Слънчевият витамин Д – как да натрупаме достатъчно запаси през лятото
Здраве

Слънчевият витамин Д – как да натрупаме достатъчно запаси през лятото

Слънчевият витамин Д е жизненоважен и лятото е периодът, когато можем да натрупаме по-големи количества от него. Вижте как и защо да направим това.

Слънчевият витамин Д

Как да натрупаме запаси от витамин D?

Организмът ни използва слънчевите лъчи, за да синтезира този микроелемент. Именно в този пириод от годината, изобилстващ от слънце, кожата ни абсорбира лъчите му и ги превръща във витамин D. За да се синтезират достатъчно количества от витамина, е добре да излагате 1/3 от тялото си за 10-15 минути дневно на слънце, без да ползвате слънцезащитен крем. Препоръчително е това все пак да не е в часовете с пикови горещини, за да не изгорите.

Има ли различни форми на витамин D?

Когато UVB-лъчите реагират с кожата, се произвежда холекалциферол, известен като витамин D3. Това е биологически най-активната форма на този витамин сред хората, животните и рибите. Има и витамин D2, който се синтезира от някои растения като гъбите например, когато са изложени на въздействието на UVB-лъчите

Защо ни е необходим този витамин?

Този микроелемент подпомага усвояването на калция от организма. В тандем минералът и витаминът осигуряват здравето и нормалното функциониране на костите и зъбите ни. Синтезираният от слънцето витамин е от голямо значение и за добрата работа на имунната ни система и така помага за противодействието на инфекции. Прекарването на известно време на открито всеки ден, особено когато сме болни, е навик, който е добре да си създадем, въпреки донякъде резонния страх от въздействието на вредните UVA-лъчи. Разбира се – в горещото време не бива да се излага голяма част от тялото за дълги периоди от време под директните слънчеви лъчи без слънцезащитен крем.

Витамин Д ни прави по-щастливи

Усмивките са повече на слънце

Мащабно проучване, в което били анализирани данни за повече от 31 хиляди души, показва, че има директна връзка между недостига на витамин D и липсата на настроение. Когато хората увеличат запасите си от витамин D, усещането им за удовлетвореност от живота се повишава. Предполага се, че микроелементът подпомага превръщането на триптофана в серотонин. Друго възможно обяснение е, че витамин D е важно средство в борбата срещу инфекциите, а учените намират все повече доказателства, че депресията е възпалително състояние.

Какви са другите ползи от витамин D?

Изследвания сочат връзката между недостига на витамин D и свръхнапрежението. Съответно, ако нивата на микроелемента в организма са високи, това може да способства смъкването на високото кръвно налягане.

Слънчевият витамин – как да си набавим необходимата дневна доза?

Хапвайте по-често гъби

гъби

Сред най-богатите източници на витамин D са гъбите – в 80 г от тях можете да откриете 64% от необходимата ви дневна доза от микроелемента. Подобно на нас, гъбите усвояват и произвеждат витамин D от слънчевите лъчи. И продължават да синтезират този витамин толкова дълго, колкото бъдат оставени на светлина, дори след като са откъснати. Така че, преди да ги консумирате, добре е да ги оставите за един час на слънце.

Наблегнете на рибата

Тъй като е мастноразтворим, витамин D може да бъде открит в no-мазните видове риба. Добър вариант да хапнете здравословно и да се запасите с него е сьомгата от естествени местообитания. Със 100 г от тази риба можете да си набавите два пъти и половина по-голямо количество витамин D от нужното ви за деня. Пъстървата и скумрията също са прекрасни източници на този микроелемент. В по-малки количества витамин D се намира и в яйцата и млякото.

Витамин Д – от слънцето, рибата и хранителни добавки

Потърсете подходящи хранителни добавки

Слънчевият витамин D е сред микроелементите, които си заслужават да се приемат и чрез хранителни добавки. 100 мкг е препоръчителната доза от него, за да функционира добре организма ни, макар че това количество варира спрямо индивидуалните нужди и при някои хора може да е почти двойно! При всички положения обаче от храната никога не можем да си набавим прекалено големи количества витамин D. Тъй като хранителните добавки са разнообразни, добре е да се посъветвате с лекар или фармацевт кой е най-удачният вариант за вас и в каква доза е добре да приемате витамина.

От кои храни можете да си доставите необходимите витамини и минерали? Как да разберете дали имате дефицит на някои от тях?


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар