Кокосов орех – неговите ползи и как да го използваме за лечение и превенция на заболяванията
Здраве

Кокосов орех – неговите ползи и как да го използваме за лечение и превенция на заболяванията

Кокосов орех като се спомене и веднага мислите ни са насочени към далечни райски кътчета на света. Този екзотичен плод има невероятно много ползи. Нека научим повече за него.

Кокосов орех

Как да сме сигурни кога един кокосов орех е пресен?

Признак за свежест на ореха е, когато се чува как течността във вътрешността му се плиска при разпръскване. Освен това трите малки тъмни петънца в основата му трябва да са със стегната повърхност и без следи от плесен.

Кокосовият орех създава чувство за засищане. Причината е във високото му съдържание на фибри.

Трябва ли веднъж отворен да бъде консумиран веднага?

Целият кокосов орех може да се съхранява до два месеца на стайна температура. Когато вече е разтворен, трябва да го държите в хладилника и да го консумирате в рамките на 48 часа. След този срок орехът омеква и започва ферментация.

Кокосови палми съществуват от древни времена. В Югоизточна Азия и Полинезия плодовете на кокосовите палми са служели за основна храна на примитивните племенни общности. Паралелно с това са били използвани и за разкрасяване.

В кокосовия орех се съдържат много олигоелементи и минерали

Кокосовият орех впечатлява с богатството си от калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор…

Кокосов орех и масло от него

Как се добива кокосовото мляко?

Нито един вид не съдържа мляко. В плодовете има течност, а така нареченото мляко се получава от запарения с вряща вода настърган плод, който след това се пасира и прецежда. То се използва в много индийски, тайландски и африкански кулинарни специалитети.

Кокосовият орех е високо калоричен

Той е отличен източник на енергия със своите 370 ккал за 100 г плод. На тези, които не искат да напълнеят, се препоръчва съвсем умерена консумация.

Кокосовият орех съдържа малко витамин С, но голямо количество витамини от група В.

Кокосов орех за контрол на нивото на кръвната захар

Кокосът подобрява секрецията на инсулина и усвояването на кръвната захар. Той контролира диабета чрез положително въздействие върху хормоните за контрол на кръвната захар. Това забавя покачването на нивото на кръвната захар и помага за намаляване на гликемичния глад.

Изключително полезна натурална кокосова вода

Подобрява храносмилането

Кокосовата вода и мляко помагат за подобряване на храносмилането и преодоляването на чревните нарушения. Подпомага абсорбирането на хранителни вещества и минерали при осигуряването на диетични фибри. Също така намалява повръщането и гаденето.

Увеличава имунитета

Кокосовият орех е отлична храна за имунната система. Той е антивирусен, противогъбичен, антибактериален и антипаразитен. Приемът на кокосово масло може да помогне на тялото да се съпротивлява както на вирусите, така и на бактериите, които причиняват заболяванията. Консумирането на кокос в неговата сурова форма може да помогне за лечение на някои от най-лошите и най-устойчиви заболявания. Използва се за лечение на възпаление на гърлото, бронхит, инфекция на пикочните пътища, както и други заболявания, причинени от микроби.

Консумира се вода или мляко от кокосов орех по 200 мл на ден за 12 седмици за лечение и превенция на следните заболявания:

  • при рак на дебелото черво и гърдата;
  • инфекция на пикочните пътища;
  • намаляване нивото на лошия холестерол;
  • подобряване работата на сърдечно-съдовата система;
  • премахване на киселините от стомаха;
  • кокосовите орехи имат високо съдържание на монолаурин и лауринова киселина, което помага за унищожаването на бактерии, вируси и гъбички и премахване на инфекциите от тях;
  • за здрава кожа, коса и нокти;
  • за здравето на устната кухина и при проблеми с венците;
Кокосов орех и ползите му

И така, да направим основен извод – кокосовият орех е отличен източник на мед, калций, манган, магнезий, калий и цинк. Също така е добър източник на фолати, ниацин, тиамин и пиридоксин.

Кокосовата вода е много освежаваща и съдържа прости захари, електролити, минерали, кисел фосфат, каталаза, дехидрогениза, пероксидаза и полимерази.

Относно ползите и вредите от кокосовото масло и как трябва да се консумира, прочетете ТУК мнението и съветите на д-р Георги Гайдурков.

Използвайте повече кокосов орех и бъдете здрави!

Лесно и вкусно свалете някое и друго кило с тези напитки и смутита


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар