Хъркането е опасно и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, рак, депресия и еректилна дисфункция – ето как да се справим
Здраве

Хъркането е опасно и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, рак, депресия и еректилна дисфункция – ето как да се справим

Хъркането е аномалия

Хроничната ронхопатия, както е научното име на хъркането, се дължи на проблем в движението на въздуха във фаринкса. Понякога причините са анатомични. Хъркащият човек не спи добре, сънят му е накъсан от микро събуждания и поради това не е достатъчно възстановяващ. През деня се чувства умора. 

Силиконова протеза против хъркане

И жените хъркат

Наистина, мъжете са два пъти повече сред хъркащите, но проблемът обхваща и жените, главно след менопаузата. Това е така заради спада на естрогените, които стимулират мускулите на фаринкса. Меките тъкани в гърлото губят еластичност и се отпускат. Обикновено жените приемат тежко факта, че хъркат, и избягват да се консултират с лекар.

Може да е опасно

Хората, които хъркат, с годините започват да страдат и от сънна апнея. Тя от своя страна повишава риска от сърдечносъдови заболявания, рак, депресия и еректилна дисфункция. Признаците на сънната апнея са повтарящи се паузи в дишането (обикновено сигнализирани от партньора), неспокоен сън, нощно изпотяване, често желание за уриниране през нощта, редуване на фази на сънливост и свръхвъзбуда през деня.

Как да се справим?

Има ефикасно средство

Предпазна протеза против хъркане

Не, не запушвайте носа на партньора си, за да спре да хърка. Съществуват силиконови протези, които поддържат долната челюст малко издадена напред и така освобождават пътя на въздуха.

Наклонете матрака

Спането по гръб води до натиск върху дихателните пътища. За да се запази полуседнала или странична позиция през нощта, матракът трябва да е повдигнат в горната част. За целта можете да сложите дебели хавлиени кърпи под него. Положителен ефект ще има ограничаването на алкохола и цигарите.

Шведите разработиха специално „умно“ легло, което не позволява на човек, който спи на него, да хърка. Има вградени сензори в леглото, които задействат повдигането му откъм главата, когато човекът в него започне да хърка.

Друг съвсем лесен способ е да завържете топка за тенис на гърба си между раменете, поставена в специален джоб. Така при всеки опит да се обърнете в съня си по гръб, това става невъзможно.

сок от зеле

Билки и хранене

Изпийте чаша прясно изцеден сок от зеле с една супена лъжица мед. Правете това всеки път, когато лягате и хъркането в крайна сметка ще мине.

В допълнение към сока от зеле за лечение на хъркането ще помогне тази билкова смес. Смесете една чаена лъжичка сушен корен на очиболец (сабленика – Cinquefoil), една супена лъжица зрели плодчета от черен бъз, 2 супени лъжици сушен корен от обикновен репей и една чаена лъжичка сушени листа от хвощ. От тази смес една супена лъжица сложете в 250 мл вряла вода. Настоявайте един час. Вземайте по 1 супена лъжица 5 пъти на ден, докато се излекувате.

Маслото от облепиха подпомага борбата против хъркането

Друг лесен начин да се отървете от хъркането е използването на масло от морски зърнастец (облепиха). Трябва 4 часа преди лягане да капнете по една капка масло от морски зърнастец във всяка ноздра. Резултатът идва след 2-3 седмици от такова лечение.

Бъдете здрави!

За добър сън има много хора, които си мечтаят… Ето нашите съвети как да заспим бързо и да имаме добър сън


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар