Рефлексологията е лечение чрез натиск върху определени точки на ходилата
Здраве

Рефлексологията е лечение чрез натиск върху определени точки на ходилата

Рефлексологията е холистична терапия, която може да ви помогне да възстановите вътрешното си спокойствие и да подобрите цялостното си Здравословно състояние.

Рефлексологията на ходилата

Стъпалата носят цялата тежест на тялото и заслужават специални грижи и внимание. Масажирането на точки по тях е алтернативен метод с доказани ползи.

Смята се, че началото му е поставено в Китай 4000 години преди Христа. Идеята е, че стъпалата ни (а също така и ръцете, а донякъде и ушите) са като миникарти на тялото ни със секции за всеки отде­лен орган. При натискане на определени точки се стимулират естествени оздравителни процеси на организма.

Помага да се възстанови вътрешното спокойствие

Проучвания сочат, че с рефлексология не само се нормализира високото кръвно налягане, но се намаляват и нивата на стресовия хормон кортизол.

За много хора този метод е средство за подобряване на съня.

Активира кръвообращението

Страдате ли от студени крака? Заради заседналия начин на живот повечето от нас не използват достатъчно муску­лите на краката си, което, комбинирано със стегнати чорапи и обувки, може да възпрепятства кръвообращението в тази зона. С рефлексология се постига ефект на временно подобрение на кръвоснабдяването на стъпалата.

Схема за рефлексология на ходилата

Може да облекчи болка

Според изследване от 2013 г. рефлексологията може да е ефикасна колкото болкоуспокояващите лекарства. Учените установили, че хората, които се подлагат на точковия масаж, чувстват 40% по-малко болка. Специалистите смятат, че рефлексологията би била чудесно допълващо средство за облекчаване на дискомфорта при остеоартрит, болки в гърба и дори рак.

Вероятното обяснение е, че стимулирането на определени точки на краката с масаж има подобен механизъм на действие като акупунктурата и кара мозъкът да произвежда вещества, потискащи болката.

Пациенти, опитали рефлексология, споделят за облекчаване при главоболие, мигрена, менопауза и ПМС.

Подобрява подвижността

Рефлексологията включва техники за загряване и активиране, които подпомагат релаксирането, но и подобряват движенията в областта на стъпалата и глезените. Това е много важно за хората, които прекарват много време прави или ежедневието им не предполага голямо раздвижване на глезените и стъпалата.

Стимулира плодовитостта

Макар да няма категорични науч­ни доказателства за това, все пак се смята, че рефлексологията може да подпомогне забременяване, защото има успокояващ и релаксиращ ефект.

Можете да опитате и сами у дома

Разбира се, идеалният вариант е да посетите специалист, който знае всички тънкости и може да подходи индивидуално към вашите особености и проблеми. Въпреки това има някои техники, от които всеки може да се възползва у дома.

Първо е добре да отпуснете стъпалата, като ги разтриете нежно, за да освободите напрежението на мускулите. С върха на палеца на ръката тръгнете от върха на пръстите на краката до петите им, като наподобявате движението на гъсеница. Натискът не трябва да е прекалено силен. След това натиснете една или повече от специалните точки:

Рефлексологията

ЗА ГЛАВАТА/МОЗЪКА – натиснете върха на всеки пръст. Въздействието на тези точки води до яснота и позитивно мислене;

ЗА ХИПОФИЗАТА – натиснете центъра на палеца на крака. Това ще стимулира и балансира секрецията на хормони в организма ви;

ЗА ЕПИФИЗНАТА ЖЛЕЗА – натиснете външната страна на палеца на крака. По този начин се регулира секрецията на хормона мелатонин, който е важен за добрия сън и функционирането на биологичния часовник;

ЗА ВРАТА – натиснете основата на палеца на крака. Така се подпомага освобождаването на натрупаното напрежение в тялото;

ЗА ГРЪДНИЯ КОШ/БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ – натиснете възглавничката на стъпалото. Така се нормализира дишането;

ЗА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ – натиснете под възглавничката, по средата на на стъпалото. Така се подпомага отпускането и освобождаването на напрежение.

Накрая завършете масажа си с нежно разтриване на стъпалата.

На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар