Синята светлина, която ни заобикаля, вредна ли е и как да се предпазим
Здраве Любопитно и забавно

Синята светлина, която ни заобикаля, вредна ли е и как да се предпазим

Какво представлява синята светлина?

Наричаме „синя светлина” тази част от светлинния спектър, чиито вълни са с дължина между 380 и 500 нанометра. Само синьо-виолетовата светлина (400-450 nm) е опасна за очите. Синьо-тюркоазената (над 480 nm) може дори да бъде полезна. Тя подобрява настроението, регулира производството на мелатонин и ни помага при часова разлика.

Синята светлина

Чувствителността е индивидуална

Цветът на ириса, диаметърът на зеницата, възрастта и дори формата на лицето са параметри, които имат отношение към токсичността на синята светлина и реакциите на очите и мозъка спрямо нея. Най-чувствителни са хората със светли очи и тези с повишен риск от макулна дегенерация (тоест всеки втори човек след 60-годишна възраст).

Повишен риск от макулна дегенерация на ретината

Вече е установено, че синята светлина е рисков фактор за развитие на макулна дегенерация на ретината. Най-вредни са вълните с дължина между 415 и 455 nm.

Синята светлина пречи на съня

Да, но само синьо-виолетовата. В ретината се намират рецептори, чувствителни към нея. Когато те са стимулирани, в мозъка се активират връзки, отговорни за циклите на съня. Всички екрани трябва да бъдат загасени два часа преди лягане. В случай на безсъние забравете за смартфоните и таблетите.

Специални очила помагат

Тези очила против синя светлина пресичат пътя на синьо-виолетовите, но пропускат благотворните синьо-тюркоазени вълни. Могат да бъдат носени постоянно.

Синята светлина

Екраните ли са нашите най-големи врагове?

Основният източник на синя светлина е слънцето. След това се подреждат различни видове осветителни тела – LED, халогенни, неонови… Накрая идват екраните. Масово възприетата идея за тяхната вреда е внушена главно от производителите на предпазни устройства.

Плачем поради различни причини, но знаете ли защо е полезно да правим това?


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар