Бялата ружа се използва за лечение на кашлица, дихателните пътища, стомаха червата и още… Вижте билкови рецепти за настойка и отвара
Здраве

Бялата ружа се използва за лечение на кашлица, дихателните пътища, стомаха червата и още… Вижте билкови рецепти за настойка и отвара

Бялата ружа (Althaea officinalis) спада към семейство слезови. Тя е многогодишно растение и достига до 2 м височина, а кореновата й система е на 2 м под земята. Всяка година от нея израстват 1-2 високи стъбла, които се вдървяват в основата си.

Бяла ружа

Между кадифено-мъхнатите листа се открояват дребни бели или розови цветове. Расте по влажни крайречни и мочурливи места в цяла България.

Лечебни са корените на бялата ружа за разлика от червената градинска ружа, на която билкарите берат големите красиви цветове. Корените съдържат нишесте (37%), лектини (6%) и 35% слизести вещества от групата на полизахаридите. На тях се дължат и лечебните свойства на препаратите с ружа.

Корените на бяла ружа

Корените с дебелина до 2,5 см се обелват и почистват, режат се на парчета по 10 см и се сушат. После могат да се запазят до 3 г. С тях са се лекували още в древността и затова ружата е влязла във фармакопеята на много страни. Като културно растение е била позната още по времето на Карл Велики (края на VIII в.) и днес се отглежда навсякъде. В Украйна има цели плантации с бяла ружа.

Прилага се като антиспазматично и отхрачващо средство при мъчителни кашлици, при катарално състояние на глътката и дихателните пътища, при възпаление на стомаха, червата и пикочните пътища.

Корени настойка

Настойка и отвара

Основна лекарствена форма за прием на бялата ружа е настойка 1:20 със студена вода, която извлича само слизестите вещества. За отхрачване и при бронхит се взема 5-6 пъти на ден по 1 с.л. Същата дозировка за възрастни е и при гастрити, язви, както и при запек. На децата се дава по 1 ч.л. от настойката. За по-голяма ефикасност залейте 2 с.л. накълцани корени на ружа с 1 чаша вряла вода. Нека поври 30 мин и да изстине за 15 мин. Тази отвара се взема топла по 1/3 ч.ч. 4 пъти на ден.

С отвара от листата или цветовете на ружата се прави и гаргара за изплакване на устата и гърлото.

Билкови рецепти

Билкова смес с бяла ружа

Смесват се 2 с.л. корени от бяла ружа, 2 с.л. сладък корен (Glycyrrhina glabor) и 1 с.л. семе от анасон. После 1 с.л. от сместа се залива с 2 чаши вряла вода и се вари 20 мин. Прецежда се и се пие топла по 1/3 ч. на всеки 3 часа.

Смесват се по 2 супени лъжици корени на бяла ружа, бял оман и сладък корен. След това 2 с.л. от сместа се заливат с 500 мл вряла вода, вари се на слаб котлон 10 минути и се прецежда. Пие се по 100 мл през 3 часа четири пъти през деня, като преди това леко се затопля.

Смесват се по 1 ч.л. от корени на бяла ружа и сладък корен, листа от подбел и семе от анасон. Сместа се залива с 600 мл вряла вода и се оставя да къкри леко 20 мин. Прецежда се след 10 минути и се пие по 100 мл 3 пъти на ден 15 мин. след ядене.

Градински чай

Билкова смес – смесват се по 4 с.л. корени от бяла ружа, семе от анасон и борови пъпки се смесват с по 3 с.л. листа от градински чай и цветове на бял оман. После 1 с.л. от сместа се вари в 250 мл вряла вода и се прецежда. Отварата се разделя на три и се пие 10 минути след ядене.

Източник: В-к Здраве без лекарства

Билкови рецепти при раздразнителност, нервност, безсъние и стрес

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар