Кръстова гора – благословената земя, където нашият Бог слиза на земята и лекува всички вярващи
Интересни места Любопитно и забавно Семейство, дом, празници

Кръстова гора – благословената земя, където нашият Бог слиза на земята и лекува всички вярващи

В местността Кръстова гора през нощта на 13 срещу 14 септември, когато Православната църква отбелязва Кръстовден, Господ слиза на земята и лекува хората.

Кръстова гора се намира в местността Градище и представлява горска поляна във формата на кръст. Мястото и хората, които го населяват са закриляни от Кръста Господен. Там има комплекс от две църкви – „Покров на Света Богородица“ и „Света Троица“ и 15 параклиса.

Манастирският храм

Хората отиват там и оставят багажа си в манастира, който е и хотел „Света Троица“. След това се настаняват върху някоя от полянките, за да похапнат.

Храмът при аязмото

Освен това можете да си налеете светена вода от два извора – аязмо Очкото и Гълъбичката. Има и Дърво на греха, под което минават хората, за да им се опростят греховете. На това дърво се завързват конци и шалове на хората, които трябва да бъдат излекувани. Ако вярата им е силна, изцелението няма да закъснее.

Освен това хората вярват, че ако пренощуват на това свято място ще им се оправят проблемите и животът им ще стане по-лек. Литургия в храма се провежда през нощта между 0.00 и 2.00 часа в петък срещу събота. А Господ слиза там през нощта на 13 срещу 14 септември. Тогава е православният празник Кръстовден.

Арката на входа

Как се стига с кола

Ако тръгвате от София, трябва да поемете по автомагистрала Тракия в посока Пловдив. Кръстова гора се намира в Срадни Родопи на 210 км. Като приближите Пловдив трябва да отбиете и да поемете за Асеновград. От там карате по пътя за Смолян и на около 40 км трябва да има табела за указан път към Кръстова гора, пада се от ляво.

Ще стигнете до висока арка с бариера и там се намира това свято място.

Това е големият метален кръст, дарен от цар Борис III и подполковник Величков

На 1 май 1936 г. бил поставен бронзов кръст, изработен със средства, поделени между цар Борис III и подполковник Величков. През 1956 г. на мястото е изградена малка църква „Св.Троица“. До 1989 г. достъпът до тези места бил забранен, тъй като били част от правителствена резиденция.

Новият кръст – 99 кг

През 1994 г. кръстът, подарен от цар Борис III изчезва и след 7 месеца бива намерен в гората с бележка на него „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили този позор да не се прехвърли по децата ми“. Поставен е в новопостроения храм, а на мястото на стария е отлят нов от неръждаема стомана с тегло 99 килограма.

По данни от сайта на Пловдивска митрополия, в края на осемдесетте години на 20 век по инициатива на местни хора била открита подписка за събиране на средства за изграждане на нов православен храм на Кръстова гора. Праз есента на 1995 г. храмът е бил готов.

Кръстова гора – параклисите

През следващите години в непосредствена близост до храма израснаха 12 нови параклиса, изградени със средства, набрани от волните пожертвования на християните от страната.

Кръстова гора

Ако има Божествена сила и вие вярвате в нея, ще видите над храма нощем да виси огромен светещ кръст. На това място ще получите сила, вяра и надежда, а със сигурност това ще ви донесе и здраве.

Снимки от сайта на манастирски комплекс „Света Троица“ в Кръстова гора – http://www.crossforest.com/

Св. Архангел Михаил, Архангеловден! На 8 ноември честваме голям християнски празник!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар