаща белтъка глиадин, който е непоносим за човешкия организъм. Но ензимът трансглутаминаза в щитовидната жлеза има почти идентична структура с глиадина. Ако приемате глутен, имунната ви система се нахвърля върху глиадина и покрай него унищожава и ензима. От това пораженията за жлезата ще траят 6 месеца.

Безглутенови са киноа, елда, кафяв ориз, амарант, чия и още… прочетете статията по-долу.

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар